SaiPa maalasi Tuomas Gerdtin kuvan kypäräänsä ja taistelu oli sen mukaista – Liigan kärkijoukkue Ilves jäi pahasti jalkoihin

SaiPa kamppaili todella uhrautuvaisesti ja blokkasi ison määrän laukauksia. Omat tilanteensa se käytti tehokkaasti.

AOP/Mikko Lieri

SaiPa kunnioitti lauantaina haudattavan viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin muistoa kypärämaalauksellaan.
SaiPa kunnioitti lauantaina haudattavan viimeisen Mannerheim-ristin ritarin Tuomas Gerdtin muistoa kypärämaalauksellaan.

Kova työnteko toi parhaan palkinnon, kun SaiPa käänsi Liigan kärjessä liukuvan Ilveksen kumoon (1–0, 3–0, 0–2). Varsinkin toisessa erässä kotijoukkue oli myös tehokas omissa paikoissaan, kun se iski yhden maalin rankkarista ja yhden ylivoimalla.

SaiPa karvasi heti ottelun alussa rohkeasti ja aiheutti ongelmia Ilveksen puolustajien avauspelille. Ilveksen kahden miehen karvauksen alta kotijoukkue pääsi viivelähdöilläkin rauhallisesti ulos.

Ensimmäisen ottelunsa SaiPassa pelannut puolustaja Urho Vaakanainen näytti luistelulla ja rauhallisuudella, miksi hän pelaa Pohjois-Amerikassa ja on vain lainassa Liigassa. Hän pelasi lopulta ottelussa lähes 25 minuuttia eli eniten kaikista kaukalossa olleista.

Kuin tilattuna sama mies iski ottelun avausmaalin, kun kiekko pomppi hänelle laukaisupaikkaan. Ilveksen maalilla torjunut Eetu Mäkiniemi ei ehtinyt peittämään laukausta.

Mäkiniemi sai paikan avauksessa, kun NHL-seura Anaheim oli kutsunut Ilveksen ykköstorjujan Lukas Dostalin Pohjois-Amerikkaan.

Rankkaria ja ylivoimaa

Ilves aloitti toisen erän pyörityksellä, mutta SaiPa kontrasi, ja maalin eteen liukunut Jaakko Lantta pääsi käsille hakkuun jälkeen laukomaan rangaistuslaukauksen. Mestiksen viime kauden tehotykki kiitti ja laukoi tyynesti takanurkkaan 2–0.

Seuraava ratkaisija oli Elmeri Kaksonen, jonka ensimmäinen yritys kolahti pleksiin, mutta hetken päästä hän sai uuden mahdollisuuden ja ohjasi Mario Grmanin syötön maaliin.

Vaakanaisen kevyesti vihelletyn jäähyn aikana SaiPa näytti, miksi sen alivoima on nyt yksi Liigan parhaista. Tiivis ja pieni neliö jätti Ilveksen suosiolla laidoille pyörimään ja laukausten blokkaus hoiti loput.

Tomas Zaborsky sen sijaan oli Ilveksen alivoimaneliön keskellä ja ohjasi SaiPalle jo 4–0.

Takaa-ajo ei auttanut

Päätöserän Ilves aloitti kovalla myllytyksellä, ja Niclas Westerholm joutui SaiPan maalilla venymään tosissaan torjuntoihin.

Ylivoimakavennus päätöserän puolessa välissä ei enää ottelun kulkua kääntänyt, sillä suurta ongelmaa ei SaiPalle ollut puolustaa omaa aluettaan.

Toisen kavennusmaalin Ilves sai vasta viimeisellä minuutilla, kun se pelasi ilman maalivahtia ja SaiPa oli vielä alivoimalla.

Luetuimmat