Japanilaisen kapselihotellin huone on kuin iso ruumisarkku, mutta asiakas numero 417 yllättyi nukkumapaikaksi osoitetun kuution mukavuudesta

Kaikki on siistiä, toimivaa ja tehokasta. Japanilaiset kunnioittavat toistensa yksityisyyttä, joten öinen rauha on taattu.

Mikko Tahvanainen

"Huoneet on numeroitu, ja avain toimii asiakkaiden tuntolevynä hotellissa asioidessa.
"Huoneet on numeroitu, ja avain toimii asiakkaiden tuntolevynä hotellissa asioidessa.

Miltä kuulostaa kahden metrin pituinen, reilun metrin levyinen ja metrin korkuinen hotellihuone? Isolta ruumisarkulta?

Mielleyhtymiä syntyy helposti, mutta kun japanilaiseen kapselihotelliin uskaltautuu asiakkaaksi, ennakkoluulot huomaa turhiksi.

Peruskaava kaikissa kapselihotelleissa on yhteinen. Vastaanotto virkailijoineen muistuttaa mitä tahansa pientä hotellia. Aulassa on kaappi ulkojalkineille, sillä japanilaisessa kulttuurissa kengät riisutaan tai vaihdetaan tohveleihin sisään tullessa.

Kirjautumisen jälkeen asiakas saa avaimen, joka toimii tuntolevynä: kerroksen numero, kapselin numero ja säilytyshuoneen kaapin numero.

Matkatavarat jätetään säilytyshuoneeseen. Kaappiin mahtuu juuri ja juuri reppu ja henkareihin paita ja housut. Peremmällä liikutaan hotellin vaatteissa. Puen ylleni yukata-tyylisen oloasun ja valkoiset tohvelit ja sulaudun osaksi anonyymien miesten yhteisöä.

Käyttäytymissäännöt opin nopeasti: Kunnioita toisten yksityisyyttä, anna tilaa, älä metelöi. Nuku ja anna toistenkin nukkua.

Olen numero 417. Makuusalin perimmäinen käytävä, ylempi rivi, kolmas kapseli vasemmalta. Alapuolen lokerossa asuu herra numero 416. Oikealla kuorsaa numero 419. Himmeä valaistus saattelee askeleitani ja yöksi kapuan lyhyitä tikkaita pieneen pesääni kuin toukka mehiläiskennostoon.

Bilettäjien yöpaikat ovat avautuneet myös naisille

Kapselihotelleita löytyy nykyisin kaikista Japanin suurista kaupungeista, ja konsepti on leviämässä muuallekin, erityisesti Aasiassa.

Ensimmäinen kapselihotelli avattiin Osakassa vuonna 1979. Alkuaikojen kohderyhmä olivat juhlavaihteen päälle unohtaneet salarymanit, toimistojen bisnesmiehet, jotka olivat kapakkakierroksen jälkeen myöhästyneet viimeisestä junasta tai liian juopuneita näyttäytyäkseen kotiväelle.

Vain runsaasti tatuoidut saavat varautua siihen, etteivät ole tervetulleita.

Nykyään asiakkaiden haitari on leveämpi, pukumiehistä nuoriin opiskelijoihin ja reppureissaajiin. Alun perin kapselihotellit majoittivat vain miehiä, mutta nykyisin ovet aukeavat myös naisille. Sukupuolet sijoitetaan kuitenkin tiukasti erilleen omiin kerroksiinsa.

Vain runsaasti tatuoidut saavat varautua siihen, etteivät ole tervetulleita. Sama käytäntö pätee yleisissä kylpylöissä ympäri Japania. Tatuoinnit ovat edelleen tabu, ja ne yhdistetään yakuzoihin, paikallisiin rikollisjärjestöihin.

Ei ahtaan paikan kammoisille

Millaista itse kapselissa sitten on? Sängyllä mahtuu istumaan lyömättä päätään kattoon. Ilmastointi pitää huolen siitä, ettei happi lopu.

Vaikka kiiltävänvalkoinen lasikuitukuori kiertyy joka taholta ympärille kuin purkki, omalla eriskummallisella tavallaan kapseli on miltei viihtyisä. Ahtaan paikan kammosta kärsivien kannattaa ehkä kuitenkin miettiä muuta yöpymisvaihtoehtoa.

Mikko Tahvanainen

Kapselin sisältä löytyvät säätimet tv:lle, radiolle, herätyskellolle sekä valaistukselle.
Kapselin sisältä löytyvät säätimet tv:lle, radiolle, herätyskellolle sekä valaistukselle.

Ajanvietteeksi voi katsella kattoon pultattua televisiota. Joissakin hotelleissa töllöttimeen saa lisämaksusta eroottista viihdettä.

Television ja petivaatteiden lisäksi varustukseen kuuluvat herätyskello, latauspistoke, säätönupit ilmastoinnille ja kattovalolle sekä taskulamppu. Japani on maanjäristysten, taifuunien ja tulivuorten luvattu maa, ja pienikin valo pimeydessä voi pelastaa elämän.

Kapseleissa ei ole ovia, ainoastaan aukon suojaksi alas vedettävä verho. Äänieristys on olematon. Olen varautunut korvatulpin aamuyöllä makuusaliin kömpivien kolisteluun ja ähellykseen, mutta huoli on turha. Yhtenäkään kuudesta kapseliyöstä ei kuulu metelöintiä tai muutakaan häiriköintiä. Vain satunnaista kuorsausta, jonka ilmastoinnin hurina armollisesti vaimentaa.

Alakerroksen numero 416 nousee aamukuudelta. Kuuluu hiljaista tohvelien suhinaa, kun muitakin miehiä kaivautuu ulos koloistaan ja suunnistaa kohti yhteisiä pesutiloja.

Osa pistäytyy altaan puolella ja rentoutuu hetken kuumassa kylvyssä ennen kuin vaihtaa yukatan arkivaatteisiin ja liukenee heräävän kaupungin ihmisvilinään.

Parikymppiä yöltä

Japanissa on noin 900 kapselihotellia. Ne keskittyvät suuriin kaupunkeihin. Hinta peruskapselissa on 20—25 euroa yöltä. Tilavammissa bisnesluokan kapseleissa hinta nousee 30—35 euroon.

Osassa hotelleista hintaan sisältyy kevyt aamupala.

Yhteisiin tiloihin kuuluvat peseytymistilat, vessat, oleskelutilat sekä lukuisat juoma-automaatit ja kolikoilla toimiva pesukone.

Kapselihotellit suljetaan päivän ajaksi. Jos yöpyy useamman yön peräkkäin, voi tavaroita jättää päivän ajaksi lukolliseen säilytyskaappiin.

Mikko Tahvanainen

Perinteiset kapselit on pinottu kahteen kerrokseen, ja ylempään kavutaan pieniä tikasaskelmia. Äänieristys on olematon, mutta Japanissa kunnioitetaan hiljaisuutta.
Perinteiset kapselit on pinottu kahteen kerrokseen, ja ylempään kavutaan pieniä tikasaskelmia. Äänieristys on olematon, mutta Japanissa kunnioitetaan hiljaisuutta.

Luetuimmat