Kisapuiston jäähallille haarukoidaan hintaa ja sisältöä — Hankesuunnittelukilpailussa on mukana kahdeksan yritystä

Vida Arena

Växjön montitoimiareenassa ovat jääkiekkoilijoiden lisäksi esiintyneet muun muassa Ruotsin Euroviisukarsintojen Melodifestivalenin alkukilpailujen laulajat. Vida Arenaa on käytetty Lappeenrannassakin esimerkkihallina.
Växjön montitoimiareenassa ovat jääkiekkoilijoiden lisäksi esiintyneet muun muassa Ruotsin Euroviisukarsintojen Melodifestivalenin alkukilpailujen laulajat. Vida Arenaa on käytetty Lappeenrannassakin esimerkkihallina.

Kahdeksan yritystä jätti tarjouksen Lappeenrannan monitoimijäähallin tarve- ja hankesuunnittelukilpailuun. Lappeenrannan toimitilojen toimitusjohtajan Mikko Hietamiehen mukaan vaatimuksena suunnittelijoille on vähintään kolmen nykyaikaisen monitoimihallin tai jäähallin tarve- ja hankesuunnitelman tekeminen aiemmin.
Projektin vastuuhenkilöllä on oltava kokemusta vastaavasta kohteesta 15 vuoden sisältä.

Suomessa uusia liigatason jäähalleja ei ole rakennettu 1999 valmistuneen Espoon areenan jälkeen, mutta isoja remontteja on tehty useassa liigahallissa, esimerkiksi Mikkelissä, Lahdessa ja Porissa.

Suomessa uusia liigatason jäähalleja ei ole rakennettu 1999 valmistuneen Espoon areenan jälkeen.


Uusia jättiareenoita suunnitellaan Tampereelle, Helsinkiin ja Jyväskylään. Pisimmällä ollaan Tampereella, jossa areenan alle jäävällä ratapihalla alkoivat syksyllä sähkötyöt.
Suomalaissuunnittelijat ovat osallistuneet monitoimiareenoiden suunnitteluun myös Ruotsissa. Växjön Vida Arenaa on käytetty usein Lappeenrannassakin esimerkkinä varsinkin sen jälkeen, kun SaiPa vieraili kaupungissa CHL-liigan ottelussa syksyllä 2016.
Växjön areena maksoi 25 miljoonaa euroa valmistuessaan vuonna 2011. Lappeenrannassa alustavasti kustannuksia laskettaessa pohjana on käytetty 30 miljoonan euron investointia.

Mallia Växjöstä

Växjön Vida Arena on rakennettu neljään kerrokseen. Oheisista kerrosgrafiikoista näet hallin keskeisiä toimintoja.

Lappeenrannan uuden hallin suunnittelua on pohjustettu kaupungin omilla selvityksillä. Tarjouspyynnössä monitoimihalli haarukoitiin 5 000 katsojan areenaksi.
— Tarjouspyynnön tavoitteena oli saada ehdotus ja tarjous projektista, jossa selvitetään monitoimijäähallin ja mahdollisen erillisen yleisurheilun ja sisäliikuntahallin optimoidut tilatarpeet ja sijainti kustannuksineen, Hietamies kuvaa.

Syksyllä ratkaisuja

Päätös jäähallin kokonaisuudesta ja sijainnista tehdään ensi syksynä. Monitoimijäähallin pitäisi olla valmis viimeistään 2021.
Tilasuunnitelmassa on tarjolla päättäjille vertailu erilaisista kokonaisuuksista ja niiden kustannuksista sekä myös ylläpitokustannuksista, rakentamisaikataulusta ja rahoitusvaihtoehdoista.

Lisää oheistiloja

Kisapuiston nykyisessä hallissa toimivat seurat kaipaavat uudesta hallista eniten oheisharjoittelutiloja. Moni toivoo myös lisää toimisto- ja varastotilaa. Nykyaikaisissa areenoissa on yleensä myös monipuolinen kuntosali. Jään peittävän irtolattian avulla hallissa voitaisiin pelata muiden palloilulajien merkittävimpiä otteluita.
Lisää jäävuoroja ei ole tarjolla, sillä Kisapuiston vanha päähalli on tarkoitus purkaa uuden hallin tullessa.

Jäähallinkiilto silmissä

Eniten varpaillaan ovat olleet yleisurheilijat, sillä he pelkäävät, että jäähallinkiilto silmissä kulkevat päättäjät eivät ymmärrä, miten huutava tilantarve urheilutalon juoksusuoralle sullotuilla urheilijoilla on.
Myös Kimpisen koulukampuksessa eletään varsinkin sisätilojen osalta pahassa puutteessa, kun koulukeskuksen 1 500 oppilasta yritetään sijoittaa jonnekin palloilemaan. Siihen tuskaan lähialueelle sijoittuva sisähalli toisi ison helpotuksen.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat