Lappeenrannan jousiammuntarata siirrettiin turvallisuussyistä Huhtiniemestä Muukkoon, uusi sijainti mahdollistaa myös maastoammunnan

Kai Skyttä

Lappeenrannan jousiammuntaradalle löytyi paikka Muukon ampumaurheilukeskuksen ytimestä.
Lappeenrannan jousiammuntaradalle löytyi paikka Muukon ampumaurheilukeskuksen ytimestä.

Lappeenrannan Muukon ampumaurheilukeskukseen valmistui kesäkuun puolivälissä uusi jousiammuntarata. Samalla Huhtiniemessä sijainnut jousiammunnan ulkorata lakkautettiin.

Jousiammuntarata tehtiin Muukkoon toistaiseksi joutilaana olleelle paikalle, joka oli aikoinaan varattu 300 metrin ampumarataa varten.

— 300 metrin radan rakentamista ei ole pidetty millään tavalla esillä enää 20—30 vuoteen. Tuskin sitä koskaan toteutetaankaan, Lappeenrannan liikuntatoimen kunnossapitopäällikkö Juha Rojo kertoo.

Jousiammuntaa varten paikalle tasoitettiin noin sata metriä pitkä ja hieman yli 20 metriä leveä rata, joka päällystettiin ohuella kivituhkakerroksella.

— Muukko on meille kaikin puolin oikein hyvä paikka. Ei siitä huonoja puolia oikein löydy. Tietysti aikaisempi paikka oli keskustan kupeessa. Toisaalta Muukossa voi ampua myös maastossa, mikä on plussaa ja saanut maastoharrastajia oikein innostumaan, jousiammuntaseura Saimaan Jousen sihteeri Tommi Tattari kertoo.

Muukon ampumaurheilukeskus on hiekkakumpujen laikuttama ja siten korkeuseroiltaan sopiva myös jousiammunnan maastoradalle.

— Niin sanotulla maastopuolella ei ole vielä kuin muutama taulu, mutta jossain vaiheessa on tarkoitus tehdä niitä sinne lisää.

Salpausselän harjalla myös tuulee, mikä käy paitsi vieressä oleville tuulimyllyille myös kilpailuja kiertäville jousiampujille.

— Kilpailuja ajatellen tuulta on hyvä olla, jotta siinä oppii ampumaan.

Rataa on myös mahdollista leventää varsin helposti, jos Lappeenrannassa halutaan alkaa järjestää jousiammuntakilpailuja.

Kai Skyttä

Muukon jousiammuntaradan pohja tasoitettiin ja pinnoitettiin kivituhkalla.

Lappeenrannan jousiammuntaradan siirto nousi keskusteluun viime kesänä, jolloin Huhtiniemeen valmistui täysimittainen frisbeegolfrata ja alueella alkoi liikkua entistä enemmän ihmisiä.

Jousiammuntaradan taustana toimi laskettelurinne, jonka laki on frisbeegolfradan käytössä ja jota muut urheilijat juoksevat kesäisin kuntoilumielessä ylös.

— Jousiammuntarataa ei pidetty Huhtiniemessä oikein turvallisena. Rata oli lopulta aika hankala sen käyttäjille ja aika vaarallinen Huhtiniemen muille liikkujille, Rojo toteaa.

Viime vuonna Muukon ampumaurheilukeskuksesta poistui käytöstä haulikkorata, jonka pilaantuneiden maiden poisto maksoi noin 560 000 euroa.

Uuden haulikkoradan ympäristöteknisiin selvityksiin ja hankesuunnitteluun on varattu tälle vuodelle 50 000 euroa. Rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna.

— Suunnittelussa on mukana seuraväkeä, jotta saisimme uudesta haulikkoradasta toimivan, Rojo kertoo.

Tykkilumikasa vanhalle jousiammuntapaikalle

Lappeenrannan kaupunki pyrkii kohentamaan talviliikuntamahdollisuuksiaan vielä tänä vuonna. Yksi projekti on lumitykin vuokraus Huhtiniemeen, jolloin alueelle olisi säiden salliessa mahdollista tehdä kolmen kilometrin tykkilumilatu.

— Lunta tykitettäisiin Huhtiniemen laskettelurinteiden alapäähän, jossa jousiammunnan ampumapaikka oli. Siitä olisi helppoa saada tykille vettä ja virtaa ilman generaattoria, Lappeenrannan liikuntatoimen työnjohtaja Juha Rojo kertoo.

Toinen entisestään parantuva talvinen ulkoliikuntapaikka on Voisalmen koulun uusi kenttä, johon asennetaan loppuvuoden aikana kylmälaitekontti tekojäätä varten. Investointiin on varattu 230 000 euroa.

Jäädytyskoneisto antaa ensisijaisesti varmuutta jään kunnolle, mutta se voi säistä riippuen myös pidentää Voisalmen kentän luistelukautta.

— Luistelukauden pidentäminen alkupäästä tuntuu järkevimmältä. Esimerkiksi Kisapuiston tekojääradalla on valtavasti tungosta heti, kun jää saadaan siellä kuntoon.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet