"On ollut ilo katsoa nuorta miestä" — Santeri Virtasen jatkosopimus sai urheilujohtaja Antti Tuomenoksan myhäilemään, mutta muuten hän ei halua valottaa SaiPan ensi kauden pelaajatilannetta juuri mitenkään

SaiPalla on tällä hetkellä kahdeksan pelaajasopimusta ensi kaudeksi ja viisi vähintään ensi kauden kattavaa optiota. Sopimuspelaajista hyökkääjiä on viisi.

Kai Skyttä

Santeri Virtanen vauhdissa alkukauden ottelussa KooKoota vastaan, tässä vaiheessa vielä ilman sinistä kypärää, jollaista kantaa nykyään joukkueen tehokkain alle 20-vuotias pelaaja.

Hän pystyy tuomaan joukkueelle lisäarvoa ja on voittajatyyppi, mutta ei tuijottele liikaa omaan napaansa, vaan ymmärtää kokonaisuuksia. — Antti Tuomenoksa

SaiPan ensimmäinen vuoden 2019 puolella julkaisema jatkosopimus oli kannattajille varmasti mieluisaa kuultavaa.

Nuorten maailmanmestaruuden Kanadassa voittanut Santeri Virtanen, 19, nähdään sputniknutussa myös kahdella seuraavalla kaudella, ellei Winnipeg Jets imaise neljännen kierroksen varaustaan sitä ennen rapakon taakse.

SaiPalla on nyt valmiina kahdeksan pelaajasopimusta ensi kaudeksi ja viisi vähintään ensi kauden kattavaa optiota. Sopimuksen alla on viisi hyökkääjää, mutta puolustajista ainoastaan Robin Salon pahvi ulottuu kevääseen 2020 asti.

Myös maalia saattaa vartioida ensi kaudella uusi mies, sillä lähes kaikki ottelut urakoineen Frans Tuohimaan nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen.

Urheilujohtaja Antti Tuomenoksa ei kuitenkaan halua tässä vaiheessa valottaa eri pelipaikkojen tilannetta vielä millään tavalla.

— Totta kai ensi kautta on rakennettu jo pitkään ja tiettyjä lähtijöitäkin on tiedossa, mutta en lähde niitä pelaaja- tai pelipaikkakohtaisesti arvioimaan. Selvää on, että vaihtuvuutta on molempiin suuntiin, kuten muinakin vuosina.

Virtasen jatkosopimus tuntuu kuitenkin saaneen seurapomonkin tyytyväiseksi.

Salo HT:ssä ensimmäiset kiekko-oppinsa saanut keskushyökkääjä on tällä hetkellä kuuma nimi. Virtanen pelasi vahvat kisat Nuorten leijonien kolmosketjussa, minkä lisäksi on hän tehnyt väkevän sisääntulon liigaympyröihin.

— On ollut ilo katsoa nuorta miestä. Hän on erittäin kypsä ja ammattimainen ikäisekseen. Hän haluaa selvästikin mennä eteenpäin kiekkoilijana. Hän pystyy tuomaan joukkueelle lisäarvoa ja on voittajatyyppi, mutta ei tuijottele liikaa omaan napaansa, vaan ymmärtää kokonaisuuksia, eli että tämä on joukkuepeli.

Virtanen halusi jatkaa ja SaiPa ehdottomasti pitää

Tuomenoksa kuvaa neuvotteluja Virtasen kanssa hyvähenkisiksi, vaikka sopimusten teossa onkin aina oma vääntönsä.

— Hänellä oli selkeä halu jatkaa meillä ja me halusimme ehdottomasti, että Santeri jatkaa täällä.

Monet Virtasen aiemmista kausista ovat olleet melko repaleisia. Tuomenoksan mukaan taustalla on vammoja, kyse ei ole siitä, että pelaajan fyysiset pohjat olisivat jääneet heikoiksi.

— Santerilla on ollut puolikkaita kausia terveyden takia, mutta hän on laittanut itseään kuntoon. Meidän valmennus ja fysiot ovat tehneet pitkään työtä hänen vanhojen vaivojensa kanssa, siis sellaisten, mitkä eivät liity meidän tekemisiin millään tavalla. Loppukesästä ja alkusyksystä veimme kaveria vielä hyvin maltilla eteenpäin.

Asteikolla 1—5, miten tärkeä palanen Virtanen on SaiPan ensi kauden joukkuetta?

— Sitä on vaikea sanoa. Hän on loppujen lopuksi vielä nuori kaveri, vaikkakin kypsä ikäisekseen. Totta kai odotamme, että hän ottaa harppauksia, mutta turha meidän on laittaa liikaa paineita Santerille. Ei meidänkään kannata odottaa, että tuonikäinen kaveri olisi meidän ykköstykki, vaikka hänellä onkin varmasti iso ruutu ensi ja seuraavana vuonna joukkueessa.

SaiPan sopimukset kaudelle 2019—20

Maalivahdit: Karolus Kaarlehto, Niclas Westerholm.
Puolustajat: Robin Salo.
Hyökkääjät: Ville Koho, Anssi Löfman, Santeri Virtanen (sopimus 2021 asti), Emil Oksanen, Mikael Kuronen.
Optiot:
Puolustajat: Erik Autio (2020), Veeti Vainio (2020).
Hyökkääjät: Aatu Luusuaniemi (2021), Matias Mäntykivi (2021), Tomi Iso-Mustajärvi (2020).
Tilanne 14.1.2019