Simo Lipsanen pettyi EM-kisojen yhdeksänteen sijaansa, valmentaja Petri Ruotsalainen otti syytä niskoilleen — "Kyllähän se minun vastuullani on"

AOP/Christian Bruna

Simo Lipsanen tavoitteli yleisurheilun EM-kisojen kolmiloikkakisassa kauden parasta suoritustaan.
Simo Lipsanen tavoitteli yleisurheilun EM-kisojen kolmiloikkakisassa kauden parasta suoritustaan.

Simo Lipsasen tavoite valui berliiniläiseen hiekkaan yleisurheilun Euroopan-mestaruuskisojen päätöspäivänä. Lappeenrannan Urheilu-Miesten kolmiloikkaaja lähti loppukilpailuun jahtaamaan 17 metrin rajapyykkiä, mutta jäi tulokseen 16,46 ja karsiutui kolmelta viimeiseltä kierrokselta. Loppusijoitus oli yhdeksäs.

— Pettymys tietysti. Tavoitteet olivat korkeammalla ja näin kävi, Lipsanen totesi Ylen haastattelussa.

Tulos oli Lipsasen kuluvan kauden tasoon nähden alakanttiin, sillä hänen viiden aiemman ulkoratakisan keskiarvo oli 16,67.

— Kautta on tietysti vielä joku kisa jäljellä. Pitää nyt valmentajan kanssa jutella tilanne läpi. Pitää miettiä nyt tarkasti jatko, Lipsanen sanoi Ylelle.

Lipsasen valmentaja Petri Ruotsalainen otti lopputuloksesta syytä niskoilleen Ylen haastattelussa.

— Nyt tärkeimmillä hetkillä vauhdinjuoksussa on ollut kisan aikana selkeästi ongelmia, kun koko ajan pitää siirtää merkkiä taaksepäin aika paljonkin. Juoksut vaihtelevat. Kyllähän se minun vastuullani on, kun en ole saanut tuotua sitä niin kuin pitäisi, Ruotsalainen sanoi Ylelle.

Myös Ruotsalainen vahvisti, että kaksikon odotukset EM-finaalista olivat toisenlaiset kuin lopputulos.

— Kun tulostaulua niin kyllähän Simon paikka olisi ihan jollain muualla kuin yhdeksäntenä. Eihän tämä tulos vastaa ollenkaan sitä, mitä miehessä on potentiaalia.

— Ongelmat kulminoituvat vauhdinjuoksuun. Tänään petti vähän tuo kakkosloikkakin. Kyllä siinä aineksia olisi ollut jatkopaikkaan, mutta ei päästy. Turha sitä on selitellä.

Lipsanen avasi kisan itselleen vaisuhkolla 16,37-metrisellä, joka sai loikkaajan itsensä ja valmentajansa mutristelemaan naamaa.

Toisaalta liki kaikilla finalisteilla oli vaikeuksia ensimmäisen kierroksen hypyissään. Britannian Nathan Douglas teki kuitenkin heti kauden parhaansa 16,71, ja mestarisuosikki Alexis Copello otti ykköspaikan tuloksella 16,78.

Toisella kierroksella Lipsanen loikki avaustaan pidemmälle, mutta suoritus oli kaksi ja puoli senttiä yliastuttu.

Kolmanteen yritykseen lähtiessään Lipsanen tiesi tarvitsevansa parannusta tulokseensa päästäkseen jatkokierroksille. Hän venyttikin parhaaksi jääneen tuloksensa 16,46, joka nosti sijoituksen toviksi kahdeksanneksi, neljä senttiä Ranskan Jean-Marc Pontviannen edelle.

Ero ei riittänyt, sillä Lipsasta vuotta vanhempi Pontvianne pomppi pian 16,61 ja pudotti lappeenrantalaisen jatkosta.

— Otin ekan jälkeen merkkiä taakse ja annoin juoksun vain tulla, mutta ei auttanut tänään. Ei tullut tarpeeksi mittaa, Lipsanen sanoi Ylen haastattelussa.

Lipsanen seurasi Pontviannen suoritusta jännittyneenä ja katseensa alas rataan painaneena, mutta tiesi tällä kaudella 16,95 loikkineen ranskalaisen pystyvän nähtyä parempaan.

Suomalainen otti takaiskun lopulta vastaan ulkoisesti tyynenä, yhdellä päänpudistuksella.

Viimeisenä jatkokierroksille pääsi Slovakian Tomas Veszelka, kaksi senttiä Lipsasta paremmalla tuloksella.

— Kaikki oli pelissä. Hyppy vaan ei ollut teknisesti hallinnassa, Lipsanen sanoi Suomen Urheiluliiton tiedotteessa.

Lipsasen mukaan vauhdinjuoksu ei tullut kunnolla loppuun asti, jolloin se meni runttaamiseksi.

— En osaa sanoa mistä se johtuu. Pitää miettiä tarkkaan, että mitä tässä on viime aikoina tehty, kun kuntoa alettu herkistää. 

Euroopan mestaruuden voitti Portugalin olympiavoittaja ja maailmanmestari Nelson Évora tuloksella 17,10 ennen Azerbaidzhanin Alexis Copelloa.

Lipsasen taakse jäivät finaalissa Espanjan Marcos Ruiz, Turkin Can Özupek ja tällä kaudella 17,05 hypännyt Ranskan Harold Correa, joka lukeutui finaalin mitalisuosikkeihin, mutta hyytyi yhdenneksitoista.

Lipsasen loppusijoitus oli yhdeksäs eli sama kuin Kristiina Mäkelällä naisten loppukilpailussa. He olivat kolmanneksi parhaat suomalaisurheilijat Berliinin EM-kisoissa, edellään vain kuudenneksi sijoittunut keihäänheittäjä Antti Ruuskanen ja 3000 metrin esteiden kahdeksas Topi Raitanen.

Lipsanen oli EM-kisojen kolmiloikkaan osallistuneiden urheilijoiden kauden tilastovertailussa kymmenes.