SaiPa mureni kahden maalin johdosta jatkoerätappioon Tampereella, kausi katkolla sunnuntaina Kisapuistossa

Jukka Ritola

SaiPa joutui poistumaan Tampereelta allapäin, kun Ilves juhli kotiyleisönsä edessä jatkoerävoittoa.
SaiPa joutui poistumaan Tampereelta allapäin, kun Ilves juhli kotiyleisönsä edessä jatkoerävoittoa.

SaiPa romahti tappioon pudotuspeliavauksessaan Tampereella. SaiPa johti kahden erän jälkeen 2—0, mutta lamaantui kolmannessa erässä ja päästi Ilveksen tasoihin.

Ratkaisu nähtiin ensimmäisessä jatkoerässä, kun Samuli Vainionpää viimeisteli Ilveksen voittoon lukemin 3—2 (0—1, 0—1, 2—0, 1—0).

Ottelusarja jatkuu sunnuntaina Lappeenrannan Kisapuiston jäähallissa. Jääkiekkoliigan puolivälieriin pääsy edellyttää kahta otteluvoittoa. Jos SaiPa voittaa, ratkaisuottelu pelataan tiistaina Tampereella.

SaiPan ykkösketju Jonatan Tanus—Cody Kunyk—Joni Nikko oli vahva ja teki joukkueensa molemmat maalit.

Ensimmäinen erä oli ottelun parasta SaiPaa. Se otti aloitteen itselleen, minimoi keskialueen kiekonmenetystensä todennäköisyyden ja jäädytti Ilveksen pelinopeuden.

SaiPa toteutti pelitapaansa huomattavan tarkasti ja sitoutuneesti, mikä sai Ilveksen hämilleen ja aristelemaan.

Ottelun ensimmäinen maalia kohti suuntautunut laukaus nähtiin vasta yhdeksän ja puolen minuutin pelin jälkeen, kun Lukas Dostal torjui Micke Saaren pienestä kulmasta viskaaman suupaisun.

Heti perään Ilveksen tähtihyökkääjä Arttu Ruotsalaisen laukaus kolahti Frans Tuohimaan vartioiman maalin takatolppaan.

SaiPa meni ottelussa 1—0-johtoon ajassa 10.39, kun Kalle Maalahden hyökkäyssiniviivalta viskaama rännikiekko otti virhepompun Hakametsän jäähallin päätypleksistä. Peliväline päätyi suoraan maalin eteen Jonatan Tanukselle, joka täräytti sen verkkoon.

Ilveksen Juha Leimu katsoi tapahtunutta hölmistyneenä aitiopaikalta.

Ensimmäistä erää oli pelattu yli 16 minuuttia, kun Tuohimaa joutui torjumaan ensimmäisen kerran.

Toiseen erään Ilves tuli reippaammin, ja toisella peliminuutilla Joose Antonen laukoi SaiPan maalitolpan ulkosyrjään.

SaiPa meni kuitenkin 2—0-johtoon, kun Joni Nikko tykitti kiekon suoraan perille Cody Kunykin poikittaissyötöstä.

Maalia edelsi SaiPan puolustajaparin Kalle Maalahti—Jere Sneck maltillinen kiekonsiirtely omassa päässä, josta Nikko itse käynnisti maaliinsa johtaneen hyökkäyksen pitkällä sivuttaissyötöllä Tanukselle, joka voitti kaksinkamppailun ja jatkoi kiekon Kunykille.

Toinen erä päättyi SaiPan kannalta epäonnisesti, kun Tyler Morleyn maila osui hyökkäysalueella Ilveksen Ikosta naamaan rangaistuksen arvoisesti. Rangaistus jatkui kolmanteen erään, mutta SaiPa kesti silloinkin.

Yksi ottelun ratkaisukohdista nähtiin kolmannen erän alkuminuuteilla. Santeri Virtasella oli tilaisuus ratkaista ottelu ja naulata SaiPa 3—0-johtoon, mutta hän suti kiekon hätäisesti avopaikasta suoraan Ilves-vahti Dostalin varusteisiin.

Ilves teki 2—1-kavennusmaalin ja pisti pelin jännäksi kolmannen erän puolivälissä tasavajaalla, kun Teemu Lepaus ohjasi Ruotsalaisen laukauksen vapaasti lähietäisyydeltä Tuohimaan taakse.

SaiPa lamaantui takaiskusta ja Ilveksen Mark Flood tasoittikin ottelun 2—2:een vain 63 sekuntia myöhemmin. Tuohimaa ei nähnyt Floodin siniviivalaukausta, sillä Ilveksen Samuli Vainionpää oli hänen edessään.

Tasoituksen jälkeen Ilves myllytti hyökkäyksiä tauotta kohti Tuohimaata. SaiPan peli taantui siilipuolustukseksi ja kiekon roiskimiseksi, mutta se sai pitkitettyä ratkaisun jatkoerään. Ilves voitti kolmannen erän laukaukset peräti 18—4.

Jatkoerää ehti kulua vain hieman alle kolme minuuttia, kun Ilveksen Mark Flood laukoi kiekon SaiPan maalille ja Vainionpää syöksyi viimeistelemään Tuohimaan eteensä torjuman kiekon perille.

Katso ottelun maalikooste tästä: