Teemu Turunen haluaa muovata Lappeenrannan Namikaa organisoituun ja liikkuvaan koripalloon – "Pitäähän pelin olla sellaista, että sitä halutaan tulla katsomaakin"

Koripallo: Teemu Turunen haluaa Namika Lappeenrannan koripalloilijoiden kehittyvän samalla, kun hän oppii itsekin lisää valmentajana.

Anu Kiljunen

Namikan edustusjoukkueen pelaajista noin puolet on Teemu Turusen entisiä pelikavereita, mutta hän uskoo tutustuvansa muidenkin pelaajien kanssa nopeasti, jahka harjoitukset voivat alkaa.
Namikan edustusjoukkueen pelaajista noin puolet on Teemu Turusen entisiä pelikavereita, mutta hän uskoo tutustuvansa muidenkin pelaajien kanssa nopeasti, jahka harjoitukset voivat alkaa.

Teemu Turunen kävelee Lappeenrannan kaupunginlahden rannalla ja tuumii olevansa onnellisessa asemassa.

Koripalloseura Namika Lappeenranta kiinnitti oman kasvattinsa edustusjoukkueen päävalmentajaksi aikana, jolloin koko maailma on myllerryksessä ja tulevaisuus arvoitus.

– Oli erittäin huojentavaa, että pääsimme sopuun jo näin varhain. Aika monella muulla asiat ovat asiat vielä täysin levällään, Turunen, 26, toteaa.

Turusen tehtävänä on tukea Namikan viime vuosien noususuhdannetta.

Joukkue palasi valtakunnalliselle tasolle viime kaudeksi ja olisi edennyt 1B-divisioonan pudotuspeleihin, jos kausi ei olisi päättynyt kesken.

Turunen luonnehtii 1B-divisioonan olevan Namikalle tällä hetkellä loistava sarja ja oikea taso.

– Annetaan omille ja yliopiston pojille mahdollisuuksia kehittyä pelaajaurallaan, jotta he pääsevät halutessaan isompiinkin parrasvaloihin.

Nousu 1A-divisioonaan edellyttäisi muun muassa Namikan budjetin kolminkertaistamista, eli merkittävästi nykyistä enemmän tukijoita.

– Onko syytä nousta, jos omasta junioripolusta ei kasva sinne vielä pelaajia.

Perustukset ovat jo olemassa

Joukkue pysynee hyvin kasassa. Turusella ei ole toistaiseksi tiedossa yhtään pelaaja, joka varmuudella muuttaa Lappeenrannasta pois.

Namikan runkopelaajat tulevat Skinnarilan kampukselta, mikä on Turusen mukaan joukkueelle elinehtokin.

– Namikassa on vasta nousemassa pelaajia tuolle tasolle omista junioreista.

Tulevaisuutta rakentaa muun muassa Namikan edustusjoukkueen pelintekijä ja seuran alle 16-vuotiaiden päävalmentaja Aubrey Conerly, joka palkittiin Koripalloliiton Kaakkoisen alueen vuoden poikien valmentajana.

Namikan seuraavasta pelaajapolvesta 2002-syntynyt Anton Savolainen pelasi talvella 11 ottelua edustusjoukkueessa.

– Toivottavasti hän pystyisi pelaamaan aloittavan pelinrakentajan paikkaa vaikka jo vuoden päästä.

Kai Skyttä

Teemu Turunen on uurastanut viime vuodet Catzin valmennuksessa. Catz Kakkosta hän luotsasi päättyneellä kaudella yksin, mutta ensi kaudeksi Namikaan hän saanee tuekseen apuvalmentajan. Arkistokuva.
Teemu Turunen on uurastanut viime vuodet Catzin valmennuksessa. Catz Kakkosta hän luotsasi päättyneellä kaudella yksin, mutta ensi kaudeksi Namikaan hän saanee tuekseen apuvalmentajan. Arkistokuva.

Turusen tavoitteena on saada Namika pelaamaan liikkuvaa ja organisoitua koripalloa, toki kokoonpanon määrittämissä rajoissa.

– Jos meillä ei ole yhtään isoa pelaajaa, emme varmasti hirveästi korin alla heilu.

Jo päättyneellä kaudella Namika juoksi tilaisuuden tullen kenttää vauhdilla.

Turunen muistuttaa, että ottelut ovat myös yleisöviihdettä.

– Pitäähän pelin olla sellaista, että sitä halutaan tulla katsomaakin.

Pelitavassa tulee olemaan samoja piirteitä kuin Catzilla viime kausina.

– Pitää olla kiitollinen, että Haakanan Mika on opettanut minulle tästä lajista ihan älyttömästi. Hänen kauttaan olen luonut ideologiaa, miten tätä lajia mielestäni pitäisi pelata.

Kai Skyttä

Teemu Turunen oli pelaajana pelintekijä, josta koripallossa monesti päädytään valmentajan uralle. Arkistokuva.
Teemu Turunen oli pelaajana pelintekijä, josta koripallossa monesti päädytään valmentajan uralle. Arkistokuva.

Pitää olla kiitollinen, että Haakanan Mika on opettanut minulle tästä lajista ihan älyttömästi. — Teemu Turunen

Namikasta voi kasvaa kuin Catzistakin

Viime talvena Turunen valmensi Catz Kakkosta 1. divisioonassa ja seuran alle 16-vuotiaiden joukkuetta.

Catzin 2000-syntyneiden ikäluokkaa hän kouli eri tasoilla neljän vuoden ajan.

– Ehkä pelaajien ja itsenikin on hyvä saada välillä vähän eri perspektiiviä lajiin.

Ikäluokan tunnetuin pelaaja on Roosa Kosonen, joka oli päättyneellä kaudella Catzin edustusjoukkueen kapteeni.

Turunen muistaa hyvin, kun hän näki Kososen pelaavan ensimmäisen kerran nelisen vuotta sitten. Tuolloin Catz-kasvatti oli jo tyttöjen maajoukkueessa, muttei pelaajana vielä kovinkaan tunnettu.

– Sitä miettii, millä tasolla hän nyt on. Tuovathan tuollaiset asiat ihan parhaita tunteita, mitä on.

Turunen luonnehtii Namikan ja Catzin olevan pieniä seuroja, minkä vuoksi niiden pitää tehdä juniorityötä mahdollisimman laadukkaasti.

– En näe mitään syytä, miksei Namikassa voi kasvaa samanlaisia pelaajia kuin Catzissa on kasvanut.

Anu Kiljunen

Teemu Turunen astuu koripallovalmentajana uuteen aikaan, kun hän aloittaa kasvattajaseuransa Namika Lappeenrannan edustusjoukkueen päävalmentajana.
Teemu Turunen astuu koripallovalmentajana uuteen aikaan, kun hän aloittaa kasvattajaseuransa Namika Lappeenrannan edustusjoukkueen päävalmentajana.

Namika rakentaa valmentajia

Namika jatkaa Teemu Turusen myötä jo perinteekseen muodostunutta linjaa. Sen päävalmentajaksi on kasvettu ennenkin edustusjoukkueen pelaajistosta.

Konkari Jarmo Laitista seurasivat Lassi Tuovi, Juha Sten ja Pasi Riihelä, kunnes Riihelän apuna ollut Tommi Koskinen valmensi Namikan läksiäislahjakseen nousuun 1B-divisioonaan.

Päättyneellä kaudella Namikan vastuuvalmentaja oli jo Koskisen apuvalmentajana toiminut Jukka Reponen, joka sai Namika-sydämen verenperintönä isältään ja sedältään.

Vastaavalla tavalla syntymänamikalainen on myös Turunen, jonka Reponen tuntee läpikotaisin ja bongasi seuraajakseen.

– Reponen alkoi puhua asiasta jo viime kaudella, ja aloimme heitellä siitä ajatusleikkiä, Turunen kertoo.

Turunen pelasi Namikassa 1B-divisioonaa vielä keväällä 2017 ja treenasi joukkueen mukana muutaman kerran myös viime talvena.

– Kävin myös kerran paikkaamassa Jukkaa treenien vetäjänäkin, kun hänellä oli työeste.

Hän on luonnollisesti seurannut joukkueen edesottamuksia viime kausina läheltä ja tiiviisti, vaikka valmennustehtävät ovatkin olleet naapuriseura Catzin puolella.

– Olen ollut ehdottoman iloinen kasvattajaseurani puolesta, että he nousivat vihdoin 1B-divisioonaan. Putoaminen tai pudottautuminen on helpompaa, mutta nouseminen yleensä vaikeaa.

Uuden joukkueen valmennusvastuuseen hyppääminen tarjoaa valmentajalle aina mahdollisuuden kehittyä.

– Koen sen niin, ettei ole väliä, valmentaako miehiä vai naisia. Laji on sama. Varmasti eteen tulee silti itselleni uusia tilanteita.

Turusella on myös kova halu suorittaa lähitulevaisuudessa koripallon huippuvalmentajatutkinto, johon on vuosittain enemmän hakijoita kuin paikkoja.

– Viimeksi jäin paikasta 1,2 tai 1,3 pisteen päähän, mikä on siinä haussa valtavasti. Mäkelän Roopelta taisi jäädä 1,1 pistettä, eikä meistä kumpikaan ollut periaatteessa lähelläkään pääsyä.

Luetuimmat