Zimbabwen turmassa kuoli Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja ja yksi UPM:n johtajista

Pienkone putosi Zimbabwessa perjantaina. Onnettomuuden syytä tutkitaan.

Arpingstone / Wikimedia commons

Turmakone oli Cessna 206. Turmakone ei ole kuvassa.
Turmakone oli Cessna 206. Turmakone ei ole kuvassa.

Zimbabwen lentoturmassa on kuollut kaksi merkittävää johtajaa Suomen yritysmaailman huipulta.

Yksi turmassa kuolleista oli pörssiyhtiö Lassila & Tikanojan toimitusjohtaja Pekka Ojanpää. Ojanpään oli määrä aloittaa muun muassa muovipusseja valmistavan Suomisen toimitusjohtajana joulukuun alussa.

Lassila & Tikanojan väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi on nimitetty talousjohtaja Tuomas Mäkipeska, yhtiö tiedotti lauantai-iltana.

— Pekka ehti toimia Lassila & Tikanojan toimitusjohtajana seitsemän vuoden ajan ja opin tuntemaan hänet aikaansaavana ja energisenä johtajana. Syvimmät osanottomme koko työyhteisöltämme Pekan perheelle ja läheisille, Lassila & Tikanojan hallituksen puheenjohtaja Heikki Bergholm sanoi.

Uhrien joukossa on niin ikään metsäyhtiö UPM:n johtajiin kuuluva Heikki Vappula.

UPM tiedotti lauantai-iltana, että Vappulan ”uskotaan menehtyneen lento-onnettomuudessa yksityismatkalla” Zimbabwessa perjantaina. UPM:n mukaan viranomaiset ovat vahvistaneet Vappulan nimen olleen onnettomuuskoneen matkustajalistalla.

Vappula oli UPM:n biorefining-liiketoiminta-alueen johtaja. Siihen kuuluvat muun muassa biopolttoaineet.

— Muistamme Heikkiä syvästi kiitollisina. Hän oli visionääri ja inspiroiva johtaja, joka janosi tuloksia. Niin kollegat kuin liikekumppanit eri puolilla maailmaa jäävät kaipaamaan hänen näkemyksellisyyttään ja hänen energiaansa, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen kuvasi tiedotteessa.

HS:n tietojen mukaan turmassa kuoli myös suuren suomalaisen asianajotoimiston osakas.

Ilta-Sanomat kertoo, että neljäs uhreista oli pitkän linjan it-ammattilainen, joka työskenteli viimeksi toimitusjohtajana ja Suomen maajohtajana monikansallisessa pohjoismaisessa it-alan yrityksessä.

Suomen ulkoministeriö ei kommentoi uhrien henkilöllisyyttä. Ulkoministeriö kertoi aiemmin lauantaina saaneensa Zimbabwen viranomaisilta vahvistuksen, että Zimbabwen perjantaisessa lento-onnettomuudessa kuoli neljä suomalaista.

Lisäksi onnettomuudessa kuoli koneen zimbabwelainen pilotti, joka paikallismedian mukaan oli metsästysretkien järjestäjä. Zimbabwen poliisin tiedottajan Paul Nyathyn mukaan uhrit tunnistettiin passiensa perusteella, jotka löydettiin onnettomuuspaikalta.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, miksi viisikkoa kuljettanut Cessna 206 -kone putosi. Onnettomuuden syyn selvittäminen jatkuu, Nyathy sanoo.

Uutissivusto Zimliven mukaan lentokone törmäsi varhain perjantaiaamuna vuorenrinteeseen ja hajosi. Hylky löytyi perjantaina iltapäivällä.

Uutinen HS:n verkkosivuilla.

Luetuimmat