Muukosta evakkoon joutuneet haulikkoampujat ovat harjoitelleet kuka missäkin, yksi sijaiskoti löytyi läheltä — "Joutsenon ampumaporukka otti meidät suosiollisesti vastaan"

Kaakkois-Suomen Haulikkoampujien aktiiveja kiinnostaisi SM-kisoien järjestäminen Muukon uudella haulikkoradalla. Myös perinteinen Saimaa skeet -kilpailu on tarkoitus elvyttää henkiin.

Kalle Sipiläinen

Muukon haulikkoradoilla on aiemmin paukuteltu viidestä kahdeksaan kilpailua vuodessa.
Muukon haulikkoradoilla on aiemmin paukuteltu viidestä kahdeksaan kilpailua vuodessa.

Muukon rataa käyttävien haulikkoampujien kolmen vuoden mittaiseksi venyvä evakkoretki päättynee viimein syksyllä. Parin vuoden ajan ampujat ovat levittäytyneet ympäri seutukunnan muita haulikkoratoja.

— Joutsenon ampumaporukka otti meidät suosiollisesti vastaan. Otimme muutaman valvontavuoron ja aktiivit saivat avaimet, niin pääsimme sinne ampumaan. Osa on ampunut Luumäellä, osa Myllykoskella, kuka missäkin, Markku Taipale Kaakkois-Suomen Haulikkoampujista kertoo.

Haulikkoampujien sihteerinä toimivan Taipaleen mukaan seuran kilpailutoiminta on ollut ihan seis, koska vierailla radoilla kilpailuja on hankala järjestää.

Aiemmin Muukossa on ammuttu muun muassa Saimaa skeet -kilpailuja, metsästysseuran omia kilpailuja, metsästyshaulikon SM-kisoja ja katsastuskisoja.

— Sellaiset viidesta kahdeksaan kilpailua on ollut vuodessa.

SM-tason kisatkin mahdollisia

Mikäli rakentaminen etenee suunnitelmien mukaan, uusitulla haulikkoradalla voidaan järjestää SM-tason kilpailuja.

Radan pääkäyttäjä Kaakkois-Suomen Haulikkoampujat on varautunut myös siihen, että valvottuja ampumavuoroja joudutaan jatkossa laajentamaan.

— Katsotaan, millainen rata sinne tulee, niin ruvetaan koko kapasiteettia käyttämään. Teemme valvontaa talkootyönä kaupungin radalla.

SM-kisoja Muukossa ei ainakaan heti kättelyssä päästä järjestämään, koska lajin kattojärjestö haluaa ensin tutustua puitteisiin. Myös tuomareita pitää kouluttaa.

— Meillä on esimerkiksi keväällä tuomarikoulutus, jotta saamme riittävästi ykkösluokan tuomareita ja pääsemme kisoja pitämään. SM-kisoja voi joutua odottamaan kolmekin vuotta, koska niitä järjestetään ympäri Suomen. Seura-aktiivit ovat kuitenkin sitä mieltä, että niidenkin järjestämistä haluttaisiin kokeilla, Taipale kertoo.

Tähän saakka lähimmät SM-tasoiset haulikkoradat ovat sijainneet Lahdessa. Kaksoistrapissa Muukossa on ammuttu EM-kisojen rankingkilpailut.

— Suomen huiput olivat mukana, kuten Sami Ritsilä, ja hänhän se voitti kilpailun.

Muista kilpailusta ainakin perinteinen Saimaa skeet -kilpailu on tarkoitus elvyttää Muukon uuden haulikkoradan valmistuttua.