Simo Lipsasen loikat lentävät sisällä, Jarmo Viskari toivoi piikkarijuoksujen voivan jo alkaa – sitten iski hallitus

AOP/Timo Hartikainen

Simo Lipsanen oli maanantaihin saakka päässyt harjoittelemaan normaalisti sekä Lappeenrannassa että opiskelukaupunki Joensuussa. Kilpailukauden hän suunnittelee aloittavansa ulkona vasta kesäkuussa.
Simo Lipsanen oli maanantaihin saakka päässyt harjoittelemaan normaalisti sekä Lappeenrannassa että opiskelukaupunki Joensuussa. Kilpailukauden hän suunnittelee aloittavansa ulkona vasta kesäkuussa.

Koronavirus on jyllännyt uusiksi myös huippu-urheilijoiden arjen. LUM:n kolmiloikkaaja Simo Lipsanen kertoi peruneensa Italian leirinsä, mutta muuten harjoittelu oli maanantaihin saakka sujunut normaalisti, kun sekä Lappeenrannan että opiskelukaupunki Joensuun urheilupaikat olivat avoinna.

Illansuussa hallituksen tiedotustilaisuus muutti kaiken. Pääministeri Sanna Marin kertoi vakavana televisiossa, että kaikki kunnan ja valtion liikuntapaikat suljetaan.

Osa Lipsasen urheilijakavereista oli jo aiemmin hankalammassa tilanteessa, kun harjoituspaikkoja oli osassa kaupunkeja suljettu, eikä Suomen lauhassakaan talvessa ja keväässä sentään ulkokentille vielä pääse.

Opiskelu jo etänä

Opiskelija Lipsasen elämään korona on vaikuttanut sen verran, että yliopisto on suositellut kaikille etäopiskelua.

– Totta kai turhaa reissaamista tulee vältettyä, Lipsanen kuvaa arjen tarkennuksiaan, mutta sanoo, ettei epidemia ole muuten hänen käytöstään juuri muuttanut.

Huippu-urheilijoilla on normaalistikin tavallisia ihmisiä tarkempi suhtautuminen käsihygieniaan.

Parannetaan pohjia

Arvokisoja tulee ja koronaviruskin loppuu aikanaan. — Jarmo Viskari

LUM:n kestävyysjuoksuvalmentajan Jarmo Viskarin mukaan hänen valmennettaviaan ei ole leireilemässä maailmalla. Päätös kotimaahan jäämisestä tehtiin jo ennen kuin urheilukeskuksia alettiin sulkea ja lentoja perua.

Viskarin ydinryhmä koostuu nuorista kestävyysurheilijoista.

– Keskitytään ominaisuuksien kehittämiseen.

Lämpöiseen etelään olisivat olleet näitä aikoja lähdössä Emma Hietaranta  ja Moona Korkealaakso, mutta heidän leirinsä peruttiin.

Onneksi ei ole liukasta

Lauha talvi ja kevät ovat helpottaneet Kestävyysjuoksijoiden harjoittelua, kun asvaltilla ei ole tarvinnut liukastella. Viskari ehti ehdottaa Lappeenrannan liikuntatoimelle Kimpisen stadionin avaamista ja kertoi saaneensa vaaleanvihreää valoa, vaikka stadionin avaaminen vaatisi sinne myös liikuntapuolen työvoimaa. Illansuussa sekin toive saatiin haudata hallituksen linjauksen myötä.

– Meillä on tarvetta päästä piikkarijuoksuun, Viskari kuvasi päivällä.

Nyt ulkona siintelevät myös mäkitreenit. Urheilutalon testiasemallekin olisi ollut käyttöä, mutta senkin ovet sulkeutuvat.

– Arvokisoja tulee ja koronaviruskin loppuu aikanaan.

Korjattu Jarmo Viskarin toisen valmennettavan nimi Emma Hietarannaksi kello 19.50.