Eveliina Summasen tavoite on edustaa Suomea jalkapallon arvokisoissa, joukkuekaveri Örebrosta on mukana perjantaina alkavissa MM-kisoissa

AOP

Eveliina Summanen juhli maalia MM-karsintojen vierasottelussa Serbiaa vastaan vuosi sitten. Osuma merkittiin lopulta Serbian omaksi maaliksi, kun Summanen tykitti pallon kaukaa yläriman ja maalivahdin kautta verkkoon.

Eveliina Summasen joukkuekaveri Jenna Hellström tekee arvokisadebyyttinsä perjantaina alkavissa jalkapallon MM-kisoissa Kanadan riveissä. Hellström, 24, on kotoisin Sudburystä Ontarion provinssista, teki yliopistouran Yhdysvaltojen Ohiossa ja pelaa Summasen tavoin ensimmäistä kauttaan Örebrossa.

— Jennan isoisä on käsittääkseni Helsingistä, mikä oli hauska sattuma, Summanen kertoo.

Summanen viettää Örebrossa paljon aikaa joukkueen muiden ulkomaalaispelaajien kanssa ja on tutustunut heihin hyvin. Hellströmiä Summanen kuvailee nopeaksi ja työteliääksi hyökkääjäksi.

— Jennalle on kiva syöttää, kun hän pystyy aina tekemään pallon kanssa jotain.

MM-kisoissa on Ruotsin liigasta peräti 32 pelaajaa, joista 14 Ruotsin riveissä. Örebron kauden ainoat tappiot ovat tulleet maajoukkuepelaajia pursuaville Rosengårdille ja Linköpingille.

Rosengård-ottelussa Summanen kohtasi Ruotsin elävän lajilegendan ja pitkäaikaisen maajoukkueen kapteenin Caroline Segerin, jolle perjantaina alkavat MM-kisat saattavat olla uran viimeiset arvokisat.

— Tiesin hänet kyllä entuudestaan. Kun meni kentälle, tuli tavallaan tunne, että nyt pitää ottaa vielä steppi ylöspäin. Minun piti hyökätä ja puolustaa koko ajan häntä vastaan. Oli ihan mieleenpainuva peli.

Suomi ei ole vielä yltänyt jalkapallon MM-lopputurnaukseen, mutta on pelannut EM-kisoissa kolmesti: 2005, 2009, ja 2013.

Syksyllä alkavat karsinnat Englannissa vuonna 2021 pelattaviin EM-kisoihin. Suomi kohtaa lohkossaan päävalmentaja Anna Signeulin edellisen pitkäaikaisen työpaikan Skotlannin, Portugalin, Albanian ja Kyproksen.

— Lisää motivaatiota entisestään, kun tietää, että tuollainen tavoite on maajoukkueen kanssa syksyllä odottamassa. Arvokisoihin pääsy on selkeä tavoite itselleni ja koko maajoukkueellemme.