Aku Partanen rikkoi Valentin Konosen vanhan Suomen ennätyksen kävelyn pikamatkalla — "Helpompi on pitää viidelläkympillä matkavauhtia, kun ylärekisteriäkin on vähän auottu"

Veli-Matti "Aku" Partasen uusi ennätys 5000 ratakävelyssä on nyt 18.43,17.

Elena Liseytseva

Aku Partasen kauden päätavoite on Berliinin EM-kisojen 50 kilometrin kävely. Myös kuninkuusmatkalla hän paransi keväällä ennätystään minuuttitolkulla.

Veli-Matti ”Aku” Partanen oli huimassa vauhdissa yleisurheilun uuden GP-sarjan avauskisassa Espoossa.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Partanen pilkkoi 5 000 metrin ratakävelyssä Valentin Konosen lähes 23 vuotta vanhan Suomen ennätyksen.

Uusi ennätys kirjataan nyt 18.43,17. Partasta nykyään valmentavan Konosen aika parani yhdeksän sekuntia ja Partasen oma ennätys noin 50 sekuntia.

— Suomen ennätys ei ollut mielessä, mutta ajattelin, jos saisin parannettua omaa ennätystäni. Kun viimeinen kaksi kilometriä lähti, vasta silloin otin tavoitteeksi Suomen ennätyksen, Partanen kertoi Ylen kenttähaastattelussa.

Partasen mukaan SE-aika syntyi yllättävän helposti.

— En ole keventänyt harjoittelua oikeastaan yhtään. Sunnuntaina on SM-maantiekävelyissä 30 kilometriä, sinne olen vähän tähdännyt. Tämä oli ihan hyvä viritys sinne, Partanen kertoi Ylelle.

Vauhti lupaa hyvää Berliinin EM-kisoihin

Partasen kauden päätavoite on elokuussa Berliinin EM-kisoissa käveltävä 50 kilometriä. Vaikka tuore ennätys syntyi pikamatkalla, vauhti lupaa hyvää myös arvokisoja silmällä pitäen.

— Kun on kunnossa, silloin kaikki matkat kulkevat. Vaikka pääpaino on ollut viidenkympin harjoittelussa, nopeuskin on hyvällä mallilla. Helpompi on pitää viidelläkympillä matkavauhtia, kun ylärekisteriäkin on vähän auottu.

Keväällä Partanen paransi 50 kilometrin ennätystään yli neljä minuuttia. Hän oli Slovakian Dudincessa toinen ajalla 3.44.43. Aiempi oma ennätys oli 3.49.00.

Samalla Partanen nousi kotimaan kaikkien aikojen tilastossa kolmanneksi. Edellä ovat vain SE-mies 3.39.34 Valentin Kononen sekä Reima Salonen.

Euroopan tilastossa Partanen on tällä hetkellä toinen, mutta ei halunnut Ylen haastattelussa pohtia mitään sijoitustavoitteita Berliiniin.

— 50 kilometriä on niin raaka matka, että täytyy vain tehdä päivä kerrallaan asiat niin hyvin kuin osaan ja toivoa, että pysyn terveenä.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet