Olympiavoittaja Hannu Manninen ja jopa 300 muuta pyöräilijää kisaavat Lemillä ja Luumäellä — Kalevan kierroksen pyöräily huipentuu Uimintien röykytykseen, katso reitti tästä

Lappeenrannan Pyöräilijät/Mikko Heikkilä

Maantiepyöräilijät ajoivat Lemillä viimeksi Willimiesajojen maantiekilpailussa 21. heinäkuuta. Kalevan kierroksen pyöräilykilpailun maali on kirkon lähellä Punaportinkadun alussa.
Maantiepyöräilijät ajoivat Lemillä viimeksi Willimiesajojen maantiekilpailussa 21. heinäkuuta. Kalevan kierroksen pyöräilykilpailun maali on kirkon lähellä Punaportinkadun alussa.

Suomen kestävyysurheilijoiden vuotuinen herkkupala Kalevan kierros saapuu lauantaina Lemille. Lappeenrannan Pyöräilijät järjestää Kalevan kierroksen pyöräilykilpailun, joka vetää paikalle jopa 300 osallistuja.

Kilpailukeskus on Lemin koulukeskuksella, josta 76-kilometrinen reitti johdattaa osallistujat Luumäelle ja takaisin. Reitti ei ole maantiepyöräilijöille tavattoman vaikea, mutta haastavuus piilee sen korkeuserojen jakaumassa.

Valtaosan matkasta kilpailijat pääsevät ajamaan varsin tasaista ja helppoa väylää, kuten Kuutostien rinnakkaisteitä. Noin 20-kilometrinen loppupätkä Uimintiellä tarjoilee kuitenkin rankkoja nousuja ja mutkia, joiden kanssa kuskien täytyy olla tarkkana.

— Lopussa tulee helposti tavattoman suuria eroja, jos joku innostuu ajamaan helpolla osuudella vähän liian kovaa ja väsyttää jalkansa. Se saattaa aiheuttaa joillekin yllätyksiä. Viimeisellä 20 kilometrillä voi tulla jopa useiden minuuttien eroja, kilpailun johtaja Kari Kymäläinen toteaa.

Kilpailijat ajavat reitin kelloa vastaan ja lähtevät matkaan 20 sekunnin välein.

Paikalle saapuvat Kalevan kierroksen kokonaiskilpailun viime vuosien voittajista muun muassa Viialan Virin Markus Välimäki ja Tuusulan Tallaajien Juha Lehtonen sekä tämän vuoden kokonaiskilpailun ykkönen ja viime vuoden voittaja Antti Järvenpää, joka edustaa Varkauden Kuntokonnia.

Kokonaiskilpailun naisten sarjan ykkönen Kuusankosken Urheiluseuran Elina Kilpeläinen nähdään myös Lemillä.

Mielenkiintoinen osallistuja on myös yhdistetyn olympiavoittaja ja kolminkertainen maailmanmestari Hannu Manninen, joka kisaa 40-vuotiaiden sarjassa.

Yksi jälki-ilmoittautuneista voi hyvinkin olla maantiepyöräilyn aika-ajon tuore Suomen mestari ja lahtelaisen TWD-Länkenin arvokisaedustaja Ukko Peltonen.

— Osallistuminen kiinnostaisi häntä kovasti, sillä reitti on hänestä erittäin hyvä ja mukava, Kymäläinen kertoo.

Veera Miettinen

Kalevankierros_nettiin.jpg

Tapahtuma on eteläkarjalaisittain suuri. Osallistujia on jonkin verran enemmän kuin Willimiesajojen maantiekilpailussa heinäkuussa.

Juuri Willimiesajoista neljän viime vuoden aikana kertynyt kokemus auttaa Lappeenrannan Pyöräilijöitä myös Kalevan kierroksen pyöräilyn järjestelyissä. Esimerkiksi kisan vaatima lupabyrokratia on seuralle tuttua.

Suurkilpailu on Kymäläisen mukaan silti seuralle iso työ.

— On hyvä, että seurassamme on väkeä, jotka ovat aktiivisesti talkoissa mukana ja mahdollistavat tämän homman.

Kalevan kierros on kotimainen kuuden kestävyysurheilulajin yhteiskilpailu, joka sai alkunsa vuonna 1976. Kierroksella kisataan luistelussa, hiihdossa, suunnistuksessa, soudussa, pyöräilyssä ja juoksussa.

Tämän vuoden Kalevan kierroksen luistelu oli Seinäjoella, hiihto Jyväskylässä, suunnistus Mynämäellä, soutu Virroilla ja kokonaiskilpailun huipentava juoksu Helsingissä 29. syyskuuta.

Lajien kilpailuihin voi osallistua, vaikkei kokonaista kierrosta taittaisikaan.

— Kalevan kierros on vieläkin erittäin suosittu kestävyysurheiluturnee. Mukana on erityyppisiä lajeja, joissa kaikissa pitäisi olla kohtuullisen hyvä, jotta voisi pärjätä kokonaiskilpailussa.

Kalevan kierros nähtiin näillä kulmilla viimeksi syksyllä 2015, kun Lappeen Riento järjesti sen suunnistuskilpailun Monolassa.

Lemillä on lauantaina rutkasti vipinää, sillä kotiseutumuseolla järjestettävät maalaismarkkinat vetävät kansaa paikalle kello 10—14.