LUM:n Aku Partanen kävelee kohti tuntematonta, mutta lupaavia huhuja kaikuu jo sisäpiiristä – Herkutteli kahden tunnin ylämäellä Espanjassa

Otto Ponto

Aku Partasen alkuvuoden leirit Espanjassa sujuivat suunnitellusti. Seuraava ulkomaan-harjoitusleiri olisi ollut vasta olympialaisten alla Japanissa. Arkistokuva.
Aku Partasen alkuvuoden leirit Espanjassa sujuivat suunnitellusti. Seuraava ulkomaan-harjoitusleiri olisi ollut vasta olympialaisten alla Japanissa. Arkistokuva.

Aku Partaselle kantautui alkuviikosta mielenkiintoisia tietoja kansainvälisen yleisurheilun kulisseista.

Päättäjät neuvottelevat parhaillaan, voidaanko kilpakävely ottaa yleisurheilun EM-kisojen ohjelmaan. Kisat on tarkoitus järjestää Pariisissa 26.–30. elokuuta.

Tavallisesti kävelyä ei EM-kisoissa kesäolympiavuosina nähdä, mutta Tokion olympialaisten siirto vuodella eteenpäin sai lajiväen pohtimaan kilpailukalenteria uusiksi.

– Mielelläni kisaisin Pariisissa, ettei tässä treenaisi vain treenaamisen vuoksi. Olisi arvokisa tänäkin vuonna, Partanen toteaa.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten olympiaurheilija muistuttaa, ettei kukaan vielä tiedä, milloin yleisurheilun kilpailukausi voisi alkaa.

EM-kisojenkin kohtalo yhä avoinna.

– Tilanne on vähän hämmentävä, kun ei ole tarkkaa kiintopistettä, johon tähdätä.

Partasen kauden pääkilpailu olisi ollut 50 kilometriä Tokion olympialaisissa, jotka siirrettiin vuodella eteenpäin.

Olympiakävelyt ja -maratonit oli tarkoitus järjestää 1100 kilometriä Tokiota pohjoisempana Sapporossa, jossa lämpötila ja kosteus ovat tuolloin kestävyysurheilijoille inhimillisemmät.

Partanen piti olympialaisten siirtoa odotettuna.

– Ihmettelin vain, että päätöksessä kesti noinkin kauan. Suunnilleen kaikki muut kisat oli jo siirretty.

Tehoilla ei nyt riehuta

Tavallisesti kilpailut rytmittävät yleisurheilijoiden koko vuoden harjoittelua.

Partasen vuoteen mahtuu tavallisesti kaksi viisikymppistä, joista ensimmäinen olisi ollut toukokuussa kilpakävelyn MM-joukkuekilpailuissa Minskissä, mikä siirrettiin toistaiseksi tuntemattomaan ajankohtaan jo aiemmin.

Kun tieto olympialaistenkin lykkäyksestä tuli, Partanen totesi valmentaja Valentin Konosen kanssa, että harjoitussuunnitelmaa pitää muokata.

– Normaalisti tässä vaiheessa tehtäisiin aika kovatehoisiakin harjoituksia.

Partanen palasi syksyn tunnelmiin ja elää nyt kuin uutta peruskuntokautta. Mäkiharjoitteet pysyvät mukana, mutta tekemisen teemana on aerobisen pohjan vankistaminen.

– Järkevin vaihtoehto on, ettemme ala vielä riehumaan tehojen kanssa. Kuntoa olisi silloin vaikea ylläpitää läpi kesän.

Ratkaisu oli selkeä, sillä yksi Partasen vahvuuksista on ollut kyky saada huippukunto helpohkosti esiin.

– Kuntopiikki on noussut ihan parissa kuukaudessa, kun olen alkanut tehdä kovempia treenejä.

All Over Press

Aku Partasen urakka Dohan MM-kisojen 50 kilometrillä oli täynnä tuskaa ja päättyi keskeytykseen. Kisa järjestettiin helvetillisissä olosuhteissa, mutta Partasen elimistö oli muutenkin epätasapainossa ilmeisesti alkueläimen vuoksi.
Aku Partasen urakka Dohan MM-kisojen 50 kilometrillä oli täynnä tuskaa ja päättyi keskeytykseen. Kisa järjestettiin helvetillisissä olosuhteissa, mutta Partasen elimistö oli muutenkin epätasapainossa ilmeisesti alkueläimen vuoksi.

Kausi parhaimmillaankin lyhyt

Partanen toivoo, että Kalevan kisat pystytään kisaamaan suunnitellusti, jolloin hän pääsisi avaamaan ulkoratakautensa Turun 20 kilometrillä 13. elokuuta.

Kaikki kansainvälisen tason kilpakävelijät etsivät syksyllä joka tapauksessa sopivaa 50 kilometrin kisaa, johon he voisivat kerääntyä mittaamaan kuntoaan.

– Mikä vain sattuu hyvään ajankohtaan ja mihin on tulossa hyvin muualta kävelijöitä.

Joka toinen päivä pyöräilimme kuusi-seitsemän tuntia ja joka toinen päivä kävelimme kaksi tuntia ylämäkeen. — Aku Partanen

Partanen heittää esimerkkinä Saksan avoimet mestaruuskisat.

– Aikaikkuna, jolloin tällä kaudella voi päästä kisaamaan, tulee olemaan lyhyt.

Huumoria tiukassa paikassa

Syksyllä odottavat myös Lapuan SM-maantiekävelyt, jotka piti järjestää keväällä.

Huumorimiehenä Partanen löysi iloa tiukan paikan keskeltä, kun ennen SM-maantiekävelyiden siirtämistä lajiväki pohti mahdollisuutta järjestää kisat ilman yleisöä.

Vaihtoehto oli vielä tuolloin kaikkien urheilutapahtumien agendalla, kunnes kokoontumisrajoitusten tiukennus tyhjensi kaikki kisakalenterit.

– Aloin miettiä, että ei siellä yleisöä hirveästi ole ollut muutenkaan. Melkein joka vuosi ne on järjestetty ilman yleisöä, Partanen keventää.

– Toki katsojia on ollut aina jonkun verran, mutta tapahtuma on kuitenkin aika pieni.

Kai Skyttä

Aku Partanen voitti viime kesänä 20 kilometrin SM-kultaa Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Helmikuun puolivälissä mestaruusputki jatkui SM-hallien 5000 metrillä. Arkistokuva.
Aku Partanen voitti viime kesänä 20 kilometrin SM-kultaa Kalevan kisoissa Lappeenrannassa. Helmikuun puolivälissä mestaruusputki jatkui SM-hallien 5000 metrillä. Arkistokuva.

Espanjassa pandemian lähestyessä

Koronakriisi vyöryi kohti Aku Partasta maaliskuun alkupuolella Espanjassa. Lappeenrannan Urheilu-Miesten kilpakävelijä oli jo toista kertaa vuodenvaihteen jälkeen Kaakkois-Espanjan Torreviejassa, kun taudin leviämisvauhti valkeni kaikille.

Partanen pohti palaamista Suomeen pari päivää etuajassa, mutta teki lopulta ohjelmansa suunnitellusti loppuun asti.

– Vielä silloin Alicanten alueella oli vähemmän tartuntoja kuin Uudellamaalla, eli siellä oli periaatteessa turvallista olla, Partanen kertoo.

Jännitys hiipi pintaan paluumatkalla lentoasemilla, joissa ihmisten kohtaamiselta ei voinut välttyä.

– Desinfioin käsiä ja pidin huolta, että välttelin lähempiä kontakteja vielä lentokoneessakin. Tulimme hyvään aikaan pois.

Kaisa Salin lempimäessä

Tammikuinen leiri Torreviejassa kesti kolme viikkoa. Sisältönä oli paluu lajiharjoitteluun ja totuttelu pidempikestoisiin harjoitteisiin. Pitkän lenkin pituus kasvoi 25 kilometriin.

Helmikuun leirillä Kanariansaarilla oli puolestaan vuorossa puhdas aerobinen jakso.

– Joka toinen päivä pyöräilimme kuusi-seitsemän tuntia ja joka toinen päivä kävelimme kaksi tuntia ylämäkeen.

Kun Partanen laittoi Instagramiin ylämäkitreenikuvaa Mogánista, ammattilaisuransa päättänyt huipputriathlonisti Kaisa Sali saapui kommentoimaan mäen olevan hänen suosikkinsa, tosin pyöräillen, ei kävellen.

Kyseessä on 15 kilometrin tie pelkkää ylämäkeä, mikä tekee kävelytreenistä tiukan lihaskunnolle ja hapenotolle.

– Sehän on meille kävelijöille tosi hyvä, kun pääsemme parantamaan lihaskestävyyttä lajiharjoittelulla. Voima menee perille juuri oikeisiin lihaksiin.

Kilpakävely on yksilö- ja ulkolaji, minkä vuoksi Suomessakin voimassa olevat liikkumis- ja kokoontumisrajoitukset eivät suuresti hankaloita Partasen harjoittelua.

– Meille tästä ei tule niin paljon haasteita kuin joidenkin muiden lajien urheilijoille.

Sairastumisen välttely on osa huippu-urheilijoiden arkea normaalistikin.

– Elämäni urheilijana on aika karanteeninomaista muulloinkin.