Traktorit kärräävät lunta Huhtiniemen uudelle ensilumen ladulle täydellä tohinalla — Lappeenrannassa hiihtokausi alkaa jo tällä viikolla

Sääennusteen mukaan lämpötila pysyy pitkään pakkasen puolella.

Mika Strandén

Lumen levittäminen Huhtiniemen ensilumen ladulle oli maanantaina hyvässä vauhdissa. Purukasan kuoriminen lumen päältä aloitettiin sunnuntaina.
Lumen levittäminen Huhtiniemen ensilumen ladulle oli maanantaina hyvässä vauhdissa. Purukasan kuoriminen lumen päältä aloitettiin sunnuntaina.

Ilmojen kylmettyä Huhtiniemen ensilumen ladun rakentaminen on päätetty aloittaa.

Maanantaina iltapäivällä liikuntakeskuksen parkkipaikan vieressä kulki jo pitkä pätkä noin puoli metriä paksua lumipatjaa ja traktorit ajoivat lisää tavaraa vallin päälle nousevalla lenkille.

Kunnossapitopäällikkö Juha Rojo Lappeenrannan liikuntatoimesta kertoo, että hiihtämään pääsee tällä viikolla.

— Sääennusteen perusteella pakkasta pitäisi riittää ainakin parisen viikkoa. Näyttää siltä, että ilmakin suosii levittämistä. Lumi on sen verran pehmeää, että se irtoaa hyvin lavoista. Traktorilla homma käy nopeasti.

Rojo arvelee, että lumi saatanee levitettyä tiistai-iltaan mennessä. Kaikki vanhan laskettelurinteen monttuun purukasan alle säilötty lumi ajetaan baanalle kerralla.

— Sitä jäisi vain niin pieni kasa, ettei sitä kannata paikkolumeksi säästellä.

Ensilumen latu rakennetaan Huhtiniemeen ensimmäistä kertaa. Vuosi sitten hiihtokauden alkua yritettiin jouduttaa tykkilumella, mutta lumen tykitykseen riittäviä pakkasia piti odotella niin pitkään, että luonnonluntakin alkoi olla siinä vaiheessa jo riittävästi. Sydäntalvella lunta tykitettiin kesäsäilöön.

Huhtiniemen ensilumen ladusta tulee 1,5—2 kilometrin mittainen. Liikuntajohtaja Pasi Koistinen on aiemmin kuvaillut, että profiililtaan lenkki sopii etenkin kuntohiihtäjille. Jyrkkiä nousuja tai laskuja ei ole.

— Jos lunta riittää, niin purukasan viereen lenkin alkupäähän tehdään vielä pieni silmukka, jossa pääsee ympäri, Rojo kertoo.

Lumen levityksen jälkeen hiihtobaana tasoitetaan ensin rinnekoneella. Sen jälkeen ensilumen ladulle ajetaan hiihtourat kaupungin omilla latukoneilla.

Mika Strandén

DSC_5113.jpg

Mika Strandén

DSC_5155.jpg

Päivi Virta-Salo

Huhtiniemi ensilumen latu.jpg