Pesä Ysien ulkopeli toimi Jyväskylässä tappiosta huolimatta, kapteeni Marianne Roiha huokui itseluottamusta — ”Kyllä me nähtiin, että pystytään voittamaan Jyväskylä”

Minna Mänttäri

Marianne Roiha oli runkosarjassa Pesä Ysien kärkilyöntitilaston kakkonen Inka Pietilän jälkeen. Ulkopelissä hän pelaa laajalla säteellä. Arkistokuva.

Naisten pesäpallon puolivälieräsarja Kirittärien ja Pesä Ysien välillä starttasi ja saman tien viikkokausia jatkuneet lyöntikelit päättyivät. Runko- ja jatkosarjassa kovinta sisäpeliä ja tiiveintä ulkopeliä esittäneet Kirittäret otti ensimmäisen voiton 2—0 (3—1, 5—1).

— Omalla tavallamme ilmoittauduimme sarjaan hyvin mukaan, kiteytti sangen osuvasti Pesä Ysien pelinjohtaja Juho Kaikko.

Aikamoinen hyppäys toki lappeenrantalaisilla oli, kun alemman jatkosarjan jälkeen vastaan tuli tämän hetken laadukkain nippu.

— Ulkopeli oli koko pelin ihan hyvää. Melkein kaikki Kirittärien kotiutukset meni väliin. Sisäpelissä saimme palottomia ajoja, joista emme saaneet juoksuja. Lyöntien pitää olla jatkossa laadukkaampia, tuumaili Pesä Ysien kakkospalkittu Marianne Roiha.

Avausjakso meni kolmostilanteiden osalta tasan 4—4, mutta ero tuli siinä, että kotijoukkue löi heti avausvuorossa kolme juoksua. Yksi tuli räpylästä ja kaksi muuta vastustamattomilla välilyönneillä.

Vieraiden ainoa juoksu tuli lahjana. Jokeritykki Anna Hellsten paineisti Kirittärien vasta 15-vuotiasta Venla Karttusta, mutta juniorin räpylä piti ja heittokin oli laadukas.

Kirittärien lukkari Mari Mantsinen pudotti kuitenkin mystisesti pallon ja vieraiden ykköspalkittu Noora Patrikainen ehti kotiin.

Kirittärissä kaksi vuotta sitten mestaruutta juhlinut Patrikainen on Lappeenrannassa saanut huomattavasti enemmän sisäpelivastuuta kuin mitä Jyväskylässä aikoinaan sai.

— Ekassa ulkovuorossa varmaan vähän jännitettiin. Kotiutukset näyttää olevan 2/7. Noilla tehoilla vaikea voittaa, kommentoi vahvassa syöttövireessä oleva Patrikainen.

Pesä Ysit oli panostanut vahvasti ulkopelikuvioihinsa. Kotiutustilanteissa lyöjän tehtävää vaikeutettiin viime hetkessä tapahtuvilla kuvion muutoksilla. Kirittärien kovimpaan kotiuttajaan Emma Salliseen tuo ei purrut.

— Tiesin, että minun lyönnit menee sinne kenttään oli kuvio mikä tahansa, sanoi neljä kertaa neljästä kotiutuspaikasta juoksun lyönyt Sallinen.

Jos oli Emma Sallisella kova itseluottamus, niin ei usko horjunut ensimmäisen tappion jälkeen vieraidenkaan leirissä.

— Kyllä me nähtiin, että pystytään voittamaan Jyväskylä. Kovissa paikoissa pitää vain olla parempia. Se on siinä, naulasi Marianne Roiha.

— Se että Kirittäret jäi ensimmäisellä jaksolla vain neljään tilanteeseen oli meidän hyvyyttä. Sisäpeli oli tänään heikkoa, totesi Juho Kaikko.

Kovasti pohdittavaa on myös siinä, miten valtakunnan ykkösetenijä Virpi Hukka otetaan jatkossa kiinni. Hukka on myös äärimmäisen taitava vaihtaja.

Alkupelissä Hukka vei kärkeä kahden pesävälin tahdilla ja näytti, että hän pääsee vaihtotilanteissa tekemään mitä tahtoo. Etukentän pelaaminen Hukkaa vastaan ei ole helppoa, kun taiturin lyöntiarsenaali on niin laaja.