Balilla heräillyt tulivuori sylkee savua ja tuhkaa, lentoja peruttu — ”Joskus lennon puolivälissä ilmoittivat, että tulivuorenpurkauksen takia on tullut komento, että ei voi laskeutua”

Saaren lentokenttä toimii, mutta moni lentoyhtiö on perunut lentojaan.

Agung-tulivuoren viimeisin merkittävä purkaus tapahtui vuonna 1963. Kuva: All Over Press
Agung-tulivuoren viimeisin merkittävä purkaus tapahtui vuonna 1963. Kuva: All Over Press

Indonesian Balin saarella sijaitseva Agung-tulivuori on viikonloppuna jälleen heräillyt ja saanut useat lentoyhtiöt perumaan lentojaan.

Kaakon Viestinnän verkkopäällikkö Tomi Tiilikainen oli menossa aamulennolla Kuala Lumpurista Balin naapurisaarelle Lombokille ja sieltä edelleen Gili Airille, kun matkasuunnitelmat muuttuivat.

— Joskus lennon puolivälissä ilmoittivat, että tulivuorenpurkauksen takia on tullut komento, että ei voi laskeutua, Tiilikainen kertoo.

Lento palasi Kuala Lumpuriin, jossa Tiilikainen on nyt. Lomasuunnitelmat ovat tällä hetkellä auki.

— Saatiin paikat huomisaamun koneeseen, mutta joku tunti sitten tuli tieto, että sekin on peruttu.

Saaren lentokenttä toimii normaalisti, sillä tuhkaa on havaittu vain osassa saarta, eivätkä viranomaiset katso sen estävän lentoliikennettä.

AFP:n mukaan lentokentältä kerrotaan, että muutokset ovat vaikuttaneet ainakin 28 lentoon ja haitanneet ainakin 2 000 ihmisen matkantekoa.

Oletko Balilla? Ota yhteyttä Etelä-Saimaan toimitukseen: uutistuottaja@esaimaa.fi

Viranomaisten määrittelemä vaara-alue tulivuoren ympärillä on tällä hetkellä 7,5 kilometriä. — Toni Kallunki

Balilla yli 400 suomalaista

Balilla on Suomen ulkoministeriön mukaan 425 suomalaista, jotka ovat tehneet ulkoministeriölle matkustusilmoituksen. Ilmoituksen tekeminen on vapaaehtoista.

Matkustusilmoituksista noin 60 on tullut sunnuntain aikana, kertoo ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Outi Koskinen. Suomalaiset ovat mahdollisesti alkaneet tehdä matkustusilmoituksia, kun tulivuoren heräämisestä on uutisoitu.

— Viranomaisten määrittelemä vaara-alue tulivuoren ympärillä on tällä hetkellä 7,5 kilometriä. Siellä ei ole esimerkiksi majoituspaikkoja, Balilla matkatoimisto I Love Balia pyörittävä Toni Kallunki kertoo.

Tulivuori sijaitsee Balin koillisosassa. Kallunki on saaren eteläosassa noin 50 kilometrin päässä tulivuoresta. Lähellä tulivuorta on tulivuoren tuhka peittänyt teitä, autoja ja rakennuksia, kertoo uutistoimisto Reuters.

Paikallisia evakuoitiin jo syyskuussa

Osa vuoren ympärillä asuvista paikallisista on joutunut olemaan evakossa jo syyskuun lopulta asti, jolloin tulivuori osoitti elonmerkkejä. Tuolloin vuoren ympäriltä evakuoitiin vähintään kymmeniätuhansia ihmisiä, kertoi sanomalehti The Guardian.

Agung-tulivuoren viimeisin merkittävä purkaus tapahtui vuonna 1963. Silloin kuolonuhreja arvioidaan olleen yli tuhat, mahdollisesti lähes 1 600.

Lue juttu kokonaisuudessaan Helsingin Sanomista.