Eteläkarjalainen ryhtyy remonttiin vasta sitten kun on pakko

Puolet arvelee, ettei remontin teko itseltä onnistu. Ammattilainen kehottaa kysymään neuvoja ja lukemaan tarkasti maalipurkin ohjeet.

mIKA sTRANDÉN

Vain runsas kymmenes kyselyyn vastanneista eteläkarjalaisista ilmoitti osaavansa tehdä lähes kaiken rakentamiseen ja remontointiin liittyvän itse.
Vain runsas kymmenes kyselyyn vastanneista eteläkarjalaisista ilmoitti osaavansa tehdä lähes kaiken rakentamiseen ja remontointiin liittyvän itse.

Remonttireiskailu näyttää olevan kasvussa. Siitä kertoo muun muassa K-Raudan neuvontapalvelun suosio. Neljässä kuukaudessa remonttineuvontaan on ottanut yhteyttä yli 1 400 ihmistä, ja kysymykset ovat vaihdelleet taulun ripustamisesta saunaremonttiin.

K-Raudan tuoreen tutkimuksen mukaan suomalaiset suhtautuvat omiin remontointitaitoihinsa melko luottavaisesti, mutta maakuntien ja ikäryhmien välillä on suuria eroja.

Pohjanmaalla luotetaan omiin taitoihin selvästi enemmän kuin Suomessa keskimäärin. Etelä-Karjalassa taas remontoidaan tarpeesta ja turvaudutaan ammattilaisiin.

Kyselyyn vastanneista eteläkarjalaisista liki puolet kertoi osaavansa tehdä pientä pintaremonttia kuten vaihtaa listoja, maalata seiniä sekä tapetoida. Noin joka kuudes arvioi kykenevänsä suurempiin remontteihin lattioiden uusimisesta keittiöiden asennuksiin. Vain runsas kymmenes ilmoitti osaavansa tehdä lähes kaiken rakentamiseen ja remontointiin liittyvän.

Jos pensseli kestää kädessä, maalausta ja muita pintahommia voi tehdä.

Jopa puolet kyselyyn vastanneista eteläkarjalaisista kokee, ettei osaa lainkaan remontoida.

Etelä-Karjalassa kaksi kolmesta luottaa alan ammattilaisten neuvoihin korjaustöissä. Liki puolet kuuntelee kavereita ja sukulaisia, jotka ovat onnistuneet remontti- ja rakennustöissä.

Pohjatyöt muistettava

Saimaan ammattiopistossa rakentamista opettava Jukka Nykänen kehottaa remontista kiinnostuneita kysymään neuvoja ja lukemaan ohjeet huolella.

— Jos pensseli kestää kädessä, maalausta ja muita pintahommia voi tehdä. Melkein kaikki muu on sellaista, että niihin tarvitsee ammattilaisten apua tai ainakin selkeät neuvot.

Käsistään taitavalta onnistuu Nykäsen mukaan pintaremontointi kuten tapetointi, maalaus ja lattiamateriaalin vaihto. Kannattaa kuitenkin etukäteen selvittää, mitä kaikkea pitää tehdä.

— Esimerkiksi maalauksessa pitää ensin hoitaa kunnolla pohjatasoitus ja muut esityöt kuten puhdistaminen. Kun tavaraa käy kaupasta ostamassa, on syytä pyytää myyjältä selkeät ohjeet. Pakkauksissakin on hyvät selostukset, jotka pitää malttaa lukea kunnolla.

Tärkeää on myös maalin valinta.

— Nykyään on paljon vaihtoehtoja, ja myyjät osaavat neuvoa mikä maali sopii mihinkin. Itse ei kannata napata purkkia hyllystä ja vetäistä seinään.

Kaupan ammattilaiseen kannattaa Nykäsen mukaan yleensä turvautua. Jos tarvitse ammattimiehen apua, kaupoista saa yhteystietoja remonttimiehistä.

Sähkötyöt ammattilaisille

Ohjeita pitää Nykäsen mukaan noudattaa yhtä tarkasti kuin kakun leipomisessa. Mitään ei kannata tehdä sinne päin.

— Periaatteessa ohjeiden mukaan pystyy tekemään esimerkiksi laatoituksen ja vesieristykset.

Sähkötöitä ei kuitenkaan saa itse tehdä. Siihen tarvitaan ammattilainen.

— Maailma on mennyt siihen suuntaan, että käsillä tehdään yhä vähemmän. Ennen maaseudulla lapset oppivat vanhemmiltaan kaiken tekemisen. Nyt ollaan tietokoneen ääressä sen sijaan, että rakennettaisiin majoja.

Katja Juurikko

Kyselyyn vastanneista liki puolet kertoi osaavansa tehdä pientä pintaremonttia

Remontti ajoissa

Eteläkarjalainen ei välitä tuhrailla pienten ylläpitoremonttien kimpussa. Remontti aloitetaan yleensä vasta silloin kun on pakko.

Kaksi kolmasosaa K-Raudan teettämään kyselyyn vastanneista ilmoitti remonttiaikeiden syntyvän, kun jokin asia vaatii korjausta. Kavereiden onnistuneista esimerkeistä innostuttiin myös.

— Ei aina tarvitsisi odottaa, että listat irtoavat tai katto alkaa vuotaa. Kodin remontointia voisi ajatella myös huoltona, K-Raudan aluepäällikkö Teemu Vartiainen sanoo.

Ammattilaisten apuun turvaudutaan suosiolla. Vastaajista yli puolet kertoi tarvinneensa joskus tekijän remontille tai jollekin remontin vaiheelle, jota ei ole osannut tehdä itse.

Pitäiskö rempata -kyselyn toteutti Cint elokuussa 2017. Siihen vastasi 2 002 suomalaista.

Eteläkarjalaiset remontoijat

42 % ei ole koskaan kohdannut ongelmia asioinnissa rakennus- ja remontointiammattilaisten kanssa.

32 % on tarvinnut apua materiaalien valinnassa.

42 % tietää, miten remontoinnista ylijäävät materiaalit tulee kierrättää.

60 % tietää melko paljon tai osittain minkälaisiin remontteihin tarvitaan viranomaiselta haettava rakennuslupa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.