LUM on nosteessa kotikisavuoden alla, Mauri Auvinen uskoo Alisa Vainion mahdollisuuksiin alittaa EM-raja Jyväskylän Kalevan kisoissa

Kai Skyttä

Alisa Vainio on todennut nauttivansa päästessään juoksemaan jälleen terveenä. — EM-raja menee rikki, jos se menee. Ei minulla ole sellaista tunnetta, että sen olisi pakko mennä, Vainio kertoi kesäkuun lopussa juostuaan Jämsässä 10000 metriä aikaan 33.54,37. Arkistokuva.
Alisa Vainio on todennut nauttivansa päästessään juoksemaan jälleen terveenä. — EM-raja menee rikki, jos se menee. Ei minulla ole sellaista tunnetta, että sen olisi pakko mennä, Vainio kertoi kesäkuun lopussa juostuaan Jämsässä 10000 metriä aikaan 33.54,37. Arkistokuva.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten viime vuosien positiivinen kehitys näkyy yleisurheilun Kalevan kisoissa Jyväskylässä. Lappeenrantalaisseura marssittaa paikalle 16 urheilijan joukkueen, joka on suurempi kuin vuosiin.

Puheenjohtaja Mauri Auvinen kertoo LUM:n pyrkivän koko ajan leventämään kilpaurheilijoidensa tasoa.

— Se on ollut jo pitkän aikaa liian kapea. Se ei vieläkään ole sitä, mitä sen pitäisi olla, mutta vuosi kerrallaan menemme eteenpäin, Auvinen sanoo.

LUM:n kärki on terävä. Seurasta on valittu yleisurheilun Euroopan-mestaruuskisoihin kolmiloikkaaja Simo Lipsanen sekä kilpakävelijät Aku Partanen, Tiia Kuikka ja Elisa Neuvonen.

Jyväskylässä voidaan saada lisää lappeenrantalaisia lähtijöitä EM-Berliiniin. Lähimpänä EM-kisarajan rikkomista ovat kestävyysjuoksija Alisa Vainio ja keihäänheittäjä Saara Lipsanen.

— Jos Alisa on vähänkään nousukunnossa, uskoisin, että hän pystyy 10 000 metrin EM-rajan tekemään. Se nähdään perjantaina, Auvinen toteaa.

Naisten 10 000 metrin EM-raja on 33.20,00, jonka jo rikkonut Camilla Richardsson kisaa Jyväskylässä 3 000 metrin estejuoksussa. Vainion ennätys on 32.58,17, jonka hän teki voittaessaan matkan SM-kultaa Porissa vuonna 2015.

Naisten keihäässä EM-raja on 59 metriä ja Lipsasen ennätys 56,20 viime kaudelta. Tällä kaudella Lipsasen paras kaari on kantanut 56,04.

— Saaralta EM-raja vaatii huippuhyvää onnistumista, kun kauden parasta pitäisi parantaa kolme metriä. Keihäässä se toki voi joskus tulla.

Ensi vuonna LUM järjestää Kalevan kisat Lappeenrannan Kimpisen kentällä, jolloin seuran tavoite on tuoda kotiyleisön eteen vähintään 20 omaa urheilijaa.

Luku olisi ollut lähellä täyttyä jo nyt, mutta loukkaantumiset pitävät kolmiloikkaaja Arttu Tyystjärven sekä keskimatkojen juoksijat Kristiina Halosen ja Aleksandra Niirasen poissa kilpakentiltä.

Mielenkiintoinen konkariosaston lummilainen Jyväskylässä on moukarimies Ilmari Verho, 42, joka palaa Kalevan kisoihin 15 vuoden tauon jälkeen.

Verho ylsi 1990- ja 2000-lukujen vaihteessa Kalevan kisoissa seitsemästi kymmenen parhaan joukkoon ja suuntasi sen jälkeen yliopisto-opintoihin ja työelämään.

Verhoa valmensi olympiavoittaja Juha Tiainen, joka kuoli vuonna 2003.

Kalevan kisojen ensikertalaisia lummilaisista Jyväskylässä ovat Samu Heikkonen (20-vuotias, 3 000 ej.), Riina Heikkonen (16, 400 m), Moona Korkealaakso (16, 5 000 m), Tanja Kokkonen (15, 100 m aj.), Venla Peltola (17, seiväs) ja Minttu Mattinen (18, 7-ottelu), jotka ovat kukin ikäluokkansa Suomen parhaimmistoa ja siten mitaliehdokkaita nuorten SM-kisoissa myöhemmin kesällä.

— He ovat kokemusta hakemassa. He pääsevät entistä parempina urheilijoina Lappeenrannan Kalevan kisoihin, joissa tavoitteemme on tietysti saada mahdollisimman paljon urheilijoita palkintopallille, Auvinen toteaa.

— Ja 14—15-vuotiaissa meillä on kasvamassa urheilijoita kovastikin.

Urheilijoiden lisäksi LUM:sta suuntaa Jyväskylään paitsi valmentajat myös kahden pikkubussin osasto toimitsijoita, jotka keräävät oppia järjestelyistä ensi vuoden Kalevan kisoja varten.

Millä keinoin LUM voi jatkaa kehitystään tulevina vuosina?

— Valmentajien joukkoamme pitää pystyä laajentamaan. Se on avainkysymys. Toki yksi suuri tekijä olisi, jos olosuhteisiin saataisiin kauan kaivattu parannus erillisellä halliratkaisulla, josta on puhuttu.