Kolumni: Venäjällä mikään ei ole neutraalia — Siksi värittömänä olympiakisoissa esiintyminen kauhistuttaa

Volgogradin 87 metriä korkea Äiti synnyinmaa -patsas itkee. Neutraaliksi urheilijaksi kutsuminen kirpaisee syvältä sielusta. Kuinka kansakuntaa voidaan taas kerran kohdella näin väärin.

— Maailmanlaajuisissa ennusteissa ei osattu varautua Venäjän uudestisyntymiseen urheilumahtina, Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova kuvasi. Hän oli juuri kuullut Kansainvälisen Olympiakomitean tuomion, etteivät venäläisurheilijat saa edustaa Pyeongchangissa oman maansa väreissä.

Osallistuako vaiko ei, oi isä tiikerillä ratsastaja.

Venäjällä harva asia on neutraali.

Missään muualla taas ei osattu odottaa, että valtiojohtoisessa dopingohjelmassa kipsilevytkin valjastetaan kansakunnan urheilumenestyksen eteen. Sotshin testilaboratorion seinään oli tehty käden kokoinen reikä, jonka kautta omien urheilijoiden dopingnäytteet voitiin vaihtaa puhtaisiin.

Venäläistietojen mukaan maan jääkiekkomaajoukkueen johto kirjoitti presidentti Vladimir Putinille kirjeen, jossa se myös pelaajien nimissä esitti, että joukkue voisi pelata olympiakisoissa sanktion mukaisesti neutraaleina urheilijoina eli ilman Venäjän värejä tai kansallislaulua.

Pyyntö oli ovela vastuun vieritys Kremliin. Osallistuako vaiko ei, oi isä tiikerillä ratsastaja.

NHL-kiekkoilija Aleksandr Ovetshkin ilmoitti uhmakkaasti, ettei hän suostu urheilemaan olympialipun alla. Väkevä uhkaus, tosin tyhjä, sillä NHL ei päästä pelaajiaan kisoihin helmikuussa.

Toki Pekingin kisoissa 2022 Ovetshkin voisi ehkä vielä edustaa maataan 36-vuotiaana.

Jos Putin lämää KHL-pelaajat ulos olympiakisoista, jäljelle jää Karjala-turnauksen veroinen tapahtuma. NHL:n pois jäänti rapisti jo olympiakiekon arvon, mutta ilman KHL-pelaajia Etelä-Korean Pyeongchangissa ei pelata edes kevään MM-kisojen veroista karnevaalia.

Päävalmentaja Lauri Marjamäen euroturnauksissa sisään ajamasta Suomen olympiajoukkueesta putoaisi kerralla puolet pois.

Kaiken tuohtumuksen keskellä on hyvä muistaa, että tarinan dopingroisto on edelleen Venäjä. Ja häikäilemätön sellainen.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimituksen esimies.

Kommentoi artikkelia

Jos haluat kommentoida nimettömänä, voit tehdä sen seuraavasti:
Kirjoita nimimerkkisi Nimi-kenttään, valitse Kommentoin mieluummin vieraana -kenttä ja lisää sähköpostiosoitteesi sähköpostikenttään. Sähköpostiosoite ei näy kommentoinnin yhteydessä. Voit myös kommentoida rekisteröityneenä luomalla tilin Disqus-palveluun tai kirjautumalla kommentointiin esimerkiksi Facebookin tai Twitterin avulla.

Lue kommentointiohjeet

Luetuimmat