Kolumni: Makkaralle poikennutta Iivo Niskasta saatiin odotella Imatralla kaksi vuotta sitten — Olympiavoittaja tulee ajoissa, kun jalassa ovat sukset

All Over Press

Iivo Niskanen juhli 50 kilometrin (p) hiihdon olympiavoittajana Etelä-Korean Pyeongchangissa lauantaina.
Iivo Niskanen juhli 50 kilometrin (p) hiihdon olympiavoittajana Etelä-Korean Pyeongchangissa lauantaina.

Missä se Iivo nyt on, kajahti kärsimätön ääni jostain sivulta Imatran Ukonniemen stadionin uumenissa kaksi vuotta sitten. Matti Heikkinen ja Martti Jylhä olivat käyneet SM-viestin jälkeen omille paikoilleen pöydän taakse ja hymähtivät ymmärtäväisesti.

Huutajalle, eivät niinkään Niskaselle. Tunsivat jo hyvin tämän Vieremän nuorukaisen.

Tiesivät, että Niskaselle tärkeintä on olla ajoissa paikalla silloin, kun jalassa ovat sukset, eivät kengät.

Lauantaina Etelä-Koreassa Iivo Niskanen oli ensimmäisenä paikalla silloin, kun halusikin. 26-vuotiaana hän on tullut kolmesti arvokisoissa voittajana maaliin, mutta on huippu-urheilijana yhä matkalla.

Niskanen vie itsensä lisäksi suomalaista kilpahiihtoa uuteen aikaan. 187-senttinen voimanpesä on nykyvaatimusten mukainen maailmanluokan maastohiihtäjän prototyyppi.

Suurimman urakan saavutustensa eteen on tehnyt Niskanen, vaan ei yksin. Hän sai jo nuorena lähipiiriltään ja taustatiimiltään tukea, jonka avulla pystyi aidosti heittäytymään intohimolleen ja etsimään omia rajojaan ilman sitä rajoittavia kompromisseja.

Elämään unelmaansa.

Vuodesta 2013 alkaen kykyjen ulosmittauksen ytimessä on ollut urheilijan ja valmentajan symbioosi. Kahdella jalalla kulkeva hiihtotietokone Olli Ohtonen on ollut Niskaselle kullan arvoinen.

Epävakaalla alustalla keikkuva harjoituksen, levon ja ravinnon kolmijalka on pysynyt kaksikolla pitkään tasapainossa, jotta urheilijan suoritus voi tosipaikassa olla paras teknisesti, taktisesti, henkisesti ja fyysisesti.

Kyllä Niskanen saapui Imatrallakin paikalle. Rojahti röhnöttämään.

Heikkinen ja Jylhä hymähtivät taas. Tiesivät, että Niskaselle tärkeintä on ryhdikäs asento vuorotahtia hiihdettäessä, ei konttorituolilla istuttaessa.

Kädessään, ei energiajuomatölkki, vaan yhä höyryävä grillimakkaran jäänne. Katse suunnattuna jo eteenpäin, keskittyminen olennaisessa. Palautuminen täydessä käynnissä.

Sen puoli makkaraa muita edellä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.