Imatra ja Valko-Venäjän olympiaurheilukeskus solmivat yhteistyösopimuksen — Viekö sopimus urheilijoita myös Imatralta Valko-Venäjälle?

Kai Skyttä

Ukonniemen valtti on hiihtourheilijoiden silmissä sijainti sekä syksyllä ensilumenlatu.
Ukonniemen valtti on hiihtourheilijoiden silmissä sijainti sekä syksyllä ensilumenlatu.

Imatra ja Valko-Venäjän olympiaurheilukeskus Raubichi ovat solmineet sopimuksen urheilijoiden ja seurojen yhteistyöstä. Sopimuksen allekirjoitti torstaina Minskissä Imatran puolesta kaupunginjohtaja Kai Roslakka.

Mitä yhteistyö Minskin olympiaurheilukeskuksen kanssa käytännössä tarkoittaa, markkinointiyhtiö Imatra Base Campin toimitusjohtaja Jukka Aallikko?

— Yhteistyö on lähtenyt ampumahiihdon puolelta. Imatralla on ollut kahtena talvena Valko-Venäjän nuorten ampumahiihdon maajoukkueet leirillä. Ne ovat olleet sellaista 40 päivää, jopa pitempiä jaksoja, eli erittäin merkittävä ryhmä. Nyt yhteistyötä laajennetaan hiihtoon, jääkiekkoon ja myös jalkapallosta ja paraurheilusta on keskusteltu. Nimenomaan hiihdosta ja ampumahiihdosta parapuolella.

Miten päinvastaisen suunta, ketkä Minskiin menevät meiltä päin?

— Reissussa ei ollut mikään virkamiesdelegaatio, vaan seurojen ja liittojen edustajat. Mukana ovat olleet paikallisen jääkiekkoseuran ja Imatran urheilijoiden sekä Ampumahiihtoliiton ja Jääkiekkoliiton edustaja. Tietenkin tavoitteena on, että saadaan molemminpuolista liikennettä. Esimerkiksi turnausvaihdosta on ollut puhetta. Siellä on hienot testausmahdollisuudet ja muutkin olosuhteet, joita myös meidän yksilöurheilijat pystyvät hyödyntämään.

Onko sitouduttu käytännössä mihinkään?

— Tömmönen aiesopimus on allekirjoitettu heidän kanssaan ja siinä on lueteltu lajit. Yhteistyöstä on keskusteltu lajiliittokohtaisesti heidän kanssaan.

Miltä Ukonniemen syksy ja talvi ovat näyttäneet, miten paljon ulkomaalaisia joukkueita teillä on ollut ja ketä?

— Valkovenäläisten lisäksi meillä on ollut Tshekin ampumahiihtomaajoukkueet, urheilijoita Virosta, Kiinasta ja jääkiekkopuolella paljon venäläisiä. Aina kun saamme sinne ryhmiä, se on markkinointia parhaimmillaan.

— Ei kannata puhua aina vain ulkomaalaisista ihmisistä. Kotimaan leireilijöitä, hiihtojoukkueita ja ryhmiä, on ollut varmaan tuplamäärä viime vuoteen verrattuna. Eli kyllä alueen tunnettuus koko ajan kasvaa.

Talvi on hyvin hanskassa, mutta onko kesä haasteellisempi?

— On se haasteellisempi. Onhan meillä rullahiihtoradalla ryhmiä käynyt, mutta ei samassa määrin kuin ensilumenladulla on ollut asiakkaita. Toki Ukonniemi kokonaisuudessaan on vuoden retkikohde -finaalissa kymmenen joukossa. Siellä ei ole pelkästään aktiiviurheilijoita, vaan myös vapaa-ajanviettäjiä.