Rahapula vesittää Pesä Ysien mitaliprojektin, Juho Kaikon hälytyskellot alkoivat soida ja nyt pelinjohtajan sopimus on purettu, mutta saamisia on yhä — "Todellisuus valkeni kesäkuun puolivälin tietämillä"

Pelinjohtaja Juho Kaikon tehtävä Pesä Yseissä oli johtaa joukkue kolmessa vuodessa Superpesiksen mitaliotteluihin. Seuran talousongelmat ja niiden seuraukset vesittivät projektin jo vuodessa.

Minna Mänttäri

Pelinjohtaja Juho Kaikko on yksi Pesä Ysien edustusjoukkueesta lähtevistä henkilöistä. Hyvinkään Tahko tiedotti keskiviikkona hankkineensa Yseistä Marianne Penttisen.
Pelinjohtaja Juho Kaikko on yksi Pesä Ysien edustusjoukkueesta lähtevistä henkilöistä. Hyvinkään Tahko tiedotti keskiviikkona hankkineensa Yseistä Marianne Penttisen.

Kaikki ei ollut Pesä Yseissä kuten piti. Pelinjohtaja Juho Kaikko on nyt purkanut sopimuksensa Ysien kanssa, mutta hän huomasi ensimmäiset merkit seuran talousongelmista jo touko-kesäkuun vaihteessa.

— Uusia varusteita ja pallojakaan ei oikein saatu treeneihin. Aloin ihmetellä asiaa, että mistä tuulee. Todellisuus valkeni kesäkuun puolivälin tietämillä, että missä oikeasti mennään, Kaikko kertoo.

— Seuran taloudellinen tilanne tuli vähän yllätyksenä itselleni ja aika monelle pelaajallekin.

2+1-vuotista sopimusta neuvotellessaan Kaikko sai Yseiltä käsityksen, että kyseessä on vakavarainen seura.

— Kun totuudet alkoivat vähän aueta itsellenikin, se oli vähän eri näköistä.

Kaikon mukaan kommunikaatiossa oli kauden mittaan ongelmia seuran johtoportaan ja joukkueen välillä.

Erityisen harmissaan hän on pelaajien puolesta.

— Tilanne oli äärimmäisen hankala. Summathan eivät ole suuria, joita he tuosta saavat. Tietysti se aina kiristää, jos niitäkään rahoja ei tule.

Onko sinulla vielä palkkoja saamatta Yseiltä?

— On.

Puhutaanko useamman kuukauden palkoista?

— En kommentoi.

Onko niistä tehty maksusuunnitelmaa seuran kanssa?

— Maksusuunnitelmia on tehty jo kesäkuusta asti, mutta mikään niistä ei ole pitänyt. Siinä mielessä tilanne on äärimmäisen haastava ja vaikea näille pelaajille, joilla on sopimukset voimassa.

Oletko ollut yhteydessä ELY-keskuksen palkkaturvaan?

— En ole vielä ollut. Totta kai sekin vaihtoehto on käynyt mielessä, kuten käsitykseni mukaan myös muutamalla pelaajalla.

Aloite jatkon mietintään tuli seuralta

Etelä-Saimaa tavoitteli Kaikkoa kertomaan oman näkökulmansa sopimuksen purusta jo ennen asiasta kertovan uutisen julkaisua tiistaina. Kaikko oli kuitenkin joutunut kotikaupunkinsa Joensuun sairaalan päivystykseen leikkauksen jälkeisten komplikaatioiden vuoksi ja oli siten tavoittamattomissa.

Väistyvän pelinjohtajan näkemys hänen pestinsä päättymiseen johtaneista käänteistä onkin hieman erilainen kuin seuran toiminnanjohtaja Ville Lantalla.

Lantta kertoi tiistaina, että Kaikko irtisanoi 2+1-vuotisen sopimuksensa kirjallisesti viikko sitten itse ja että osapuolet olivat keskustelleet mahdollisuudesta sopimuksen purkamiseen jo aiemmin.

— Laitoin viestiä, että haluaisin purkaa sopimukseni ja saisinko kuittauksen, että onko homma ookoo. Sieltä ei tullutkaan mitään takaisin. Sitten katsoin lehdestä, että se on vissiin sitten onnistunut, Kaikko hymähtää.

Kaikon mukaan tilanteen juurisyy on Pesä Ysien talousvaikeuksissa, joiden myötä sovittu kolmen vuoden kehitysprojekti nyt vesittyy.

— Seurahan oli ensin minuun yhteydessä ja kysyi, mitä minä haluan. He kertoivat, että tilanne on tällainen, rahat ovat tiukassa ja samoja vaikeuksia saattaa olla vielä ensi kaudellakin. Totta kai siinä itsellänikin hälytyskellot soivat vähän päässä, Kaikko kertoo.

"Suunniteltua projektia ei käytännössä enää ole"

Pesä Ysit pestasi Kaikon vuosi sitten johtamaan kolmen kauden projektia, jonka tavoitteena oli nostaa joukkue lopulta Superpesiksen mitaliotteluihin.

Kaikko kertoo pohtineensa asiaa itse ja yhdessä seuraväen kanssa perusteellisesti ja päätyneensä itse lopputulokseen, että suunniteltua kolmen vuoden mitaliprojektia ei käytännössä enää ole.

— Lähtijöitä on niin paljon, ettei tilalle pystytä hommaamaan niin laadukkaita pelaajia. Selvisi, että ykköskärjestämme ei ole jatkamassa Pesä Yseissä käytännössä kukaan, minkä lisäksi muutama muukin avainpelaaja on siirtymässä muualle.

— Laskettiin käsistä se koko homma. Sanoin melko suoraankin, että haluan tästä irti ja katsomaan muita haasteita.

Talousvaikeuksista huolimatta Pesä Ysit sijoittui Superpesiksessä kahdeksanneksi, joka oli joukkueelta Kaikon alkuperäisten kaavailujen mukainen suoritus.

— Ajattelin, että sijoituksemme tulee olemaan siinä kuudennen ja kahdeksannen tienoilla, mistä olisi ensi vuonna hyvä ottaa taas seuraava steppi eteenpäin.

Kaikko kertoo lähteneensä Ysien kolmen vuoden mitaliprojektiin mukaan täysillä ja panostaneensa siihen paljon. Pohjaa tulevalle oli rakennettu.

— Yksi vuosi on tosi lyhyt aika olla yhden joukkueen kanssa. Ehdin tutustua siinä ajassa naisiin, mitä he osaavat ja kuinka asiat heidän kanssaan hoidetaan. Ensi kausi olisi ollut varmasti helpompi. Nyt pitää lähteä taas alusta jonkun muun porukan kanssa.

Kaikolle on tullut kyselyjä muilta seuroilta.

— Toivotaan, että uusi ovi aukeaa jostain ja että pääsisin viemään seuraavan projektin pidemmälle, kun tämä jäi nyt inhottavasti kesken.