Lappeenrantalaisille seuroille myönnettävä koronatuki tulossa haettavaksi ensi viikon lopulla, ilman yleisöä pelattavien otteluiden maksuihin esitetään myös merkittävää alennusta

Kaupunginhallituksen varaamaa koronatukea haetaan sähköisellä hakulomakkeella.

Kalle Sipiläinen

SaiPa Salibandy kuuluu seuroihin, jotka ovat joutuneet pelaamaan kotiotteluitaan ilman yleisöä ja jääneet vaille ottelutuottoja. Arkistokuva.
SaiPa Salibandy kuuluu seuroihin, jotka ovat joutuneet pelaamaan kotiotteluitaan ilman yleisöä ja jääneet vaille ottelutuottoja. Arkistokuva.

Lappeenrantalaiset urheiluseurat ja kulttuuriyhdistykset voivat ensi viikon lopulta alkaen hakea tukea koronaviruspandemian aiheuttamiin talousvaikeuksiinsa. Ensi keskiviikkona kokoontuvalle kulttuuri- ja liikuntalautakunnalle esitetään, että tuki avataan haettavaksi 22. tammikuuta – 5. helmikuuta kello 16 väliseksi ajaksi eli kahdeksi viikoksi.

Avustuksen iso tavoite on tietenkin se, että yhdistykset pääsisivät jaloilleen ja toiminta palaisi pitkälti normaalille tasolle, kun tämä koronakurimus helpottaa. — Pasi Koistinen

Koronatukea haetaan sähköisellä hakulomakkeella. Rahat otetaan kaupunginhallituksen varaamasta 100 000 euron tukipaketista seurojen ja yhdistysten toiminnan turvaamiseksi.

Lautakunta päättää harkinnanvaraiset huojennukset kilpailu- ja ottelumaksuihin sekä korona-avustukset seuroille ja yhdistyksille määräaikaan mennessä tulleiden hakemusten pohjalta.

– Lautakunnan päätöksessä käytetään kokonaisharkintaa, sitä ei voi perustaa vain johonkin tiettyyn faktaan, vaan on ajateltava kokonaisuutta. Siinä vaiheessa, kun hakemukset ovat tulleet sisään, voimme arvioida, missä suhteessa avustus jaetaan, liikuntajohtaja Pasi Koistinen selvittää myöntämisperusteita.

Huojennusta viime vuoden maksuihin

Huojennus ottelu- ja kilpailumaksuista on ajalle 1.6.–31.12.2020. Toiminta-avustuksille ei ole asetettu päivämääriä, vaan niitä voi anoa siitä alkaen, kun koronavirus alkoi vaikuttaa seuran toimintaan. Myönnettävä koronatoiminta-avustus on suhteessa yhdistyksen toiminnan määrään, erikseen tarkastellaan toiminnan määrää lapsille ja nuorille.

– Keskeisin osa on perustelut, mitä negatiivisia toiminnallisia ja taloudellisia vaikutuksia korona on seuralle aiheuttanut. Kolmannessa kohdassa kysytään, miten mahdollinen avustus auttaisi yhdistystä palauttamaan toimintaa normaalitasolle. Avustuksen iso tavoite on tietenkin se, että yhdistykset pääsisivät jaloilleen ja toiminta palaisi pitkälti normaalille tasolle, kun tämä koronakurimus helpottaa.

Tämä vuoden maksut puolitetaan?

Takautuvasti maksettavien tukien lisäksi lautakunnalle esitetään, että tämän vuoden puolella ilman yleisöä järjestettyjen ottelu- ja kilpailutapahtumien maksuista myönnetään 50 prosentin alennus. Siitä aiheutuvat tulonmenetykset katetaan liikuntatoimen budjetista.

Esityksen mukaan alennus koskisi liikuntatoimen hallinnoimissa tiloissa pelattuja pääsarjatasojen otteluita, mutta Koistisen mukaan linjanveto ei olisi välttämättä näin tiukka, vaan ansaintalogiikkaa tarkasteltaisiin myös.

– Niillä seuroilla, joilla on pääsymaksullisia otteluita, tulokertymä on ihan erilainen kuin niillä, joilla pääsylipputuloja ei ole, vaikka paikalla saattaakin olla kanttiinimyyntiä tai jotain muuta. Tarkoituksena on, että ilman yleisöä pelaamaan joutuvat seurat voisivat suunnitella talousasioitaan, kun tämä asia olisi ratkaistu etukäteen eikä jälkikäteen, kuten nyt tehdään viime vuoden huojennusten osalta.

Juttua muokattu 15.1.2020 klo 14.52: Lisätty liikuntajohtaja Pasi Koistisen kommentteja ja muokattu juttua kauttaaltaan.

Luetuimmat