Helmikuun lopulla järjestetään ensimmäinen Eräviikko Etelä-Karjalan koululaisille, taustalla huoli lasten ja nuorten vähäisestä luonnossa liikkumisesta

Eräviikon tavoitteena on opettaa erätaitoja, kannustaa luonnossa liikkumiseen ja jatkaa Erähiihdon perinteitä.

Jukka Hynynen

Ajatus koululaisten eräviikosta syttyi muutama vuosi sitten erähiihtotoimikunnassa.
Ajatus koululaisten eräviikosta syttyi muutama vuosi sitten erähiihtotoimikunnassa.

Etelä-Karjalan peruskoululaisille ja päiväkotilapsille puuhataan yhteistä Eräviikkoa. Ensimmäinen maakunnallinen Eräviikko on tarkoitus toteuttaa 22.–26. helmikuuta. Sen järjestäjinä ovat aluejärjestö Etelä-Karjalan liikunta ja urheilu ja erähiihtotoimikunta.

– Eräviikon ajatus syntyi muutama vuosi sitten erähiihtotoimikunnassa. Kannoimme huolta lasten ja nuorten vähäisestä luonnossa liikkumisesta sekä Erähiihdon vuosikymmenten perinteen jatkumisesta erityisesti huonolumisina vuosina, kertoo erähiihtotoimikunnan puheenjohtaja Arto Rossi tiedotteessa.

Viikko alkoi Ruokolahdella

Ruokolahden koululla Eräviikko on toteutettu jo vuosina 2019 ja 2020. Viikon tavoitteena on opettaa lapsille ja nuorille erätaitoja, kannustaa luonnossa liikkumiseen ja jatkaa kevättalvisin järjestetyn Erähiihdon perinteitä uusille sukupolville.

Ajatuksena on luoda yhteiset teemat ja yhteiset sisällöt, mutta jokainen saa toteuttaa teemaviikkoa tavallaan. — Lasse Heiskanen

Ruokolahdelta saatujen hyvien kokemusten pohjalta tänä syksynä ideoitiin, että Eräviikko voitaisiin toteuttaa koko maakunnassa.

– Eräviikkoa toteuttamaan päätettiin kutsua kaikki halukkaat peruskoulut sekä päiväkodit. Loimme Eräviikolle yhteisen ilmeen, ideoimme kisoja ja kutsuimme mukaan luontotiedon ja -liikunnan järjestöjä tarjoamaan palvelujaan ja osaamistaan. Ajatuksena on luoda yhteiset teemat ja yhteiset sisällöt, mutta jokainen saa toteuttaa teemaviikkoa tavallaan, kertoo EKLU:n lasten ja nuorten liikunnan kehittäjä Lasse Heiskanen tiedotteessa.

Lappeenrannassa some-kampanja

Mukaan on lähtenyt jo yli 30 koulua ja päiväkotia eri puolilta maakuntaa. Lappeenrannan liikuntatoimi kannustaa osallistumaan Eräviikkoon järjestämällä Lappeenrannan lähiluonto tutuksi -some-kampanjan, jossa lappeenrantalaisia kehotetaan kertomaan, missä on heidän lähieräpaikkansa.

Lähiluonto tai oma eräpaikka voi olla pienikin metsä kodin liepeillä; luisteluun sopiva järven jää tai metsäinen pulkkamäki. Lähiluonto tutuksi -kampanjan aikana kuntalaisia kehotetaan myös julkaisemaan Facebookissa tai Instagramissa aiheeseen liittyviä kuvia.