Jääkiekkoliigan pelit loppuvat heti yhdellä rysäyksellä – "On selvää, että Liiga ja liigaseurat tulevat kärsimään mittavista taloudellisista menetyksistä"

Liiga arvioi, että menetykset liikevaihdossa ovat kymmenen miljoonan luokkaa. Ylivoimaisesti suurin erä on pelaajapalkkiot, jotka juoksevat joka tapauksessa kauden loppuun saakka pelataan tai ei.

Sami Kuusivirta

SaiPa pelasi kauden viimeisen pelinsä Lahdessa Pelicansia vastaan. Katsomot olivat jo silloin tyhjät.
SaiPa pelasi kauden viimeisen pelinsä Lahdessa Pelicansia vastaan. Katsomot olivat jo silloin tyhjät.

Jääkiekkoliiga keskeyttää kaikki pelinsä heti. Myös runkosarjan viimeinen kierros lauantaina jää pelaamatta, kuten myös kaikki playoffs-ottelut.

Jo torstain kierros pelattiin tyhjille katsomoille.

Liiga arvioi, että pääsarjan kiekkoyhtiöiden ja emoyhtiön tulopuolelta häviää keskeytyksen vuoksi kymmenen miljoonaa euroa liikevaihtoa. Pudotuspelien pelaamatta jättäminen tuo säästöä myös kulupuolella, kun esimerkiksi matkustaminen, majoitus, markkinointi ja hallivuokrat jäävät pois, mutta ylivoimaisesti bisneksen suurin kuluerä eli pelaajapalkkiot jatkavat joka tapauksessa juoksemistaan.

– On selvää, että Liiga ja liigaseurat tulevat kärsimään mittavista taloudellisista menetyksistä, mutta kuten presidentti Niinistökin eilen totesi, "talous on sittenkin vain taloutta", sanoo Liigan hallituksen puheenjohtaja Heikki Hiltunen tiedotteessa.

– Kansakuntamme selviää tästä ja niin selviämme mekin. Se vaatii kovaa työtä, mutta olen täysin varma, että tämä yhteisö on siihen valmis, hän jatkaa.

SaiPan viestintä- ja markkinointijohtaja Jussi Viljakainen arvioi torstaina, että yksin Ville Kohon uran päätösottelun arvo olisi ollut SaiPalle yli satatuhatta euroa.

Riskiryhmäläisiä myös pelaajissa

Liiga on kuullut ennen päätöstä useita asiantuntijoita, mutta käteen ei enää valtion ja pääministerin ilmoituksen jälkeen jäänyt muita vaihtoehtoja kuin keskeyttää sarjatoiminta. Riskejä ei haluttu ottaa myöskään työntekijöiden eli pelaajien suhteen, sillä heistäkin jotkut kuuluvat riskiryhmään esimerkiksi astman vuoksi tai vähintäänkin heidän läheisissään on riskiryhmään kuuluvia ihmisiä.

Valtaosa Suomen urheilun päälajeista ilmoitti jo torstaina, että kaikki sarjatoiminta tältä kaudelta päättyy, eikä yksilöurheilussakaan lähiaikoina kilpailla. Kauden loppumetreillä päätös oli niille paljon helpompi kuin pudotuspeleihin valmistautuvassa jääkiekossa.

Ylivoimaisesti bisneksen suurin kuluerä eli pelaajapalkkiot jatkavat joka tapauksessa juoksemistaan.

Pandemia vie korvaukset

Vakuutus ei menetyksiä korvaa, jos sellainen on, sillä käytössä on rajaavana klausuulina yleensä pandemia. Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkona koronaviruksen pandemiaksi.

Menettäjänä on myös Liigan tv-oikeudet omistava Telia, jonka kuumin jääkiekon tv-aika on juuri kevään ratkaisupeleissä.

Pelaajat eivät halua pelata

Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Saarela kertoi lähettäneensä kaikkien 15 liigaseuran pelaajille kyselyn loppukaudesta torstai-iltana. Pelaajien yksiselitteinen kanta oli, ettei yhtään peliä pitäisi enää pelata, ei edes lauantain runkosarjan päätösottelua.

Palkanmaksun katkaiseminen ei määräaikaisissa sopimuksissa pääsääntöisesti onnistu ennen sopimuksen päättymistä, elleivät osapuolet ole sopineet määräaikaiseen työsopimukseen liitettävästä irtisanomisehdosta.

Sopimus huhtikuun loppuun

Pelaajasopimus on perustapauksessa voimassa 30. huhtikuuta saakka. Liigapelaajilla alkaa sopimuksen mukaan neljän viikon harjoitusvapaa viimeisen virallisen ottelun jälkeen.

– Sillä kompensoidaan kauden aikaista epäsäännöllistä työaikaa, Saarela sanoo.

Tauon jälkeen alkavat normaalikaudella harjoitukset, joihin kutsutaan yleensä ne pelaajat, jotka seurassa jatkavat.

Luetuimmat