Imatran ja Lappeenrannan golfkentillä ihannetulos — Suomen golfseuroista katosi 3 400 pelaajaa

Touko-kesäkuu oli golfaajien lämmin unelma, mutta heinäkuun kuumia iltapäiviä alettiin jo kiertää.

Vesa Salminen

Viipurin Golfin pitkäaikaisin työntekijä Kai Kähärä oli tiistaina ilmaamassa väyliä. Toimitusjohtaja Kari Kalinin (oik.) mukaan touko-kesäkuu oli kentillä vilkasta aikaa edellisvuoteen verrattuna, mutta heinäkuussa pelaajat jo välttelivät iltapäivän kuumimpia tunteja.
Viipurin Golfin pitkäaikaisin työntekijä Kai Kähärä oli tiistaina ilmaamassa väyliä. Toimitusjohtaja Kari Kalinin (oik.) mukaan touko-kesäkuu oli kentillä vilkasta aikaa edellisvuoteen verrattuna, mutta heinäkuussa pelaajat jo välttelivät iltapäivän kuumimpia tunteja.

Kai Kähärä jyrryttää traktorilla Tuosan golfkentän väylää eteenpäin. Viipurin Golfin pitkäaikaisin työntekijä jatkaa jäsenistön viikonvaihteen talkoiden jälkeen syksyn huoltohommia.

Lappeenrannan Kahilanniemen kentällä lämmin viikonvaihde oli vilkas, ja pelit jatkuvat siellä Viipurin Golfin toimitusjohtajan Kari Kalinin mukaan niin kauan kuin sää sallii.

Tarkkana saa olla koko ajan talouden kanssa. Mitään hengähdystaukoa ei ole. — Kari Kalin

Päättyvää pelikautta sää on todella hellinyt sekä Lappeenrannan että Imatran golfkentillä. Jopa niin paljon, että keskikesällä pelaajat alkoivat kiertää iltapäivän kuumimpia tunteja. Touko-kesäkuu sen sijaan olivat Kalinin mukaan huippukuukausia.

Liiketoiminnan tulos on Kalinin mukaan VG:llä reilusti positiivinen, mutta poistojen jälkeen aavistuksen miinuksella.

— Se ei ole mitenkään katastrofi, vaikka toki aina parempaa tulosta toivottaisiin. Tarkkana saa olla koko ajan talouden kanssa. Mitään hengähdystaukoa ei ole.

Lisäkuluja Lappeenrannassa toivat koneinvestoinnit, joiden ansiosta myös kentät olivat entistä paremmassa kunnossa.

— Griinit olivat varmaan parhaimmassa kunnossa koskaan. Saimme niistä paljon kehuja, Kalin sanoo.

Imatralla hyvä kasvu

Imatran Golfin toimitusjohtajan Turkka Ollilaisen mukaan heillä kävijämäärä kasvoi edelliskaudesta 12 prosenttia ja liikevaihto lähes kymmenen prosenttia. Imatra tekee ennakkotietojen perusteella poistojen jälkeen nollatuloksen, sillä myös kulut kasvoivat.

Sekä Imatran että Lappeenrannan golfyhtiöissä liikevaihto pyörii noin 700 000 eurossa, mutta Imatralla noin 100 000 euron lisä tulee omasta kahvilatoiminnasta. Se tuo noin 30 000—40 000 euroa plussaa tilinpäätökseen, Ollilainen sanoo. Kahvilan työntekijät hoitavat myös ajanvarausta.

Sekä Lappeenrannassa että Imatralla haasteena on pelaajien ikääntyminen ja kamppailu uusien pelaajien saamiseksi kentille.

— Totta kai kasvua haluttaisiin, mutta sitä ei ole saatu, Ollilainen miettii.

Hänen mukaan muita tekijöitä ovat raha, kilpailu muun vapaa-ajan ohjelman kanssa ja kiire, kun 18-reiän kierros voi viedä golfkentällä 4—5 tuntia.

— Puolikkaita meillä pelataan koko ajan enemmän.

Itä-Suomesta katosi

Golfliiton mukaan sen alaisten seurojen jäsenmäärät putosivat yli 3 400:lla vuonna 2018. Suurin lasku koettiin Pohjanmaalla (-7 prosenttia) ja itä-Suomessa (-5,5 prosenttia), mutta ilmiö oli tuttu koko maassa. Seurakohtaisia vertailulukuja edellisvuosista liitto ei kertonut.

Golfliiton mukaan juniorien ja naisten määrä on kentillä edelleen vähentynyt. Aikuispelaajista alle kolmasosa on naisia.

Viipurin Golfin jäsenmäärä on 1 628 ja Imatran golfin 752. Imatralla tai Lappeenrannassa katoa ei tänä vuonna ole käynyt yksittäisten pelaajien pois lähtöä lukuun ottamatta.

Kaukana ollaan silti esimerkiksi Imatran huippuvuodesta 2004, jolloin jäseniä oli 1 150.

— Kaikilla toimenpiteillä pyritään saamaan nuoria lisää. Aika samoissa on menty eli ei ole kauheasti onnistuttu heitä lisäämään, mutta ei menetyksiäkään ole tullut, Kari Kalin kuvaa.

Hinnat ja vastikkeet

Viipurin Golfilla ei ole enää rakennusaikaista lainaa kentästä, eikä osakkailta peritä hoito- tai rahoitusvastiketta. Osakkaan kausipelioikeus maksaa Lappeenrannassa 760 euroa.

Imatralla hoitovastike on 190 euroa, jonka voi vähentää 785 euron kausikortista, kuten myös Imatran Golfin 100 euron jäsenmaksun. Lainaa Imatran Golfilla on huoltohallista 90 000 euroa, mutta ei erikseen rahoitusvastiketta.

Luetuimmat