Triplakuningatar Saaga S:n kilpaura päättyi jännevammaan — Omistaja Ilkka Pyysalo myöntää, että olo on nyt tyhjä: "Pelkästään niin moneen Kuninkuusraviin osallistuminen on ihan kunnia-asia"

Saaga S lähtee heti ensi viikolla siemennettäväksi ravikuningas Costellolla.

Mika Strandén

Ilkka ja Milla Pyysalo veivät Saaga S:n uimaan ennen Turun vuoden 2016 Kuninkuusraveja, jossa tamma nappasi toisen peräkkäisen kuningatartittelinsä.
Ilkka ja Milla Pyysalo veivät Saaga S:n uimaan ennen Turun vuoden 2016 Kuninkuusraveja, jossa tamma nappasi toisen peräkkäisen kuningatartittelinsä.

Kolminkertaisen ravikuningattaren Saaga S:n kilpaura on ohi ja edessä siemennys.

Taipalsaarelaistammalla on todettu vasemmassa etujalassa jännevamma, jonka kilpailukuntoon parantelu vaatisi paljon aikaa.

Koska Saagalla on ikää jo 13 vuotta, omistajat Ilkka ja Milla Pyysalo ovat miettineet ravikuningattarelle uusia tehtäviä.

— Lähdetään varmaan heti ensi viikolla kohti Villähdettä ja Metsäpirttiä, jossa se siemennetään Costellolla, Ilkka Pyysalo kertoo.

Meillä tuli jo viime kesänä kaksi komeaa varsaa Costellosta. — Ilkka Pyysalo

Costello on viime vuoden ravikuningas Rovaniemen Kuninkuusraveista.

— Oli muitakin vaihtoehtoja, mutta kyllä me tähän päädyimme. Meillä tuli jo viime kesänä kaksi komeaa varsaa Costellosta.

Viime viikolla Vermossa ajettuun Saaga S:n kauden avausstarttiin asti kaikki näytti hyvältä.

Saaga S teki tauon jälkeen yllättävänkin hyvää juoksua, kunnes se alkoi antaa löysää. Pyysalo pani merkille, että hevonen aristi toista etujalkaansa.

— Itse asiassa kaikki meni äärettömän hyvin viimeiseen puoleen kilometriin saakka. Näytti hyvältä kaikin puolin, mutta sitten se meni näin.

Myöhemmin klinikalla kipeäksi paikaksi varmistui vasemman etujalan pinnallisen koukistajajänteen ulompi haara.

Saaga S:n uran päättymisestä ovat aiemmin kertoneet Hevosurheilu.fi ja Ravinetti.fi.

Saagan pikkusisko Milrid on tehnyt väkevän paluun

Vaikka Saaga S:n kilpailu-ura on ohi, Pyysaloilla on talli täynnä ravikuningattaren sisaruksia ja jatkossa jälkeläisiäkin.

Lisää huomiota saanee esimerkiksi seitsemänvuotias Milrid, joka viime kesänä sai Costellosta varsan. Keväällä kilpailemisen uudelleen aloittanut tamma on avannut kauden kakkossijalla ja kahdella voitolla.

— Toivotaan, että se pysyisi nyt terveenä, niin se voisi olla ihan hyvä. Aika samanlaisia elkeitä sillä on kuin isosiskollaan. Ei nyt ihan voi verrata, mutta on siinä paljonkin hyvää, Pyysalo kuvailee.

Milrid on Pyysalojen ensimmäinen oma varsa Saaga S:n emästä Aava S:stä, joka myös on ollut Pyysaloilla jo useamman vuoden ajan.

Pyysalot ovat saaneet Aava S:stä jo viisi varsaa. Kuudetta, jälleen Costellosta, odotetaan heinäkuussa.

—Suomenhevoset kehittyvät yleensä vähän vanhemmalla iällä kuin lämpöiset, mutta muutamia omia kasvatteja olemme saaneet jo radalle.

Saaga S voitti kuningatartittelin kolmesti peräkkäin vuosina 2015—17. Pyysalo myöntää, että tamman kilpailu-uran loppuminen on jättänyt tyhjän olon.

— Kieltämättä, sillä ura oikeastaan alkoi sen kanssa ihan korttikursseista lähtien. Olemme tottuneet siihen, että saimme kesät käydä raveissa sen kanssa. Pelkästään niin moneen Kuninkuusraviin osallistuminen on ihan kunnia-asia.

Juttua muokattu 14.5.2019 klo 21.02: Lisätty tieto, että Saaga S:n uran päättymisestä ovat aiemmin kertoneet Hevosurheilu.fi ja Ravinetti.fi.