Maratonmestari Alisa Vainio on kiitollinen terveistä päivistä — Ensi viikolla on palaveri valmentajan kanssa jatkosta

Maratonin Suomen mestaruudet ratkottiin Joutsenossa tihkusateen ja tuulen vauhdittamana. Vainio oli naisten selvä ykkönen. Miesten voittajaksi juoksi Jaakko Nieminen

Mika Strandén

Alisa Vainio ja Tomi Ronkainen 24 kilometrin kohdalla.
Alisa Vainio ja Tomi Ronkainen 24 kilometrin kohdalla.

Ennakkosuosikkina kisaan lähtenyt Alisa Vainio saapui maaliin maratoonareista neljäntenä kilpailijana ja ensimmäisenä naisena. Loppuaika 2.34,49 riitti selvällä erolla kultaan ennen Suvi Miettistä ja Mira Tuomista.

— Kyllä se meni hyvin, pystyin nauttimaan, oli kivaa matkaseuraa ja hyviä kannustajia. Tämä on palkinto siitä, että olen pysynyt koko kauden ehjänä ja malttanut harjoitusmäärien ja kilpailuiden kanssa sekä mennyt hallitusti eteenpäin, helpottunut Vainio kertoi kisan jälkeen.

Tuulisissa kohdissa hankalaa

Kolme vuotta sitten juostusta ennätyksestään Vainio jäi lopulta hieman alle puolitoista minuuttia.

— Päällimmäiset tuntemukset ovat, että olen vain kiitollinen, että olen pysynyt terveenä. Kaikki tulokset, jotka ovat tulleet, ovat vain plussaa. Pääasia, että saa tehdä sitä mistä tykkää.

Pääasia, että saa tehdä sitä mistä tykkää. — Alisa Vainio

Vainion valmentaja Jarmo Viskari oli vakuuttunut siitä, että enempäänkin olisi ollut rahkeita, jos tähdet olisivat olleet kohdillaan.

— Minusta tämä oli erittäin hyvä suoritus. Viikolla oli vähän sellaista flunssan tynkää, että tuleeko kipeäksi vaiko eikö tule, Viskari taustoitti.

— Tuulisissa kohdissa tuntui siltä kuin joku olisi pitänyt kättä otsalla, ettei pääse eteenpäin. Ihan hyvin siitä pääsi, piti vain vähän pudottaa vauhtia, Vainio puolestaan kuvaili.

Päämatka vielä avoinna

Vaikka maraton oli Vainiolle palkinto, hän ei ole vielä lyönyt lukkoon matkaa, jolle erikoistua. Luistelemaankin olisi mukava päästä, mutta se vaikeuttaa Vainion mukaan juoksemista. Myös tulevaisuuden suunnitelmat harjoittelun ja kisojen suhteen ovat auki.

— Meillä on palaveri ensi viikolla. Me emme ole ajatelleet eteenpäin sen enempää. Katsotaan mitä ollaan tehty ja millaisia tavoitteita ensi kaudelle on. U23 ensin tulee mieleen, Viskari pyöritteli.

Viskari kertoi Vainion huomanneen vuosi sitten Jyväskylän SM-maratonin jälkeen, että seuraavan kerran Suomen mestaruudesta juostaisiin Lappeenrannassa. Päätös vuoden 2015 onnistumisen rikospaikalle palaamisesta tehtiin jo tuolloin. Tälläkään kertaa keli ei suosinut, mutta henki oli mitä parhain.

Sekä Vainio että Viskari kiittelivät kilpailijoiden yhteistyöhaluja, mikä teki yli neljänkymmenen kilometrin matkasta hieman kevyemmän.

— Tuolla oli noita miehiä jonkun verran, mutta sitten ne miehetkin loppui kesken, kun ne väsyivät sinne matkan varrelle, Viskari vitsaili vetoavusta.

— Siellä oli todella ansiokasta yhteistyötä, jotkut selvästi uhrautuivat.

Mika Strandén

Alisa Vainio (vihreä paita) sai hyvää vetoapua tuulisessa säässä miesjuoksijoilta. Maalin hän tuli miesten kärkikolmikon jälkeen neljäntenä ja naisten ylivoimaisena ykkösenä.
Alisa Vainio (vihreä paita) sai hyvää vetoapua tuulisessa säässä miesjuoksijoilta. Maalin hän tuli miesten kärkikolmikon jälkeen neljäntenä ja naisten ylivoimaisena ykkösenä.

Kärkikolmikko katosi

Vainion edellä maaliin saapui lopulta vain miesten kärkikolmikko. Jaakko Nieminen, Aki Nummela ja Antti-Pekka Niinistö karkasivat omille teilleen jo stadionilta poistuttaessa.

— Päätin ratkaista 500 metrin jälkeen, mestaruuden uusinut Nieminen naureskeli juoksunsa jälkeen.

— Tuuli oli todella kova. Yritin hyödyntää myötätuulipätkät ja vedin riskirajoilla.

Riskinotto kannatti, ja maalissa voittaja oli yhtä hymyä.

— Amatöörijuoksijana tämä on korkeinta mitä voi saavuttaa.

Luetuimmat