Lappeenrannan uusin kuntoilu- ja leikkipuisto avattiin – Louhenpuiston myötä keskusta-alueelle saatiin jo kolmas ulkokuntosali

Louhenpuisto on kolmas ulkokuntosali Lappeenrannan keskustassa ja yhteensä kahdeksas. Seuraavaksi ulkokuntosaleilla saatetaan polkea kännykkään virtaa.

Kalle Sipiläinen

Pentti Kaski testasi selkäpenkkiä torstaina pidetyssä Louhenpuiston kuntoilu- ja leikkipuiston avajaistilaisuudessa.
Pentti Kaski testasi selkäpenkkiä torstaina pidetyssä Louhenpuiston kuntoilu- ja leikkipuiston avajaistilaisuudessa.

Helka Koskimäki ystävineen tutustui Lappeenrannan ytimessä torstaina avattuun uuteen Louhenpuiston kuntoilu- ja leikkipuistoon.

– Tästä olen kulkenut jo vuositolkulla, ja nythän tämä näyttää ihanalta, Koskimäki tuumaili.

– Tulee varmasti käytyä kuntoilemassa.

Kerrostalojen keskelle Peltolaan noussut Louhenpuisto on kahdeksas ulkokuntosali Lappeenrannassa.

Niitä on noussut ripeää tahtia sen jälkeen, kun ensimmäiset pystytettiin neljä vuotta sitten Kimpisen kentän edustalle ja Kesämäenrinteen koululle.

Louhenpuisto on kolmas ulkokuntosali kaupungin keskustassa. Kimpisen ja urheilutalon ulkokuntosalit täydentävät samalla viereisiä liikuntapaikkoja.

Louhenpuisto on enemmän liikunnallinen puisto ja virkistyspaikka, jossa kuntoiluvälineiden lisäksi on leikkivälineitä ja penkkejä sekä kukkaistutuksia piristämässä yleisilmettä.

– Avainsanoja ovat esteettömyys ja sellaiset senioreille soveltuvat laitteet, jotka sopivat myös muille, liikuntajohtaja Pasi Koistinen kuvailee.

Ulkokuntosaleja tulee todennäköisesti lisää

Koistisen mukaan kaupunkiin voi hyvinkin nousta vielä uusia ulkokuntosaleja.

– Kuntalaiset ovat huomanneet ulkokuntosalien olevan hyviä. Niitä on toivottu paljon eri alueille, joten saliverkosto ei ole varmaankaan vielä täynnä.

Louhenpuiston liikuntapuiston avajaisissakin parveili ihmisiä pilvin pimein.

Tilastoja kävijämääristä Koistisella ei ole esittää, mutta havaintojen pohjalta ulkokuntosalit eivät seiso tyhjillään. Liikuntapaikkoina ne ovat myös varsin edullisia.

Käyttökustannukset ovat nolla, kun vertaa moneen muuhun liikuntapaikkaan. — Pasi Koistinen

– Käyttökustannukset ovat nolla, kun vertaa moneen muuhun liikuntapaikkaan.

Kalle Sipiläinen

Helka Koskimäki ja Airi Lasonen kuuntelivat Lappeenrannan kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Eeva Arvelan pitämää avajaispuhetta. Ainakin Koskimäki aikoo tulla Louhenpuistoon kuntoilemaan uudelleen.
Helka Koskimäki ja Airi Lasonen kuuntelivat Lappeenrannan kulttuuri- ja liikuntalautakunnan puheenjohtaja Eeva Arvelan pitämää avajaispuhetta. Ainakin Koskimäki aikoo tulla Louhenpuistoon kuntoilemaan uudelleen.

Yhden ulkokuntosalin varustelu maksaa keskimäärin 50 000–60 000 euroa.

Lappeenrannassa ulkokuntosaleiksi määritellään sellaiset kuntoilupaikat, joille on asennettu painopakkalaitteita. Ulkoilureittien varsilta ja lähiliikuntapaikoilta löytyy myös muita kuntoilupisteitä.

– Liikkuvilla painopakoilla varustetut laitteet soveltuvat monille ja ovat ergometrisesti miellyttäviä käyttää kuten vastaanvanlaiset sisäkäyttöön tarkoitetut laitteetkin, Koistinen sanoo.

Lapset liikkuvat vanhempien esimerkistä

Painopakkalaitteet eivät ole tarkoitettu lasten käyttöön, mutta Koistisen mukaan alueet suunnitellaan niin, että ne soveltuvat perheliikuntapaikoiksi.

– Onhan se todettukin, että lapset liikkuvat vanhempien esimerkistä.

Laitteiden vieressä pääsee esimerkiksi juoksemaan ja hyppäämään. Louhenpuistossa mutkittelee kapea sininen rollaattorirata, jota pitkin lapset voivat juosta.

Koistinen kiittelee kaupunginpuutarhuri Hannu Tolosta, joka tiimeineen on ottanut liikunnallisuuden huomioon omissa hankkeissaan. Louhenpuistokin on yhteistyön tulosta.

– Ihmiset innostuvat näistä paikoista, vaikka ei olisi tarkoituskaan, koska ne ovat niin hyvin saavutettavissa.

Louhenpuistossa ainakin yhden penkin edessä ovat polkimet, joilla niveliin saa istuessa liikettä. Seuraavaksi Koistisesta oli mielenkiintoista kokeilla jossain ulkokäyttöön tarkoitettua kuntopyörää, joka kestää säätä ja kevyttä ilkivaltaa.

– Sellaisessa on myös puhelimen latausmahdollisuus. Samalla voisi polkaista kännykkään virtaa.

Alla olevasta kartasta löydät Lappeenrannan kaikki kahdeksan ulkokuntosalia. Jos kartta ei näy, voit katsoa sen täältä.

Luetuimmat