Ahti Oksanen jysäytti jatkoerässä Kisapuiston suoraan huutoon: SaiPan kausi jatkuu — Puolivälieräpaikka ratkeaa tiistaina Tampereella

Minna Mänttäri

SaiPa riemuitsi jatkoerävoitostaan kotiyleisönsä kanssa. Keskittyminen kääntyi kuitenkin nopeasti tulevaan. Ratkaisuottelua ennen joukkueella on yksi välipäivä.
SaiPa riemuitsi jatkoerävoitostaan kotiyleisönsä kanssa. Keskittyminen kääntyi kuitenkin nopeasti tulevaan. Ratkaisuottelua ennen joukkueella on yksi välipäivä.

Ahti Oksasen tulittama ratkaisumaali ensimmäisessä jatkoerässä pani Kisapuiston jäähallin katon tutisemaan. Desibelit nousivat maksimiin tosin vasta silloin, kun päätuomari Petri Lindqvist osoitti kädellään keskiympyrään maalin hyväksymisen merkiksi pitkän videotarkastuksen päätteeksi.

SaiPa pelasi erinomaisen ottelun paineista välittämättä ja pitkitti puolivälieräpaikan ratkaisua, kun se kaatoi Tampereen Ilveksen jääkiekkoliigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen toisen osaottelun ensimmäisessä jatkoerässä maalein 3—2 (1—1, 1—1, 0—0, 1—0).

Oksanen laukoi ratkaisumaalin ylivoimalla ajassa 76.15 David Goodwinin poikittaissyötöstä yhdellä kosketuksella. Kiekko meni maaliin, mutta Ilves-vahti Lukas Dostalin varusteet peittivät kamerakulmat liki tyystin, minkä vuoksi tarkastus vaati aikaa.

SaiPan ja Ilveksen huipputasainen ottelusarja ratkeaa siis kolmannessa ottelussa tiistaina Tampereella.

SaiPan maalivahti Frans Tuohimaa oli jatkoerässä ohittamaton muuri, torjui rangaistuslaukauksen ja tukun muitakin Ilveksen huippupaikkoja.

SaiPan tähtiä olivat myös Topi Nättinen (1+1) ja Robin Salo (1+0), joka oli unohtanut synkän edellisiltansa Tampereella ja pelasi rohkeasti.

SaiPa oli pelin ytimessä läpi illan. SaiPa taklasi, taisteli, ei sortunut tasaviisikoin helppoihin virheisiin ja piti kaikessa tekemisessään maltin mukana.

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun reippaasti. SaiPan Cody Kunyk, Tyler Morley ja Jonatan Tanus lämmittelivät 3364-päistä yleisöä ja jysäyttivät ensimmäisen viiden minuutin aikana taklaukset, jonka kaltaisia nähtiin runkosarjassa harvoin.

Minna Mänttäri

SaiPan Jonatan Tanus runttasi voimiensa takaa Ilveksen Mark Generousta ottelun alussa.

Ensimmäisen erän puolivälissä Ilves meni ylivoimalla 1—0-johtoon, kun Niko Peltolan kaukolaukaus sujahti helpon oloisesti ohi SaiPan Tuohimaan.

Jäähyaitiosta tapahtunutta todisti Kunyk, joka oli koukannut Ilveksen Joose Antosta maalintekopaikassa.

Erän loppupuolella kapteeni Ville Kohon vääntövoima antoi SaiPalle ylivoimamahdollisuuden, jota joukkue ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään, vaikka pelasikin pirteän oloista pakkopeliä.

Robin Salo nosti SaiPan kuitenkin tasoihin majesteettisella soolosuorituksella erän toiseksi viimeisellä minuutilla.

Salo sai siniviivalle syötön Topi Nättiseltä, kikkaili itsensä Ilveksen puolustuksen sydämeen ja räpsäytti kiekon rannelaukauksella etuyläkulmaan.

Toisen erän alkupuolella Kohon ketjun vahva pelaaminen poiki SaiPalle jälleen ylivoiman, kun Ilves sortui peluuttamaan liian montaa pelaajaa kerrallaan.

Ylivoiman paras paikka tuli Salon syötöstä Koholle, joka laukoi pienestä kulmasta ylärimaa hipoen yli.

Erän loppupuoliskolla Ahti Oksanen kirmasi David Goodwinin syötöstä lähes yksin läpi, mutta Ilveksen Ikonen puolusti tilanteen kuolleeksi.

Heti seuraavassa vaihdossa nelosketju oli jälleen vauhdissa, kun SaiPa pääsi sen ansiosta jo kolmannen kerran ylivoimalle.

Kisapuiston yleisö räjähti pian huutoon, kun Topi Nättinen kikkaili SaiPan 2—1-johtoon.

Nättinen kimmotti kiekon nollakulmasta Ilveksen Mark Floodin luistimen kautta verkkoon, kun SaiPa oli pyörittänyt peliä minuutin putkeen Ilveksen alueella.

Kolme minuuttia myöhemmin Ilveksen Arttu Ruotsalainen kuittasi 2—2-tasoitusmaalin ylivoimalla. SaiPa oli joutunut alivoimalle, kun Tanus esti hyökkäyssiniviivalla Ilveksen kiekotonta Juhani Tammista.

Ottelun ikävin tapaus nähtiin aivan toisen erän lopussa, kun Joose Antonen nosti kiekon suoraan SaiPan Micke Saaren naamaan. Saari poistui kaukalosta tuskaisena, mutta pystyi jatkamaan peliä erätauon jälkeen.

SaiPa joutui tilanteessa alivoimalle, kun Ahti Oksasen taklaus osui Antosta päähän heti, kun tämä oli luopunut kiekosta.

Minna Mänttäri

Toisen erän lopussa Micke Saari sai kiekon kasvoihinsa ja jäi jäähän makaamaan, mikä säikytti Kisapuiston yleisöä. Fysioterapeutti Antti Ropo riensi Saaren avuksi.

Kolmannessa erässä ottelun merkitys alkoi paistaa, kun molemmat joukkueet keskittyivät entistäkin tarkemmin palaamaan kiekon alle aina sen menetyksen jälkeen.

Tämä vei terää kummankin hyökkäyspelistä, mutta SaiPa pelasi kiekollisena maltillisemmin kuin Ilves.

Erän puolivälissä tuo maltti poiki erinomaisen maalintekopaikan Elmeri Kaksoselle. Morley piti kiekkoa kylmähermoisesti hyökkäysalueella ja tarjoili sen huipputontille varakapteenille, joka ei kuitenkaan onnistunut viimeistelyssään.

SaiPan jatkuva paineistus poiki ylivoiman ajassa 54.38, kun Mark Flood kamppasi hyökkäysalueelle pyrkineen David Goodwinin. Se muuttui 15 sekunniksi kahden miehen ylivoimaksi, kun Ilveksen Jarkko Parikka taklasi Morleytä olkapäällä päähän.

Liki neljän minuutin ylivoima ei kuitenkaan tuonut SaiPalle kolmatta maalia, joten ratkaisu venyi lopulta jatkoerään.

SaiPa sai etulyöntiaseman, kun Ilveksen kultakypärä Arttu Ruotsalainen sortui hyökkäysalueella koukkaamaan Kalle Maalahden kumoon jäähyn arvoisesti ajassa 66.31.

Jäähyä seurasivat lappeenrantalaisittain kauhun hetket, kun Ilveksen Joona Ikonen karkasi läpiajoon ja Maalahti esti maalintekoyrityksen rangaistuslaukauksen arvoisesti.

Frans Tuohimaa päästi kuitenkin Kisapuiston yleisön piinasta ja torjui Teemu Rautiaisen rankkarin. Tuohimaan huippuhetken jälkeen SaiPa myllytti loput ylivoimasta Ilveksen alueella, mutta tuloksetta.

Pari minuuttia myöhemmin Kisapuiston yleisö mykistyi jälleen hetkeksi, kun Ilveksen Tuomas Salmela laukoi kaukaa ja kiekko kilahti kuuluvasti Tuohimaan maalin tolppaan.

Tuohimaan unelmapelastukset pitivät SaiPan pinnalla ja antoivat sille happea.

Sen avulla SaiPa pääsi jatkoerän lopussa jälleen ylivoimalle, kun Ilveksen Mark Flood kamppasi Morleyn SaiPan puolustusalueella.

Ylivoimaa ehti kulua puolitoista minuuttia, kun Oksanen laukoi kiekon takakulmasta sisään.

Minna Mänttäri

SaiPa tarjosi sunnuntaina kannattajilleen tunneskaalan koko kirjon. Lopussa oli hauskaa.