Miikka Sopaselta kritiikkiä Koripalloliiton niskaan Catz-ottelun jälkeen – Miesten kolmannella sarjatasolla pystytään vetämään kolmella tuomarilla, mutta naisten liigassa ei

Päävalmentajat Miikka Sopanen ja Mika Haakana odottivat, että naisten Korisliiga olisi aloitettu kolmen tuomarin systeemillä. Koripalloliiton kilpailujohtajan Tom Westerholmin mukaan liigaseurat eivät halunneet maksaa siitä koituvia kuluja.

Kai Skyttä

Miikka Sopanen valmensi Catzin seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen keväällä 2010. Viime keväänä Sopanen voitti SM-kultaa Hyvinkään Pontevan luotsina. Hän toimii nykyisin myös naisten maajoukkueen apuvalmentajana.
Miikka Sopanen valmensi Catzin seurahistorian ensimmäiseen Suomen mestaruuteen keväällä 2010. Viime keväänä Sopanen voitti SM-kultaa Hyvinkään Pontevan luotsina. Hän toimii nykyisin myös naisten maajoukkueen apuvalmentajana.

Catz Lappeenrannan Mika Haakana ja Hyvinkään Pontevan Miikka Sopanen haluavat naisten Korisliigaan kolmen tuomarin järjestelmän. Kaksikko nosti asian esiin joukkueiden välisen ottelun jälkeen lauantaina.

Catz voitti hallitsevan Suomen mestarin Hyvinkään Pontevan pistein 73—57 (36—20). Ottelun tuomaritoiminta oli varsin horjuvaa, mutta Sopanen muistutti virheiden olevan inhimillisiä, sillä kaksi tuomaria ei voi nähdä kaikkea, mitä kentällä tapahtuu.

Miesten Korisliigassa tuomareita on kolme, kuten myös miesten 1. divisioona A:ssa.

Molemmat päävalmentajat ovat olleet käsityksessä, että seurat olivat päättäneet jo helmikuun sarjapalaverissa lopulta yksimielisesti, että kuluvalla kaudella naisten Korisliigassa kokeillaan kolmen tuomarin käyttöä runkosarjan ensimmäisen kolmanneksen ajan.

Kokeilun tuomien kokemusten perusteella olisi päätetty, miten asiassa edetään.

— Korostan, että asian päättäneet seurat ovat myös erotuomarikulujen maksajat. Siitä huolimatta Koripalloliitto jätti tämän päätöksen toteuttamatta. Laji tässä kärsii, Sopanen sanoi ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Sopanen alleviivasi, että korkeimmalla kilpailutasolla koripalloa kuuluu viheltää kolmella tuomarilla.

— Koripalloliitto valitettavasti aliarvioi ja halveksii naisten urheilua niin paljon. Kovasti on panostettu miesten koripalloilun olosuhteisiin ja maajoukkueisiin. Nyt vain odotamme, missä vaiheessa katsotaan, että myös tämä naisten urheilu on arvokasta, Sopanen totesi.

Minulle jäi se mielikuva, että asia oli seurojen kesken sovittu. — Mika Haakana

Sekä Sopanen että Haakana kertoivat yllättyneensä, kun kauden ensimmäisiin liigaotteluihin saapuikin kolmen sijaan kaksi tuomaria.

— Miesten kolmannella sarjatasolla pystytään vetämään kolmella tuomarilla, mutta naisten liigassa ei pystytä. Ei se ainakaan tasa-arvolta kuulosta minun korvaani, Sopanen sanoi.

Koripalloliiton kilpailujohtaja Tom Westerholmin mukaan Sopasen väite siitä, että liitto olisi jättänyt seurojen tekemän päätöksen toteuttamatta, ei pidä paikkaansa.

— Seurat päättivät seurapalaverissa nimenomaan juuri päinvastoin kuin nyt väitetään. Valmentajat olisivat halunneet naisten liigaotteluihin kolme erotuomaria, mutta erotuomarikulut maksavat seurat eivät olleet siihen missään nimessä valmiita sen kustannusvaikutusten vuoksi, Westerholm kertoo.

Kohteleeko Koripalloliitto miesten ja naisten Korisliigoja tasapuolisesti?

— Olisi kiva tietää, miksi ei kohtele. Kolmeen tuomariin mennään, jos seurat ovat valmiita sen maksamaan. Me liittona teemme ihan mitä vain voimme, jos kustannuspuolen kattaja löytyy, Westerholm toteaa.

Naisten Korisliigan runkosarjassa nähdään kolmen tuomarin otteluita vielä tällä kaudella. Westerholmin mukaan otteluissa marras-joulukuussa ja helmikuussa kerätään kokemuksia kolmen tuomarin käytöstä kautta 2018—2019 varten.

— Jos pelin laatu paranee, paraneeko se niin paljon, että siihen on järkevää investoida X-määrä euroja lisää.

Haakanan mielestä olisi pelin kehityksen etu, jos naisten Korisliigan otteluissa olisi kolme tuomaria.

— Olen vain asiasta huolissani. Minulle jäi se mielikuva, että asia oli seurojen kesken sovittu. Kommunikointi on ollut huonoa, Haakana toteaa.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet