Trump kieltää matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin koronaviruksen takia – Rajoitus ei koske Britanniaa

Puheessaan Trump mainitsi, että kielto saattanee koskea kaikkea Euroopasta tulevaa. Myöhemmin hän kertoi sen koskevan vain ihmisiä.

Doug Mills

Presidentti Donald Trump kertoi matkustusrajoituksista televisiopuheessa keskiviikkoiltana.
Presidentti Donald Trump kertoi matkustusrajoituksista televisiopuheessa keskiviikkoiltana.

Presidentti Donald Trump kertoo Yhdysvaltojen kieltävän koronaviruksen takia matkustamisen Euroopasta Yhdysvaltoihin 30 vuorokauden ajaksi, mediat kertovat. Trump sanoi, että rajoitus ei koske Britanniaa.

CNN:n mukaan rajoitukset eivät koske koko Eurooppaa vaan vain Schengen-maita, joihin myös Suomi kuuluu. Maan turvallisuudesta vastaava ministeriö kertoi tiedotteessaan, että rajoitus koskee lähes kaikkia ulkomaalaisia, jotka ovat 14 päivän sisällä saapumisestaan oleskelleet joissakin alueen maista.

Finnair kertoo Twitterissä, että se käsittelee ilmoituksen vaikutusta lentoihinsa tänään.

Kiellon on tarkoitus tulla voimaan perjantaina keskiyöllä paikallista aikaa. Ajatus on, että uusia tartuntoja ei pääsisi maahan.

– Kiellämme kaikki matkat Euroopasta Yhdysvaltoihin seuraaville 30 päivälle. Uudet säännöt tulevat voimaan perjantaina keskiyöllä. Näitä rajoituksia mukautetaan olosuhteiden mukaan, presidentti sanoi Valkoisesta talosta.

Hänen mukaansa poikkeuksia on luvassa esimerkiksi yhdysvaltalaisille, joille on suoritettu asianmukaiset seulonnat. CNN kertoo, että tämä koskisi myös ihmisiä, joilla on pysyvä oleskelulupa maassa.

Televisioidussa puheessaan Trump vastasi kritiikkiin koronaviruksen leviämisen hoitamisesta. Hänen mukaansa viruksella ei tule olemaan mahdollisuutta.

– Tämä on nykyhistorian aggressiivisin ja kattavin pyrkimys taistella ulkomaista virusta vastaan, presidentti sanoi.

Trump korjaili sanomisiaan Twitterissä

Trumpin puheen mukaan kielto ei koskisi ainoastaan matkustamista vaan kaikkea Euroopasta tulevaa, esimerkiksi kauppaa ja rahtia.

– Keskustelemme kaikesta, joka tulee Euroopasta, hän sanoi.

Myöhemmin presidentti tviittasi, että kielto koskee ihmisiä eikä tuotteita, ja että kielto ei vaikuttaisi kauppaan.

Presidentti kuvaili toimia järeiksi, mutta välttämättömiksi. Trumpin mukaan virus on levinnyt Euroopassa, koska maanosan valtiot eivät pysäyttäneet matkustamista Kiinasta, josta pandemia sai alkunsa.

Presidentti kuvaili, että matkustajat Euroopasta ovat tuoneet lisää tartuntoja maahan. Useissa Schengen-alueen maissa on vähemmän koronavirustartuntoja ja viruksen aiheuttamia kuolemia kuin Yhdysvalloissa. Schengen-maihin tosin kuuluu myös Italia, jossa tilanne on Euroopan vakavin.

Yhdysvalloissa on Guardianin mukaan todettu noin 1 300 koronavirustartuntaa ja kymmeniä on kuollut. Määrien odotetaan kasvavan, kun maassa tehdään lisää virustestejä

Puheessaan Trump kehotti vanhuksia välttämään tarpeetonta matkustamista Yhdysvalloissa. Pian sen jälkeen 73-vuotias presidentti perui varotoimena matkansa Nevadaan ja Coloradoon.

Ilmoitus puun takaa

Vaikuttaa siltä, että useissa Euroopan maissa ei osattu odottaa Trumpin ilmoitusta. Yhdysvaltalaismedia CNN:n haastattelemat suurlähettiläät eivät tienneet Trumpin suunnitelmista, vaikka olivat olleet tekemisissä maan viranomaisten kanssa viime päivinä.

Belgian suurlähettilään mukaan tiedossa oli, että jonkinlaisia rajoituksia saattoi olla luvassa, mutta nä äärimmäisiä toimia ei osattu odottaa.

Australian hallitus kertoi pohtivansa vastaavaa matkustuskieltoa Euroopasta.

Lähteenä myös AFP.