Kolumni: SaiPaa odottaa tauko, minua omenapuun oksa

Jussi Lopperi

Vahvaan liitoon viime otteluissa päässyt SaiPa joutuu jäämään pidennetylle joulutauolle, kun pelit Liigassa katkeavat.
Vahvaan liitoon viime otteluissa päässyt SaiPa joutuu jäämään pidennetylle joulutauolle, kun pelit Liigassa katkeavat.

Aluehallintoviraston rajoitukset päättävät SaiPan kotipelit joulukuuksi. Jatkoa seuraa uudenvuoden jälkeen, jos nämä rajoitukset eivät koronatilanteeseen pure.

Kiekkoyhtiön virallinen vahvistus pelien katkosta on tulossa keskiviikkona, mutta vaihtoehtoja ei ole. Kuin varmistukseksi Etelä-Karjalan alueellinen COVID-19 tilannekuvaryhmä viestitti tiistaina, että maakunta on siirtynyt kiihtymisvaiheeseen, ja AVIn rajoitukset tiukkenevat lähipäivinä maksimissaan 20 ihmisen kokoontumiseen.

Siihen lukuun ei mahdu enää edes yksi jääkiekkojoukkue.

Urheilija ilman turvaa

Ilman yleisön tuomaa tuloa toiminta ei voi muutenkaan jatkua. Seuraava askel on kaikkien työntekijöiden lomauttaminen toistaiseksi, jos ei ole tuloja eikä työtä. Pelkästä harjoittelusta ei voi maksaa varsinkaan, jos ei ole rahaa.

Inhottavimmassa tilanteessa ovat urheilijat, joilla ei ole ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Työssäkäyvät SaiPan pelaajat rahoittavat eläkkeitä, käyvät kaupoissa ja kuluttavat. Työttömät tai lomautetut SaiPan pelaajat eivät.

Tiistaina illansuussa odotettiin ilmoitusta tauosta SaiPan lisäksi enää JYPiltä, TPS:lta, Ässiltä ja Lukolta. Liigan Merkittävä TV-sopimus vaatii, että kamppailla pitää viimeiseen asti, mutta väistämätön pidennetty joulutauko odottaa.

Junioreille pitkä loma harrastuksesta

AVIn pikalinjaus oli SaiPalle yllätys ja järkytys, kuten se oli muillekin pääsarjojen urheiluseuroille. Rajoitukset eivät vain sulje ovia, vaan myös pelästyttävät tehokkaasti ihmiset jäämään koteihinsa.

SaiPan peleihin yleisö ei palannut, kun vaaran ilmapiiri heräsi taas kesän jälkeen. Sama ilmiö on koettu kaikissa muissakin urheiluseuroissa ja kulttuurilaitoksissa, jotka ehtivät jo rakennella joulukuun esityksiään.

Osa palloilusarjoista suunnitteli pelaavansa suosiolla ilman yleisöä vuodenvaihteeseen, mutta 20 hengen rajoitus torppaa tehokkaasti senkin. Veiteränkään pelissä ei Avin rajoituksen perusteella saa olla yleisöä, vaikka Kisapuiston tekojäällä ja katsomoissa on taivasalla 10 000 neliömetriä tilaa.

Aluehallintoviraston rajoitukset kurjistavat myös junioritoimintaa. Vähäisiäkään lippu- ja kahvilatuloja ei kassaan kilahda.

Liioittelu vaihtui realismiin

Vähintään kiihtymisvaiheen naapurissa olemme todennäköisesti olleet itärajalla keväästä lähtien, vaikka Venäjän viralliset koronatilastot muuta kertoisivatkin. Rajan sulkeminen on pitänyt riskin kurissa, mutta maksanut rajamaakunnalle paljon.

Järkevä varovaisuus ei ole sama asia kuin paniikki. Suomen hallituksen ja THL:n vahvasti ohjaaman AVIn ja muiden terveysviranomaisten tehtävä on luoda turvallisuutta, ei epävarmuutta, mutta se päätös, joka eilen näytti liioittelulta, on tänään realismia.

Hallitukselle täydellinen lockdown on turvallisin vaihtoehto, koska enemmistö suomalaisista pitää linjaa hyvänä. Enemmistön äänillä taas pysyy vallassa, ja Sanna Marinin vetämät demarit gallupin kärjessä.

Kaupassa vai pelissä?

Koronavirus on viheliäinen vihollinen ja vaatii vakavaa suhtautumista ja varovaisuutta. Kuntosalikin vaihtunee taas omenapuun oksaan.

Maski naamassa olen istunut jäähallissa ja Catzin pelissä. Väljää on ollut. Ruokakauppa on tuntunut vaarallisimmalta paikalta.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimituksen esimies

Luetuimmat

Kommentoidut