Hevoskärpänen puri Kalevi Pietilää Lappeenrannan raveissa — Nyt poika Pentti Pietilällä on perheestä eniten hevosia nimissään

Kalevi Pietilän ura hevosten parissa alkoi 1980-luvun alussa. Kolmenkymmenen vuoden aikana Suomen, Ruotsin ja Italiankin raviradat ovat ehtineet tulla tutuiksi.

Esa Maaranen

Kalevi (vas.) ja Pentti Pietilän ykköstykki Hotshot Luca ei ollut parhaimmillaan Vermon Glenn Kosmos Memorial -lähdössä lauantaina. Oria on pitelemässä myös Etta Pakkanen.
Kalevi (vas.) ja Pentti Pietilän ykköstykki Hotshot Luca ei ollut parhaimmillaan Vermon Glenn Kosmos Memorial -lähdössä lauantaina. Oria on pitelemässä myös Etta Pakkanen.

Kerran hevosmies, aina hevosmies. Kun ravikärpänen puri Kalevi Pietilää ensimmäisen kerran 1980-luvun alussa, ote ei ole hellittänyt tänä päivänäkään. Kolmenkymmenen vuoden aikana Suomen, Ruotsin ja jopa Italian raviradat ovat tulleet hänelle tutuiksi.

— Kaikki alkoi siitä, kun naapurin mies Heikki Kaipia houkutteli minut Lappeenrannan raveihin. Joitakin vuosia myöhemmin ostin ensimmäisen hevoseni Pörrixin, Pietilä muistelee.

Vaimo oli alussa hevosia vastaan, mutta nyt hän ottaa vahvasti kantaa joka asiaan. — Kalevi Pietilä

Pörrixin ura alku ei ollut ruusuinen. Voittoja ei tahtonut tulla millään ennen kuin lämminverinen siirtyi Pekka Korven valmennukseen.

— Pekka ajoi oriilla sitten muutaman voitonkin. Meidän yhteistyömme on jatkunut näihin päiviin asti. Minulla oli aikoinaan hevosia sellaisessakin ravitallissa kuin Blue White Trotters ja olin tallissa mukana. BWT:n aikoina huippuhevosemme oli Irish Kemp, Pietilä jatkaa.

Pörrixin jälkeen lappeenrantalaisilla Pietilöillä, isä Kalevilla ja poika Pentillä, on ollut lukuisia menestyviä hevosia. Enimmillään niitä oli jopa 74. Tällä hetkellä parivaljakon kahdeksan hevosta on valmennuksessa Ari-Pekka Pakkasella, Jouni Hillbomilla ja Pekka Korvella.

— Seitsemän hevosta on pojan ja yksi vain minun nimissäni. Neljä kaksivuotiasta varsaa on tosi lahjakkaita. Koska varsat ovat Ruotsin rekisterissä, ne lähetään kesäkuussa Solvallaan opetuslähtöön, Pietilä kertoo.

Urakat Venäjällä

Lappeenrantaan Pietilä muutti Oulusta, koska hän teki paljon urakoita Venäjän puolella. Kohtalokin käveli vastaan Imatran Väärätalossa, missä hän tapasi tulevan vaimonsa Maijan. Pietilöillä on kolme lasta Pekka, Paula ja Pentti.

— Minä olen Oulun Heinäpään miehiä niin kuin Korven veljekset, Jorma Kontio ja Antti Teivainen. Vaimo oli alussa hevosia vastaan, mutta nyt hän ottaa vahvasti kantaa joka asiaan. Hänen mielestään Erik Adielsson on paras kuski, Pietilä sanoo.

Venäjällä Pietilä työskenteli 25 vuoden ajan ympäri maata, eikä hänellä ollut suurempia vaikeuksia yhdessäkään projektissa.

— Ensimmäinen urakka oli Pulkovskaja-hotelli Leningradissa. Sen jälkeen tein töitä muiden muassa Svetogorskissa, Kostamuksessa, Tallinnassa, Tosnossa, Moskovassa, Kazanissa, Siperiassa ja Komissa. Absolutistina minulla ei ollut ongelmia alkoholin kanssa, Pietilä toteaa.

Eläkepäivät hevosmiehenä

Firmansa Pietilä myi viisi vuotta sitten ja nyt hän voi keskittyä eläkeläisenä pelkästään hevosiin. Kalevin ja Pentin tämän hetken ykköshevonen on nelivuotias Hotshot Luca, joka juoksi viime vuonna kolmivuotiaiden volttilähdön ME:n 12,8/1640 metriä Solvallan radalla.

— Ori on luonnonlahjakkuus. Sillä on hyvä ravi ja pitkä askel. Vaikka se on pieni, se on sitkeä, Kalevi Pietilä kuvailee.

Vermon Finlandia-ajoissa uran 24 startista 16 voittoa ja neljä kakkostilaa ottanut Hotshot Luca ei ollut yhtä hyvässä iskussa kuin edellisessä startissa Uumajassa, jossa se voitti lähdön raskaan juoksun jälkeen johtavan rinnalta. Rahaa ori on juossut omistajilleen yli 220 000 euroa.

Vermon lauantaisessa Glenn Kosmos Memorialissa Hotshot Luca oli vasta yhdeksäs. Lähdön voitti Markku Niemisen tallin Lexus Dream ajalla 11,5a/1 609 metriä.

— Jos hevonen on terve, emme muuta kevään kilpailuohjelmaa. Seuraavaksi se juoksee Kuopiossa ja toukokuun viimeisenä viikonloppuna Solvallassa, kertoi Kalevi Pietilä, joka ei ollut vielä huolissaan Hotshot Lucan yhden hutistartin jälkeen.