Venla Lehtonen pääsi eroon hakuammunnasta edesmenneen valmentajavelhon opeilla — "Asko tiesi tarkalleen, mitä aloittelijan on hyvä harjoitella"

Edesmennyt ampumavalmentaja Asko Nuutinen ehti toimia puolitoista vuotta Venla Lehtosen henkilökohtaisena valmentajana. Niiden puolentoista vuoden aikana Lehtonen kasvoi hiihtäjästä ampumahiihtäjäksi.

Joonas Tapaninen

Venla Lehtonen on saanut kesäisin harjoitella ampumista rauhassa Ukonniemen hiihtostadionilla. Viime viikkoina Tshekin ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät ovat kuitenkin kansoittaneet hiihtostadionin.
Venla Lehtonen on saanut kesäisin harjoitella ampumista rauhassa Ukonniemen hiihtostadionilla. Viime viikkoina Tshekin ja Valko-Venäjän ampumahiihtäjät ovat kuitenkin kansoittaneet hiihtostadionin.

Venla Lehtonen aloitti kautensa viime viikonvaihteessa. Vuokatin tarkkailukilpailun kolmas sija lupaa Imatran Urheilijoiden ampumahiihtäjälle vahvaa kautta.

— Ensimmäiset höyryt on nyt päästetty. Hermostuneisuus näkyi vielä ammunnassa, mutta ei se ihan katastrofaalistakaan ollut, Lehtonen naurahtaa.

Lehtosen taakse jäivät muun muassa maajoukkuenainen Sanna Markkanen ja koko muu ampumahiihdon Talent-ryhmä.

Imatralainen on kuulunut Talent-valmennusryhmään viime keväästä asti. Leirivuorokausia on kertynyt toukokuusta marraskuuhun peräti 60, joista pääosa Vuokatissa ja osa Muoniossa.

Nuutisen opit kantavat

Kolme vuotta sitten maastohiihdosta ampumahiihtoon vaihtanut Lehtonen on ollut aina vahva menijä suksilla, mutta lopullisen läpimurron tiellä on ollut heikko ammunta.

Vaikka etenkin pystyammunta tuotti vielä Vuokatin kisassa vaikeuksia, Lehtosen itsevarmuus ammunnassa on kohonnut paljon harjoituskauden aikana.

Tästä osa kiitoksesta lankeaa entiselle ampumahiihtomaajoukkueen ampumavalmentajalle Asko Nuutiselle, joka ehti toimia puolentoista vuoden ajan Lehtosen henkilökohtaisena valmentajana.

— Asko oli valmentaja, joka tiesi tarkalleen, mitä aloitteilijan on hyvä harjoitella. Hän antoi tosi hyvät perusteet, ja ehkä se on auttanut pitämään motivaatiota yllä takamatkasta huolimatta.

Kuivaharjoittelu isossa roolissa

Lehtosen ja Nuutisen yhteistyö katkesi odottamattomasti maaliskuussa, kun Nuutinen yllättäen menehtyi. Nuutiselta Lehtonen sanoo oppineensa, että oikotietä onneen ei ole.

— Olen ollut välillä kisojen jälkeen aika maassa, kun on tullut hirveitä sakkomääriä. Asko toitotti, että se vaihe on vain käytävä läpi, Lehtonen muistelee.

Olen ollut välillä kisojen jälkeen aika maassa, kun on tullut hirveitä sakkomääriä.

Maastohiihdon vaihtaminen ampumahiihtoon ei ole toki tavatonta vielä parikymmpisenä, josta paras esimerkki lienee maailman kärkinaisiin pian vuosikymmenen kuulunut Kaisa Mäkäräinen. Lehtosen mukaan kokeneempia ampujia ei voi lähteä ottamaan kiinni vain toistomääriä nostamalla.

— Liika ampuminen on hermojärjestelmälle aika rankkaa. Yksi tärkeimmistä Askolta oppimistani asioista liittyy kuivaharjoitteluun. Ampumaharjoittelu ei ole pelkästään radalla ampumista, vaan kotona tehdyt pitoharjoitukset ovat yhtä tärkeitä.

Opinnot houkuttelevat

Venla Lehtonen sanoo panostavansa tällä hetkellä ampumahiihtoon niin ammattimaisesti kuin se hänen resursseillaan on mahdollista. Se ei olisi mahdollista ilman vanhempien, seuran ja yhteistyökumppanien rahallista tukea.

— Eihän monikaan treenaamista työnä pidä, mutta minä teen kaiken ampumahiihdon ehdoilla. Ja kun monet muut lähtevät kauden jälkeen lomamatkalle, minä jään lukemaan pääsykokeisiin.

Lehtonen on pyrkinyt jo kahtena vuonna Itä-Suomen yliopistoon Joensuuhun lukemaan psykologiaa. Viime keväänä opiskelupaikka jäi rimaa hipoen haaveeksi.

— Jäin neljännelle varasijalle. Ensi kevään pääsykokeisiin lukemisen yritin jo aloittaa tuolla leirillä, mutta enhän minä tietenkään ehtinyt, Lehtonen nauraa.

Pusa vastaa fysiikasta

Alkaneella kaudella Venla Lehtosta valmentavat Heikki Pusa ja Mika Kaljunen. Pusa vastaa fysiikkapuolesta, Kaljunen ampumavalmennuksesta. Pusa kuuluu myös Talent-ryhmän valmennustiimiin yhdessä Niko Aapajärven ja Juha Papinsaaren kanssa.

— Heikki vastasi fysiikkaharjoittelustani jo viime kaudella. Näiden kahden kauden aikana olen mennyt fysiikkapuolella harppauksittain eteenpäin, Venla Lehtonen sanoo.

Talent-ryhmä on Ampumahiihtoliiton valmennusryhmä, johon kuuluu vuosina 1994—1998 syntyneitä ampumahiihdon tulevaisuuden lupauksia.

Nuorimmat hakevat paikkaa nuorten arvokisoista, vanhimmat yrittävät haastaa maajoukkuetta edustuspaikoista. Lehtonen, 22, kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Kansainvälisiä kokemuksia hakemaan

Lehtosen tavoite on tällä kaudella hiihtää mahdollisimman monta kilpailua IBU-cupissa, joka on maailmancupin jälkeen seuraava taso kansainvälisessä ampumahiihdossa. Viime kauden lopussa hän pääsi haistelemaan jo kansainvälisiä tuulia Kontiolahden ja Otepään osakilpailuissa.

— Kansainvälisen vauhdin kokeminen viime kauden lopussa antoi rutkasti motivaatiota harjoituskauteen. Taso on IBU-cupissa jo tosi kova, koska isommat maat kuten Saksa ja Venäjä lähettävät sinne kilpailijoita, jotka voisivat olla maailmancupissakin kymppisakissa, Lehtonen sanoo.

Lisää pontta tavoitteilleen Lehtonen voi saada tänä viikonloppuna, kun Kontiolahdella hiihdetään pikakilpailun ja takaa-ajon käsittävä GP-kilpailu.

Edustuspaikat ensi viikolla käytäviin ensimmäisiin maailman- ja IBU-cupin kisoihin jaetaan Vuokatin ja Kontiolahden kisojen perusteella. IBU-cup käynnistyy Sjusjøenissa Norjassa ja maailmancup Ruotsin Östersundissa.

Kommentoidut