Pesä Ysit rakentaa Superpesiksessä tulevaisuuttaan ilman pelkoa putoamisesta, joukkue aloittaa kautensa keskiviikkona – "Sarjajärjestelmä takaa meille rauhan pelin ja pelaajien kehittämiseen"

AOP/Hannu Luostarinen

Henriikka Harinen on Pesä Ysien uusi kapteeni. Kuva viime kauden Juvalla pelatusta ottelusta Ysit-Kempele, jossa Harinen löi kolme juoksua ja auttoi lappeenrantalaiset 2-0-voittoon
Henriikka Harinen on Pesä Ysien uusi kapteeni. Kuva viime kauden Juvalla pelatusta ottelusta Ysit-Kempele, jossa Harinen löi kolme juoksua ja auttoi lappeenrantalaiset 2-0-voittoon

Reippaasti uudistunut Pesä Ysit viimeisteli virettään helteisellä Vanhalla kentällä Superpesiskautensa aattona.

Lappeenrantalaisjoukkue matkustaa keskiviikkona Hyvinkäälle, jossa se kohtaa kauden ensimmäisessä sarjaottelussaan paikallisen Tahkon.

Yseillä on alla kaksi harjoitusottelua, joista ensimmäisen se pelasi oman harjoitusryhmänsä kesken ja jälkimmäisen viime tiistaina Haminassa.

Pelinjohtaja Jari Komulainen on tyytyväinen, että Ysien sarjakauden alku venyi juhannuksen yli.

– Lähtökohtamme ovat ihan kohtuulliset, mutta hiomista on vielä paljon. Alkuun huomasi, että etäpalavereissa olemme keskustelleet paljon, mutta asioita ei ole pystytty viemään kentällä käytäntöön, Komulainen toteaa.

Ysit sijoittui viime kaudella Superpesiksessä yhdeksänneksi, minkä jälkeen sen kokoonpanoon tuli merkittäviä muutoksia.

Pelinjohtajien perinteisessä kauden ennakkorankingissa Pesä Ysit pitää nyt perää.

Toisaalta pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi sarjasta ei putoa tällä kaudella yksikään joukkue.

Komulaisen mukaan harvinainen tilanne sopii Yseille, sillä joukkueen ei tarvitse tuijottaa tulosta ja luoda sen kautta itselleen painetta.

– Sarjajärjestelmä takaa meille rauhan pelin ja pelaajien kehittämiseen.

AOP/Hannu Luostarinen

Kuusankosken Puhdin kasvatti Elina Väre aloittaa kolmannen kautensa Pesä Yseissä. Arkistokuva.
Kuusankosken Puhdin kasvatti Elina Väre aloittaa kolmannen kautensa Pesä Yseissä. Arkistokuva.

Uusia nimiä tuttujen tilalla

Viime kauden jälkeen Ysit menetti kapteeninsa Marianne Roihan, Noora Pasin ja Siiri Pulkkisen sarjanousijaan Joensuun Mailaan.

Susanna Alava valmistui opinnoistaan ja siirtyi Manse PP:hen.

Emmi Simonen palasi puolestaan vahvistamaan Ykköspesiksen Haminan Palloilijoita, jonka riveissä Yseistä tuttuja ovat myös Jenna Auvinen, Inka Pietilä ja Saara Suomalainen.

Lisäksi iloinen perhetapahtuma saatteli 149 superpesisottelun Annika Turtiaisen pelikenttien ulkopuolelle.

Roihan seuraaja Ysien kapteenina on Henriikka Harinen, joka nousi viime kaudella Superpesiksen lyöjäeliittiin.

Ysien kyky rakentaa Hariselle tilanteita on kuitenkin arvoitus, sillä Roihan, Turtiaisen ja Alavan mukana Yseistä poistui rutkasti ykköstilanteen purkutaitoa.

Vapautunutta vaihtolyöntivastuuta voivat hyvinkin kantaa ainakin Oulunsalon Vasamasta saapunut Linda Kemppainen sekä Ysien varakapteenit Essi Rytteri ja Hanna Järvi.

Täyteen pelivireeseen palatessaan Elina Väre on myös yksi joukkueen avainpelaajista sisällä ja ulkona.

Lisäksi Suomen mestari Sarita Heikkinen aloittaa 17. kautensa Superpesiksessä ja on Yseille kultakimpale, kun nuori ryhmä rakentaa pelirohkeuttaan.

Komulaisen mukaan Ysit keskittyy tällä hetkellä erityisesti sisäpelin laadun parantamiseen.

On tärkeää, että kaikki pelaajat uskaltavat ottaa vastuuta. — Jari Komulainen

– Kaaripelissä ja etenemisessä on varmasti isoja eroja, joiden kuromiseen meidän pitää panostaa paljon.

Käytännössä Ysien kaaripelaajien pitää esimerkiksi oppia huutamaan väärät syötöt pois tarpeeksi ajoissa ja etenijöiden uskaltaa haastaa nimekkäitäkin lukkareita kärkkymisellä ja olemalla paljastamatta merkkiä.

Pieniä mutta tärkeitä yksityiskohtia, jotka kehittyvät vain tosipaikassa.

– On tärkeää, että kaikki pelaajat uskaltavat ottaa vastuuta.

Komulainen muistuttaa, että esimerkiksi yksilöiden ominaisuuksien kehittäminen vaatii pitkäjänteisyyttä.

Onnistumisten todennäköisyyttä voi kuitenkin parantaa joukkueen yhteisellä tekemisellä.

Ysien edellinen pelinjohtaja Ville Lantta ja kapteeni Roiha tunsivat toisensa vuosien ajalta, mikä auttoi ratkaisujen viemisessä käytäntöön.

Nyt Ysien uusiutunut joukkue alkaa vasta kerätä yhteisiä kokemuksia.

– Kaikki pelaajamme eivät ole niin valmiita yksilöitä. Alkuun meidän pitää yksinkertaistaa asioita, auttaa pelaajia ymmärtämään peliä ja avustaa heitä valinnoissa, Komulainen toteaa.

AOP/Hannu Luostarinen

Jari Komulainen (vas.) peri Pesä Ysien edustusjoukkueen viuhkan Ville Lantalta. Arkistokuva.
Jari Komulainen (vas.) peri Pesä Ysien edustusjoukkueen viuhkan Ville Lantalta. Arkistokuva.

Ysit pääsee heti kovaan testiin

Koronaviruksen toivotaan näkyvän kauden aikana vain sarjajärjestelmässä.

Ysit ja Hyvinkää muodostavat Superpesiksen A-lohkon Tampereen kanssa. Ne eivät kohtaa runkosarjassa lainkaan D-lohkossa pelaavia Kempelettä, Lapuaa ja Seinäjokea.

Sama tilanne on B-lohkolla (Rauma, Mynämäki, Pori) ja C-lohkolla (Joensuu, Jyväskylä, Siilinjärvi).

Hyvinkää ja mestarikandidaatti Tampere vierailivat jo kertaalleen toistensa luona sarjaotteluissa, joista molemmat päättyivät kotijoukkueen 2–1-voittoon.

Ysien sarjaohjelman alku on kova: Hyvinkään jälkeen perjantaina Tampereelle ja ensi viikolla kolme ottelua, joista hallitseva mestari Jyväskylä ja Rauma kotona ja välissä Jyväskylä vieraissa.

Komulaisen mukaan kovien joukkueiden kohtaaminen heti sarjan alussa on Yseille hyvä asia.

– Päävastustajillamme on varmasti sama homma kuin meillä, eli vie aikaa, kunnes peli alkaa kehittyä ja näyttämään paremmalta.

Ysien kaikki pelaajat ovat käytettävissä kokoonpanoon. Pelinjohto pyrkii kuitenkin huomioimaan alusta asti tarkasti yksilöiden pienet vammat ja nopeasti kerääntyvän pelikuorman varsinkin, kun sää on kuuma.

– Pieniä säästelyjä voi vielä olla. Jos jollakin on puolivaivaa, mielummin pelaa ulkopelin täysillä kuin laittaa sisäpelissä kaikki paukut juoksemiseen.

Komulainen suuntaa positiivisin mielin ensimmäiseen kauteensa Superin ykköspelinjohtajana.

– Varmasti on paljon asioita, jotka tulen oppimaan kantapään kautta. Minuakin varmasti tukee, että saamme rakentaa kauttamme rauhassa ilman paineita.

Joukkue

Pesä Ysit 2020

Pelaajat: Lotta Anttonen, Nea Forsell, Henriikka Harinen, Sarita Heikkinen, Hanna Järvi, Eveliina Kainlauri, Linda Kemppainen (Oulunsalon Vasama), Aino Kuittinen, Petra Laakkonen, Noora Leppälä (Siilinjärven Pesis), Ellinoora Ojala (Janakkalan Jana), Eveliina Rantonen, Essi Rytteri, Nea Tarjavuori, Amanda Timperi, Elina Väre

Taustat: Jari Komulainen (pelinjohtaja), Santeri Kytömäki (2. pelinjohtaja), Matti Mansikka (fysiikkavalmentaja), Kaisu Rantamäki (psyykkinen valmentaja), Ville Mäkelä (huoltopäällikkö), Mikko Mouhu (huoltaja), Tuomas Pylkkö (joukkueenjohtaja)

Luetuimmat