Taitoluistelija Enja Ruokonen yhdisti opiskelun ja huippu-urheilun Tampereella — Muutto Lappeenrannasta tuntuu syksyn jälkeen oikealta ratkaisulta.

Kai Skyttä

Enja Ruokonen vietti itsenäisyyspäivää kotonaan Lappeenrannassa.
Enja Ruokonen vietti itsenäisyyspäivää kotonaan Lappeenrannassa.

Luistelun ja opiskelun yhdistäminen vei Enja Ruokosen Lappeenrannasta Tampereelle. Lappeenrannan Luistelijoiden kasvatti tähtää maajoukkueeseen Kiira Korven pitkäaikaisten valmentajien Susanna Haaralan ja Maaret Siromaan valmennuksessa Tapparassa.

— Halusin yhdistää koulun ja urheilun, eikä se Lappeenrannassa oikein olisi onnistunut. Aluksi mietin Helsinkiä, mutta se tuntui vähän liian isolta kaupungilta. Tampere oli parempi, vähemmän ihmisiä ja muutenkin tosi kiva kaupunki.

Joustava ohjelma

16-vuotias luistelija opiskelee Tampereen seudun ammattiopistossa Tredussa liiketaloutta. Tredu on Olympiakomitean huippu-urheiluverkostoon kuuluva oppilaitos, jossa urheilija voi yhdistää harjoittelun ja ammattiopinnot. Kouluun voi päästä, jos on oman lajinsa kansallisessa kärjessä.

Valmentajat vetävät aamuharjoitukset kolme kertaa viikossa, ja iltapäivän harjoituksiin pääsee oppitunneilta joustavasti. Fysioterapia ja lihashuolto on järjestetty koulun puolesta.

— Olin ensin urheiluluokalla ainoana tyttönä, kun muut olivat pääasiassa jääkiekkopoikia. Se oli aika levotonta opiskelun kannalta ja vaihdoin normiluokalle, mutta olen edelleen urheilijastatuksella.

Tunteja urheilijat eivät joudu korvaamaan, vaan harjoittelu lasketaan osaksi tutkintoa.

Lähellä Hakametsää

Enja Ruokosen harjoitusareena on Hakametsän jäähalli, johon koululta on viiden minuutin kävelymatka. Myös oma asunto on lähellä.

— Vähän on ollut totuttelemista. Uudet paikat ja vähän pidemmät matkat joka paikkaan.

Myös yksinolo on vaatinut oman opettelunsa.
— Pitää hoitaa itse kaikkia asiat. Olen kyllä tottunut siihen.

Kai Skyttä

Laura Karhunen (vas.) ja Enja Ruokonen nousivat nuorten maajoukkueeseen Lappeenrannassa, mutta molemmat ovat muuttaneet muualle vauhdittamaan kehitystään.

Ohjelmat uusiksi

Harjoittelu uusien valmentajien alaisuudessa ollut aiempaa monipuolisempaa ja kuivaharjoittelua on ollut enemmän. Paljon huomiota kiinnitetään yksityiskohtiin.

— Lappeenrannassa tehtiin pääasiassa lajihyppyjä maalla, mutta täällä harjoitellaan esimerkiksi nopeutta ja voimaa. Valmentajat vaativat tosi paljon, mutta siinä kehittyykin.

— Ihan joka asiaan kiinnitetään huomiota. Vaikka miten kädet ovat.

Enja Ruokosen tavoitteena on nousta naisten maajoukkueryhmään, jossa on myös hänen entinen Lappeenrannan seurakaverinsa Laura Karhunen,16, joka edustaa nykyisin Espoon Jäätaitureita.

— Kisoissa olen jo ylittänyt naisten maajoukkueen pisterajan, mutta pitäisi saada vielä tietty määrä kolmoishyppyjä. Kaksi kolmoishyppyä olen päässyt, mutta en vielä kunnolla sitä kolmatta.

Hyvältä tuntuu

Lappeenrannasta muuttivat kesällä pois myös LRL:n valmentajat Jacek Zylski ja Dorota Zylska, jotka työskentelevät nyt Järvenpäässä. Enja ei omaa päätöstään tehdessään tiennyt valmentajien lähdöstä.

Muutto Tampereelle tuntuu syksyn jälkeen yhä hyvältä. Omaan ratkaisuun hän kannustaa myös muita urheilijoita.

— Ei mieti, vaan menee ja kokeilee. Aina pääsee takaisin, jos ei tykkää olla. Pitää olla rohkea.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat