Kolumni: Sputnik lentää vailla tukea — Joukkue voittaa, mutta yleisö ei löydä hallille

Kai Skyttä

Cody Kunyk (kesk.) on todistanut olevansa yksi jääkiekkoliigan parhaista keskushyökkääjistä. Curtis Hamiltonin (vas.) paluu SaiPaan on ollut myös menestyksekäs.

SaiPan kauden pystyi naulaamaan onnistuneeksi jo marraskuun alussa. Sen jälkeen kyse on ollut enää siitä, kuinka hyvä kaudesta lopulta tulee.

Katastrofaalisen viime kauden jälkeen SaiPan tärkein tavoite oli urheilullisen uskottavuuden palauttaminen, jonka joukkue on Tero Lehterän johdolla tehnyt.

Lähtökohdat huomioiden SaiPa on ollut runkosarjassa erinomainen.

Jotain kummallista Kisapuistossa on silti ollut. SaiPan viihdyttävä lento ei kiinnosta joukkueen seuraajia niin paljon kuin voisi olettaa.

SaiPan kotiotteluiden yleisökeskiarvo 3 187 on matala, vaikka joukkue pelaa yhtä nykyisen liigataipaleen parhaista kausistaan.

Syksyn yleisökato oli ymmärrettävä vastareaktio viime kauden tapahtumille. Se, ettei SaiPan vetovoima näytä korjaantuneen hienojen suoritustenkaan myötä, on poikkeuksellista. Otteluiden voittamista on perinteisesti pidetty parhaana tapana houkuttaa väkeä hallille.

SaiPan pelaajisto ei olisi voinut markkinoida itseään juuri paremmin kuin on tehnyt. Jokin muu mättää, jos seuran side ympäröivään yhteisöön on todella löyhtynyt.

Liigan väistyvän televisiokumppanin loppuunmyynti polkuhinnoin vaikuttaa valtakunnallisesti, Imatran Ketterän tarjoama yhtä lailla voittoisa kiekkoviihde ehkä paikallisesti.

Väljä katsomo osuu hetkeen, jossa päättäjät tekevät tarveharkintaa SaiPan uudesta näyttämöstä.

SaiPa on pärjännyt kaukalossa omalla reseptillään. Sen mahdollisuudet menestyä lepäävät aina siinä, kuinka uusia vastuunkantajia kasvaa oman pukukopin sisältä.

SaiPan kausi tullaan muistamaan muun muassa Frans Tuohimaasta, Topi Nättisestä, Jonatan Tanuksesta ja Ahti Oksasesta. Seuran sijoitukset Kalle Maalahteen ja Lasse Lappalaiseen poikivat nyt tuottoa.

Aika näyttää, mihin SaiPan lento kantaa. Joka tapauksessa sen pukukoppi on täynnä jääkiekkoilijoita, jotka ovat yksin ja yhdessä parempia kuin kauden alussa.

Melkoinen kontrasti vuoden takaiseen.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimittaja

Luetuimmat