Golf on millintarkkaa työtä henkisessä paineessa — Alkuvuosien vaikeuksien jälkeen rentouden löytänyt ammattilaispelaaja Miro Veijalainen korostaa omien toimintatapojen löytämistä

Miro Veijalaisen ensimmäiset ammattilaisvuodet olivat vaikeuksien sävyttämiä, mikä potki lappeenrantalaista miettimään omia toimintatapojaan. Prosessi on tuottamassa pikkuhiljaa tulosta.

Kai Skyttä

Miro Veijalainen sanoo kertyneiden pelivuosien tuoneen toimintaan rauhallisuutta. Hän ei ota paineita, vaikka Euroopan kiertueen karsinnoista ei tulisikaan menestystä. —Kävi miten kävi, tavoitteistani en luovu. 110-prosenttinen työnteko jatkuu, se on selvää.

Miro Veijalainen ottaa tukevan haara-asennon. Vartalon kierto, mailan vienti taakse, swingi ja saatto — golfpallo kaartaa kohti harjoitusreikää.


Tässä vaiheessa vuotta lyöntejä joutuu hiomaan Suomessa jo sisätiloissa, mutta lappeenrantalaisammattilaisen ei tarvitse kauan syksyä kotimaisemissa synkistellä.


Viipurin Golfia edustava Veijalainen, 29, suuntaa tiistaina Espanjaan, jossa lyhyen harjoitusjakson jälkeen edessä on Euroopan kiertueen toinen karsintavaihe. Siihen oikeutti voitto Saksan Fleenseessä syyskuun puolivälissä.


— Kausi ei ole ollut sijoitusten valossa kovin hyvä. Tuloksellisesti todella tasainen, jopa liian tasainen. Tilastoissa keskiarvot ovat parempia kuin koskaan, Pohjoismaiden ammattilaiskiertueella viime vuodet kilpaillut Veijalainen sanoo.


— Olen kuitenkin tuntenut jo pitkän aikaa, että hyvien asioiden tapahtuminen on todella lähellä. Nyt syksyllä sitten oikeassa paikassa oikeaan aikaan rupesi napsumaan paremmin kohdilleen.


"Turpaan on tullut huolella"

Veijalaisen vuonna 2013 alkanut ammattilaisura ei ole ollut ruusuilla tanssimista. Ensimmäisinä vuosina tekeminen oli välillä umpisolmussa.


— Turpaan on tullut huolella. Totta kai on ollut yksittäisiä hyviä kisoja, mutta en ole yltänyt vielä siihen tasoon mitä aikanaan suunnittelin, Veijalainen miettii.


— Juniori- ja amatöörivuosina, kun homma rokkasi ja tulosta tuli, siellä saattoi olla piileviä teknisiä juttuja, mitä pystyi rajattomalla itseluottamuksella ja taitavilla käsillä kompensoimaan.

Nyt tuntuu, että on hyvä, rento mieli, eikä esteitä hyvälle suorittamiselle ole. - Miro Veijalainen


Ammattilaiskisoissa paineet ovat olleet kovempia, eikä kompensointi ole välttämättä onnistunutkaan. Golfissa suorituksen ei tarvitse myöskään mennä paljoa pieleen ilman että pallo lentää täysin väärään paikkaan.


— Jos lapa on puoli milliä eri asennossa osumahetkellä, omilla mailanpään nopeuksillani heitto on aika iso, Veijalainen kuvaa.

Oma tyyli tehdä asioita avainasemassa

Vaikeuksilla on ollut kuitenkin valoinen puoli. Ne ovat pakottaneet Veijalaisen miettimään omaa toimintaansa urheilijana.


— Olen viime aikoina miettinyt, että mitkä niitä avainasioita ovat. Ne ovat vieläkin vähän prosessin alla, mutta minulla on käsitys siitä mitkä harjoitteet ja ajattelutavat ovat auttaneet ja toimivat.


Lappeenrantalainen korostaa asioiden oivaltamista itse, ja nimenomaan oman yksilöllisen tyylin löytämistä työn tekoon.

Kai Skyttä


— Jos oikotie onneen olisi, että mätät vaan ihan hullun lailla, kaikkihan yrittäisivät sitä.

Rennolla mielellä toiseen karsintavaiheeseen

Euroopan kiertueen karsintoihin Espanjaan Veijalainen matkustaa seurakaveri Antti Ahokkaan kanssa.


Toinen karsintavaihe pelataan marraskuun ensimmäisenä viikonloppuna ja paikat maanosan ykköskiertueelle ratkaistaan finaalivaiheessa viikkoa myöhemmin.


Taso kovenee vaihe vaiheelta, mutta Veijalainen ei halua jäädä sitä surkuttelemaan. Syksyn mittaan tulleilla onnistumisilla on ollut myös positiivinen vaikutus.


— Ei ihan peruspeli, mutta sellainen sopiva onnistuminen. Kuuta ei tarvitse taivaalta hakea, hän arvioi mahdollisuuksiaan toisen vaiheen läpäisemisestä.


— Nyt tuntuu, että on hyvä, rento mieli, eikä esteitä hyvälle suorittamiselle ole.

Joonas Laine

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat