Singaporen tapaaminen jää aikakirjoihin — Donald Trump ja Kim Jong-un kohtasivat ensimmäistä kertaa ja vetäytyivät neuvottelemaan

Tapaamisen asialistalla on keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseiden riisunnasta ja Korean sodan rauhansopimuksesta. Todennäköisesti Trump ja Kim puhuvat myös Pohjois-Korean taloudesta ja kansainvälisistä pakotteista.

EPA/Kevin Lim

Yhydsvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät Singaporen tapaamisensa aluksi tänään aamulla.
Yhydsvaltojen presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un kättelivät Singaporen tapaamisensa aluksi tänään aamulla.

Historiallinen tapaaminen Donald Trumpin ja Kim Jong-unin välillä sujuu myötätuulessa. Trump kommentoi ensimmäisen, kahdenkeskisen tapaamisen olleen todella hyvä.

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat paraikaa Sentosan saarella Singaporessa.

Miesten ensikohtaaminen aamulla hotellin pääsisäänkäynnin edessä oli pidättyväinen. He puristivat pitkään toistensa kättä ja vetäytyivät sitten pylväiden varjoon, jossa vaihtoivat muutaman sanan.

Kun Kim käveli hotellin pylväskäytävää, hän totesi Trumpille, etteivät maailman ihmiset usko, mitä parhaillaan tapahtuu Singaporessa, kertoo CNN.

— Maailman ihmisistä moni ajattelee, että tämä on fantasiaa…kuin scifi-elokuvasta, Kim totesi tulkin avulla Trumpille.

Sisätiloihin siirryttyään johtajat asettuivat yhteiskuvaan. Trump totesi uskovansa, että tapaamisesta tulee hyvä. Kim ilmaisi ilonsa, että esteet tapaamiseen tieltä saatiin raivattua.

— Oloni on mainio. Meillä tulee olemaan hyvä keskustelu ja se tulee olemaan todella menestyksekäs. On kunnia-asia, ja välillemme muodostuu upea suhde, siitä ei ole epäilystäkään, Trump sanoi.

— Ei ollut helppoa tulla tänne. Matkalla oli esteitä, mutta ylitimme ne päästäksemme tänne, Kim vastasi.

Trump myötäili hokemalla ”se on totta, se on totta”.

Trump on kommentoinut tapaamista myös Twitterissä. Tässä twiitissä hän toteaa, että "Tapaamiset edustajiemme välillä ovat sujuneet hyvin ja nopeasti...mutta lopulta, sillä ei ole väliä. Pian tiedämme, voiko todellinen sopimus syntyä, toisin kuin edellisillä kerroilla." Jos upotus ei näy, näet twiitin myös täältä.

Trump hymyttömämpi

Ensihetkillä Trump oli huomattavasti Kimiä hymyttömämpi, mutta muutoin tunnelma on koko ajan vaikuttanut olevan melko ongelmaton.

Trumpin odotetaan puhuvan toimittajille neljältä iltapäivällä eli kello 11 Suomen aikaa. Silloin hän mahdollisesti kertoo, mitä huippukokouksessa saatiin aikaan.

Tämänhetkisten tietojen mukaan molemmat johtajat poistuvat Singaporesta tiistai-iltana.

Singaporen tapaaminen jää aikakirjoihin. Yhdysvaltain istuva presidentti ei ole koskaan aiemmin tavannut Pohjois-Korean johtajaa.

Asialistalla on keskusteluja Pohjois-Korean ydinaseiden riisunnasta ja Korean sodan rauhansopimuksesta. Todennäköisesti Trump ja Kim puhuvat myös Pohjois-Korean taloudesta ja kansainvälisistä pakotteista.

Lue koko Helsingin Sanomien juttu täältä.

Uusimmat uutiset

Kommentoidut