"Gabri" jäi Katalonian sijasta turvalliseen Suomeen – Nyt PEPOn päävalmentaja on yksin, sillä joukkue ei saa kokoontua

Lähipiirissä ei toistaiseksi kukaan ole sairastunut, mutta Gabriel Garcia Xatartin vanhemmatkin suosittelivat talviloman viettämistä kotiseudun sijasta Suomessa.

Mika Strandén

Viikon talviloma kuluikin Lappeenrannassa, kun 31-vuotias PEPOn päävalmentaja Gabriel Garcia Xatart pelkäsi, ettei hän pääse palaamaan Espanjasta takaisin tai jos pääsee, joutuu karanteeniin.
Viikon talviloma kuluikin Lappeenrannassa, kun 31-vuotias PEPOn päävalmentaja Gabriel Garcia Xatart pelkäsi, ettei hän pääse palaamaan Espanjasta takaisin tai jos pääsee, joutuu karanteeniin.

Gabriel Garcia Xatart seisoo tyhjän kuplahallin laidassa. PEPOn edustusjoukkueen viikon talviloma on juuri päättynyt ja maanantaina alkaa taas harjoittelu.

Mutta joukkuetta ei ole, vain yksilöitä, sillä koronaviruksen vuoksi ryhmä ei saa kokoontua. "Gabri" ja kakkosvalmentaja Janne Muhli antavat jokaiselle pelaajille henkilökohtaiset harjoitusohjelmat. Halli pysyy kiinni.

Lentolippu jäi käyttämättä

Xatartilla oli lentolippu Kataloniaan valmiina, mutta sinne hän ei lomallaan lentänyt. Espanja on tällä hetkellä Italian jälkeen Euroopan toiseksi pahin koronakeskittymä 20 000 sairastuneella ihmisellä.

– En tiennyt, olisinko voinut palata, koska lentoja ei ole. Suomessa edessä olisi ollut myös kahden viikon karanteeni. Viisainta oli pysyä täällä.

Xatartin mukaan 65 kilometrin päässä Barcelonasta sijaitseva 75 000 asukkaan kotikaupunki Manresa on käytännössä suljettu, eikä ulkona saa liikkua.

– Sairaalaan, töihin tai kauppaan saa mennä, mutta jos esimerkiksi kaksi ihmistä menee supermarkettiin samassa autossa, voi saada rangaistuksen.

Suomessa kaikki alussa

Kotiin ja kavereihin Xatart pitää yhteyttä videpuheluohjelma Facetimen ja Whatsup-pikaviestiohjelman kautta. Erityinen huoli on siitä, miten ihmiset kotiseudulla voivat. Sairastuneita ei läheisten joukossa toistaiseksi vielä ole.

– Olen huolestuneempi heistä kuin he ehkä ovat minusta, koska Suomessa on vielä rauhallista.

– Kun katsoo mitä Espanjassa tapahtuu, Suomessa kaikki on vasta alussa.

Xatart sanoo myös hänen omien vanhempiensa suositelleen jäämistä Lappeenrantaan. Kaikki PEPOn ulkomaalaispelaajat jäivät Suomeen.

Omaa käytöstä korona on muuttanut sen verran, että Xatart sanoo yrittävänsä esimerkiksi kahvilassa pitää etäisyyttä muihin.

Mika Strandén

PEPOn kuplahalli pysyy toistaiseksi kiinni ja pelaajat saavat harjoitella muualla. Gabriel Garcia Xatartin tehtävä on nyt jakaa kaikille henkilökohtainen harjoitusohjelma.
PEPOn kuplahalli pysyy toistaiseksi kiinni ja pelaajat saavat harjoitella muualla. Gabriel Garcia Xatartin tehtävä on nyt jakaa kaikille henkilökohtainen harjoitusohjelma.

Ukulele soi

Kun katsoo mitä Espanjassa tapahtuu, Suomessa kaikki on vasta alussa. — Gabriel Garcia Xatart

Pitkä tauko tuo paljon vapaa-aikaa yksin Lappeenrannassa asuvalle Xatartille. Hän sanoo kuluttavansa aikaa kuntosalilla, lukemalla ja soittamalla ukulelea ja kitaraa.

– Olen tyytyväinen elämääni Lappeenrannassa, ja joka asiasta voi löytää positiivisia puolia. Minulle ei ole ongelma olla yksin. Ensimmäinen valmennusvuoteni Virossa oli vaikeampi, koska se oli ensimmäinen vuoteni pohjoisessa.

Menossa on hänen kolmas vuotensa Suomessa. Ennen PEPOa Xatart valmensi Tammisaaressa EIF:ää.

Korkeintaan kaksi pomputtelee

Xatartin mukaan lähiviikkoina korkeintaan kaksi pelaajaa voi tehdä pallotreenit keskenään. Fysiikkaharjoitukset pystyy tekemään yksin.

– Ehkä viikon päästä ei saa enää mennä edes ulos.

Kolme harjoitusottelua on peruttu, ensimäisen piti olla viikonloppuna Mikkelin Palloilijoita vastaan. Yhteisharjoitukset on peruttu pääsiäiseen saakka.

– Tämä on pitkä aika kaikille pelaajille ilman virallisia ison kentän pelejä.

Kokeneita ja nuoria

Xatart sanoo, että joukkue kaipaisi ennen sarjan alkamista noin kuukauden valmistautumisjakson. Erityisesti joukkue kaipaa ison kentän tuntumaa.

– Meillä on hyvä sekoitus kokeneita ja kiinnostavia nuoria pelaajia.

Tavoitteena on, että pelaajat ovat heti valmiita harjoittelemaan, kun he taas saavat kokoontua yhteen.

Alkuvuosi näytti hänelle, että pelaajat ovat sitoutuneet ja katalonialaisen opit alkoivat iskostua.

Xatart sanoo keskustelleensa muiden espanjalaisvalmentajien kanssa, mikä olisi viisain tapa toimia ja harjoitella nyt, mutta tilanne on kaikille uusi.

Koulut ensin auki

Sarjat tauolla

Palloliiton linjauksen mukaan sarjat pyritään käynnistämään noin kahden viikon kuluessa siitä, kun viranomaiset mahdollistavat sen. Käytännössä kilpailutoiminta voi alkaa liiton mukaan noin kahden viikon kuluessa siitä, kun koulut on avattu normaalisti.