Willimiesajojen korttelikisaan osallistuva Julius Taskinen tähtää isoihin ympäriajoihin — taipalsaarelaispyöräilijä odottaa lauantailta kovavauhtista kilpailua rajulla reitillä

Julius Taskisella on kiireinen kesä. Matka jatkuu Lappeenrannasta Viron kautta Belgiaan, jossa nuorukainen kilpailee kuukauden ajan.

Minna Mänttäri

Mökillään kesää viettävä Julius Taskinen on valmistautunut Willimiesajoihin 27 tunnin viikkoharjoitusmäärällä.

Kilpapyöräilijä Julius Taskisen vuosi on ollut opettavainen. Viime syksynä lahtelaisen TWD–Länkenin riveihin siirtynyt taipalsaarelainen on ymmärtänyt uudessa ympäristössä, mitä joukkueen etu merkitsee kilpapyöräilyssä.

— Suurin oppi on tullut joukkueajamisessa. Erityisesti taktiikan laatiminen kilpailussa joukkueen menestyksen ehdoilla, Taskinen pohtii.

Joukkueen ehdoilla mennään, mutta sijoitukset jaetaan yksilöille. Ne totta kai kiinnostavat maajoukkueen mukaan noussutta Taskista.

— Hyvässä kunnossa löytää itsensä hyviltä sijoilta. Joukkueen eteen tehty työ palkitsee myös omaa suoritusta, hän toteaa.

Elokuussa 19 vuotta täyttävä Taskinen on valmistautunut mökillään Lappeenrannassa viikonloppuna kilpailtaviin Willimiesajoihin. Viime viikonloppuna kortteliajon SM-kilpailuissa yhdeksännen sijan napanneen nuorukaisen edellisviikko täyttyi harjoitustunneista, joita kertyi 27. Ennen Willimiesajoja edessä on vielä pieni tehoharjoitus, ja tehoja kilpailussa tarvitaan.

— Se on aika raju reitti, kun on käytännössä vain ylä- ja alamäkeä. Tuskin paljon kyttäillään. Katsojienkin kannalta varmasti hyvä kisa, kun mennään täysillä alusta loppuun.

Tutussa ympäristössä kilpaileminen sopii Taskiselle. Hän osallistuu Willimiesajoihin toista kertaa. Debyytti oli vuonna 2016, viime vuoden kisan aikaan Taskinen oli Belgiassa.

Lauantain kilpailun jälkeen TWD–Länken siirtyy Viroon, jossa kilpaillaan sunnuntaina. Taskisen matka jatkuu heti maanantaina Belgiaan, jossa hän kilpailee kuukauden ajan.

— Niissä kilpailuissa on joitakin ammattilaisia, mutta pääosin amatöörejä ja ammattilaisiksi pyrkiviä, kahden tai kolmen kilpailun viikkotahdilla Belgiassa ajava Taskinen kertoo.

Tasokkaat kilpailut ovat välietappeja kohti isoja ympyröitä. Taskinen on naulannut kiintopisteensä vuosiin 2024—2025.

— Silloin tarkoitukseni on olla World Tour tai Pro Continental –tasolla. World Tour -joukkueet saavat kutsun isoihin ympäriajoihin ja Pro Continentalissakin sinne voi päästä villillä kortilla, Taskinen avaa.

Meneillään olevaan kauteen Taskinen on ollut tyytyväinen. Viron ympäriajoista toukokuun lopussa irtosi nuorten sarjasta 19. sija. Maantiepyöräilyn SM-kisoissa heinäkuussa Taskinen oli 23:s. Ainoa huolenaihe oli toukokuu, joka jarrutti rajusta siitepölyallergiasta kärsivää pyöräilijää.

— Harjoitteluun se ei sinänsä vaikuttanut, mutta kärsin astmasta, ja siitepölykausi vaikutti maksimaaliseen tehoon kilpaillessa. Nyt on onneksi alkanut kulkemaan paremmin.

Liikenteenohjaus tärkeää kilpailussa

Kolmatta kertaa järjestettävät Willimiesajot kerää Lappeenrantaan noin 300 pyöräilijää, joiden joukossa on liuta kansallisia huippunimiä.

Kilpailunjohtaja Jari Husun mukaan tiistai-iltapäivänä ilmoittautuneita oli 282, mutta osallistujamäärä tulee todennäköisesti kasvamaan.

— Uskon 300:n kilpailijan rajan rikkoutuvan. Vielä sunnuntainakin voi ilmoittautua kilpailun lähtöpaikalla.

Kilpailuun on tehty pieniä uudistuksia. Tänä vuonna kortteliajossa on naisten, sekä 14– ja 16–vuotiaiden poikien sarjat. Lisäksi sunnuntain maantiekilpailu on korttelikilpailun ohella osa Skoda Cupia. Sunnuntain ohjelmassa on myös kaikille avoin retkiajo.

Husun mukaan aikaisemmilta vuosilta on otettu oppia mukaan.

— Tärkein asia on liikenteenohjaus. Siihen on panostettu, jotta kilpailijat kokevat ajamisen turvalliseksi. Meillä on molemmat päivät mukaan lukien 123 talkoolaista, joista 12 on vastaantulevaa liikennettä pysäyttäviä moottoripyöräilijöitä.

Kortteliajossa suosittu yleisöpaikka on ollut Liisankadun mäki. Siellä katsojia opastetaan lajin saloihin selostajan avulla.

— Sunnuntaina itsekin kilpaileva Pasi Vuori selostaa kilpailun. Hän tuntee hyvin kilpailijat ja pitää yleisön ajan tasalla.

Husu odottaa paikalle yli tuhatta katsojaa.

— Tarkkaa määrää on vaikea arvioida, mutta edellisvuonna tuhannen katsojan meni rikki. Mikäli sää suosii, niin menee varmasti tänäkin vuonna.

Julius Taskinen

Syntynyt 20. elokuuta 1999.

Kotoisin Taipalsaarelta

Edustaa lahtelaista TWD–Länkeniä, jonne siirtyi viime syksynä Imatran Urheilijoista.

Kuului kaksi edellistä kautta juniorimaajoukkuetoiminnasta vastaavassa Fincycling-joukkueessa.

Voitti viime kaudella nuorten SM-kultaa ja hopeaa. Paras sijoitus Belgian kansallisissa kilpailuissa oli kuudes.

Kilpaili maajoukkueen mukana tällä kaudella Rodoksen ympäriajoissa Kreikassa.

Opiskelee Kimpisen lukiossa, josta valmistuu ylioppilaaksi ensi syksynä.

Uusimmat uutiset