Kolmiloikkaaja Simo Lipsasen valmentaja Petri Ruotsalainen saa nyt keskittyä ammattilaisen elämään

Lipsanen on suomalaisen yleisurheilun realistisimpia mitalitoivoja Berliinin EM-kisoissa. Se tietää suurennuslasin alla olemista myös valmentajalle.

Minna Mänttäri

Petri Ruotsalaisen harrastus on ollut yleisurheiluvalmentaminen. Nyt siitä tulee hänelle ammatti ainakin kevään ja kesän kilpailukauden ajaksi.
Petri Ruotsalaisen harrastus on ollut yleisurheiluvalmentaminen. Nyt siitä tulee hänelle ammatti ainakin kevään ja kesän kilpailukauden ajaksi.

Vastapäätä istuu rauhallinen mies.

— Sisällä ehkä kiehuu joskus enemmän, mutta ei tyyliini kuulu räyhääminen, Petri Ruotsalainen sanoo.

Hän on juuri saanut varmuuden siitä, että hänestä tulee kevään ja kesän ajaksi ammattivalmentaja, jonka käsissä on yksi suomalaisen yleisurheilun tärkeimmistä huipuista, 3-loikkaaja Simo Lipsanen.

— Nyt pääsee elämään hetkessä mukana ja näkee päivittäin treenistä, otetaanko jotain lisää tai poistetaanko jotain.

Lisää tulospainetta

Ruotsalaisen palkan maksaa huhtikuun alusta lähtien elokuuhun saakka Suomen Urheiluliitto. Pesti rahoitetaan Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön määrärahoista. Lappeenranta myönsi liikuntasihteerilleen palkattoman virkavapaan pestin ajaksi.

Kun herra antaa viran, antaa hän myös paineen.

— Kyllähän sitäkin miettii, että tuleeko tää pilaamaan jotain. Seurataanko meitä suurennuslasilla, Ruotsalainen kuvaa.

Hän sanoo edelleen olevansa vain urheilijoiden apuväline. Valmentajan onnistumista on joka tapauksessa helppo mitata, sillä sen hoitaa loikkapaikan mittanauha.

Valmentaja paikalla

Valmentamisen edellytykset paranevat huimasti. Kun aiemmin asioita on pohdittu paljon puhelimitse, nyt Ruotsalainen on paikan päällä. Ensimmäistä kertaa valmentajan uralla joku muu kuin Ruotsalainen itse maksaa viulut.

Aiemmin kaksi kolmasosaa kuluista on katettu omasta pussista ja kolmasosa kulukorvauksilla. Sillä kuviolla ei juuri leireille urheilijan mukana matkustella tai ainakin siihen käytetään omat vuosilomat.

Kai tästä saa tunnepuolelle jotain, mitä muualta ei saa. —  Petri Ruotsalainen

— Tämä on minun harrastukseni. En ole tätä rahassa miettinyt.

Lisää aikaa saavat myös muut valmennettavat, imatralaisloikkaaja Arttu Tyystjärvi ja LUM:n 400 metrin ja aitojen lupaukset Aleksandra Niiranen ja Kristiina Halonen.

Valmentaja kuvaa nuoria urheilijoita poikkeuksellisen fiksuiksi.
— Itsessä on kyllä vika, jos näiden kanssa ei pärjää.

Kova into ja kehitys

Ruotsalainen sanoo pohtineensa, mikä häntä vetää huippu-urheiluun. Omat loikat loppuivat nuorena polvivaivoihin, mutta Pasi Takin hän ehti valmentaa SM-mitalistiksi, kunnes tuli pitkä tauko.

Pia Bryggare houkutteli toimitsija Ruotsalaisen takaisin yleisurheiluvalmentajaksi, kun tämän oma tytär urheili LUM:ssa. Ruotsalainen ehti olla välissä Pesä Ysien fysiikkavalmentaja ja pelata harrastepesistä.

Valmentaminen on hänelle sekä intohimo että palkinto, kun näkee nuorten kovan halun ja kehityksen.

— Kai tästä saa tunnepuolelle jotain, mitä muualta ei saa. Kun urheilijat kehittyvät ja menestyvät, kyllähän siitä tulee hieno fiilis.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat