Mies kirjoitti vääriä käteiskuitteja yli 100 000 euron edestä — Oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään kirjanpitorikokseen ja tuomitsi hänet tekemään 237 tuntia yhdyskuntapalvelua

Toinen mies tuomittiin avunannosta kirjanpitorikokseen ja kolmas siitä, että hän allekirjoitti yrityksen perustamisasiakirjat, vaikka ei toiminut yrityksessä.

Minna Mänttäri

Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina kansliapäätöksen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Arkistokuva.
Etelä-Karjalan käräjäoikeus antoi tiistaina kansliapäätöksen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Arkistokuva.

Kolme miestä on tuomittu yrityksen kirjanpitoon liittyvässä tapauksessa Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa.

Yhtiön liiketoiminnasta ja rahaliikenteestä vastannut mies oli antanut merkitä yhtiön kirjanpitoon vääriä ja harhaanjohtavia tietoja kirjaamalla myynneistä ison osan ilman tositetta.

Vuonna 1977 syntynyt kiisti syytteen törkeästä kirjanpitorikoksesta, mutta myönsi perusmuotoisen kirjanpitorikoksen. Rikos tapahtui vuosina 2015—2017.

Oikeuden mukaan yhtiön liikevaihdosta ilman tositetta kirjattiin noin 102 000 euroa vuonna 2015 ja seuraavan vuoden kahden ensimmäisen kuukauden koko 13 633,76 euron myynti.

Käräjäoikeuden mukaan väärien ja harhaanjohtavien tietojen määrä on ollut huomattavan suuri, ja ne ovat koskeneet suuria summia ja perustuneet sisällöltään vääriin tositteisiin.

Toinen syytetty kiisti syytteen, kolmas myönsi

Vuonna 1980 syntynyt mies oli auttanut kirjanpitorikoksessa sallimalla nimensä kirjoittamisen vääränsisältöisiin käteiskuitteihin. Kuittien mukaan mies oli myynyt ensimmäiselle syytetylle romumetallia yli 139 000 euron edestä. Mies kiisti syytteen.

Kolmas syytetty, vuonna 1971 syntynyt mies suostui yhtiön vastuunalaiseksi yhtiömieheksi ja allekirjoitti yhtiön perustamisasiakirjat, koska vuonna 1977 syntynyt mies ei voinut itse perustaa yritystä. Kolmas syytetty myönsi toimineensa syytteessä kuvatulla tavalla.

Käräjäoikeus tuomitsi vuonna 1977 syntyneen miehen kahdeksan kuukauden vankeuteen törkeästä kirjanpitorikoksesta. Hän suorittaa vankeusrangaistuksen sijaan yhdyskuntapalvelua 237 tuntia. Hänet tuomittiin myös liiketoimintakieltoon, joka päättyy toukokuussa 2023. Hänet oli tuomittu viime vuonna liiketoimintakieltoon toisen tapauksen yhteydessä.

Toinen syytetty tuomittiin viiden kuukauden vankeuteen avunannosta törkeään kirjanpitorikokseen. Vankeuden sijaan mies suorittaa 150 tuntia yhdyskuntapalvelua.

Kolmas syytetty määrättiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen rekisterimerkintärikoksesta.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tiistaina antama tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa Itä-Suomen hovioikeuteen.

Luetuimmat

Kommentoidut