Willimiesajojen korttelikilpailusta tuli kahden kauppa — Joonas Henttala suunnitteli kovaa kisaa: "Jonihan siinä oikeastaan teki aloitteen ja yhtäkkiä oltiin kahdestaan"

| Willimiesajojen korttelikilpailu houkutteli paikalle nimekkäitä miespyöräilijöitä. Naisosallistujia olisi kaivattu lisää.

Marleena Liikkanen

Kannustus oli kovaa Liisankadun nousussa.
Kannustus oli kovaa Liisankadun nousussa.

Runsaslukuinen lappeenrantalaisyleisö saapui lauantaina seuraamaan jo perinteeksi muodostuneita Willimiesajoja, jotka starttasivat intensiivisillä korttelikilpailuilla. Rakuunamäen starttiviivalla ei aivan nähty edellisvuosien osaanottajamäärää, mutta lähtölistat olivat nimekkäitä erityisesti miehissä.

Miesten kisaan lähti lopulta 37 pyöräilijää. Heistä Porvoon Akilleksen Joni Kanerva ja IBD Cyclingin Joonas Henttala karkasivat kärkeen heti kilpailun alkutaipaleella. SM-kilpailuissa kolmanneksi sijoittunut Kanerva ja ammattilaispyöräilijä Henttala jakoivat vetovastuun. Keskinäinen paremmuus selvitettiin loppukirissä, jonka vei ennakkosuosikki Kanerva.

— Joni [Kanerva] on nopea lopussa ja se oli tiedossa. IBD:n poikien kanssa puhuttiin, että tehdään kisasta kova heti alussa, mutta Jonihan siinä oikeastaan teki aloitteen ja yhtäkkiä oltiin kahdestaan Jonin kanssa. Jaetiin vetovuorot tasaisesti, minä vedin tuolla takasuoralla ja mäessä, toiseksi tullut Henttala sanaili koitoksen jälkeen.

Takasuoralla joutuu nylkemään ja siihen tulee heti mäki päälle. — Joonas Henttala

— Ajettiin loppuun asti ja yritin vähän ravistella siinä viimeisellä parilla kierroksella. Joni on vahvassa kunnossa, ei jäänyt siinä ja lopussa pääsi kuittaamaan.

Kolmannesta sijasta käytiin kova kamppailu minuutti kärkikaksikon takana. Aimo Pyykkönen kellisti Jaakko Topparin ja Anders Bäckmanin puolella sekunnilla.

Kilpailussa oli kaksi kirikierrosta ja Norppa-kiri, joilla saattoi kartuttaa palkintopottiaan. Henttala vei niistä ensimmäisen ja Norppa-palkinnon, jonka suuruus määräytyi kevällä syntyneiden kuuttien mukaan (67 euroa).

— Norppakiri oli tänään päätavoitteeni ja sen pääsin ottamaan siinä. Muulla ei sitten ollutkaan väliä, Henttala vitsaili.

Henttala kehui korttelireittiä kokonaisvaltaisen kovaksi ja se oli hänestä jopa haastavin, jonka on Suomessa ajanut.

— Tuossa ei oikeastaan helppoa kohtaa ole. Takasuoralla joutuu nylkemään ja siihen tulee heti mäki päälle, siinä ei heti ole mitään palautusta, vaan joutuu ajamaan mäen päällä vielä tasaista korttelisuoraa ennen kuin pääsee takaisin alas.

Marleena Liikkanen

Voittajakaksikon viimeisen kierroksen viimeiset puristukset Liisankadulla.
Voittajakaksikon viimeisen kierroksen viimeiset puristukset Liisankadulla.

Sunnuntaina vuorossa pitkän matkan kilpailu

Henttala aikoi myös uskaltautua sunnuntain 135:n kilometrin kilpailun lähtöviivalle. Maailmalla Novo Nordiskin riveissä ammatikseen polkevalle Henttalalle Willimies-viikonloppu käy myös valmistautumisesta loppukesän kisoihin. Kahden viikon päästä vuorossa ovat Puolan ympäriajot.

— Olen oikeastaan koko kesän sairastellut ja SM-kilpailut menivät aika plörinäksi sen takia. Nyt sitten ylöspäin ja Willimiesajot toimivat hyvänä ponnahduslautana loppukauteen, Henttala taustoitti.

Kilpailun voittanut Kanerva ei Henttalan tavoin aikonut osallistua Willimiesajojen pitkälle matkalle. Kilpapyöräilijän nokka osoitti jo kohti etelää.

— Menemme huomenna Viroon ajamaan kisaa. Tämä oli tämmöinen alkulämmittely, Kanerva kertoi.

Kilpailunjohtaja Jari Husu kehui tunnelmaa ja nähtyä voittotaistelua, mutta kaipasi paikalle naisosallistujia.

— Naisten kilpailun osallistujamäärä oli tämän päivän pettymys ja harmituksen aihe. Viime vuonna oli oleellisesti enemmän osaanottajia, koska kuuluttiin Scoda Cupiin yhtenä osakilpailuna ja se on ollut se syy, miksi osa jättäytyi pois. Miehiä kuitenkin kertyi lähes sama määrä, pikkuisen vähemmän, arvioi Husu.

Naisia lähti kisaan lopulta neljä kappaletta. Voittajaksi polki 19 sekunnin erolla Jonna Monto. Aino Hämäläinen nappasi hopeaa puolen sekunnin kaulalla Hilma Peltoseen. Elisabet Kapanen polki maltillisesti neljänneksi.

16-vuotiaiden poikien voittokamppailu oli kahden kauppa. Aaro Lampelan ja Tuomas Tummalan kilvanajo kääntyi lopussa Lampelan eduksi alle sekunnin turvin. Aku Koivistoinen oli kolmas. 14-vuotiaat voitti sarjan ainut kilpailija Arttu Holopainen.

Luetuimmat

Uusimmat uutiset