Kolumni: Ykköskorin maat ovat vielä liian kovia Suomelle, mutta jalkapallon EM-kisoihin pääsee jatkamalla työteliästä ja tiivistä urakointia

AOP/MAURI RATILAINEN

Teemu Pukki latasi toisessa ottelussa peräkkäin rankkarin sisään, mutta muuten hän jäi ottelussa yksinäiseksi kärjeksi Suomen panostaessa alakertaan.
Teemu Pukki latasi toisessa ottelussa peräkkäin rankkarin sisään, mutta muuten hän jäi ottelussa yksinäiseksi kärjeksi Suomen panostaessa alakertaan.

Yksi ottelu piti voittaa, ja Suomi hoiti jalkapallon EM-karsinnassa juuri sen oikean kamppailun. Italia näytti sunnuntaina Ratinassa pallonhallinnallaan ja yksilöiden taidoilla, että ero maailman huipun ja karsintojen kakkossijojen kautta arvokisoihin pyrkivien maiden välillä on vielä suuri.

Vaikka Italian nykyistä joukkuetta on kuvattu saapasmaassa Italia B:ksi, se oli kesän lopussa FIFAn maailmanrankingissa 16. Saksan ja Hollannin välissä. Suomi oli puolestaan sijalla 57 Norsunluurannikon ja Malin välissä.

Käytännössä Italialta haettiin maalittomalla tasapelillä pistettä ja ehkä aavistus toivottiin jonkun yksittäisen vastaiskun onnistumista.

Varovaisen Kreikan kaataminen torstaina ei ollut loistokas esitys, mutta kliininen hoito se oli ja betonoi Suomen asemia lohkon kakkosena. Kreikka jatkoi koomaansa sunnuntain tasapelillä Liechstensteinia vastaan, mikä tietää sitä, että helleenien kolmas valmentajan vaihto vuoden sisällä on taas edessä.

Shokkitappio Armeniassa johti jo sunnuntaina Bosnia-Hertsegovinan valmentaja Robert Prosineckin pikaeroon.

Yksinäinen Pukki

Päävalmentaja Markku Kanervan valmennusryhmän realismia oli lähteä Italiaa vastaan kolmella topparilla puolustamaan keskusta tukkoon ja viiden miehen alakerralla tukahduttamaan Italian vaaralliset laitanousut. Käytännössä Italialta haettiin maalittomalla tasapelillä pistettä ja ehkä aavistus toivottiin jonkun yksittäisen vastaiskun onnistumista.

Yksinäinen Teemu Pukki ei kärjessä sentään ihmeitä voi tehdä, jos muu joukkue on Norwichin miehen kiihdyttäessä 40 metriä alapuolella. Italia myös prässäsi tehokkaasti pelinavauksesta tilan ja syöttölinjat pois.

Pientä horjutusta saatiin aikaan tasoituksella, mutta kahden kevyen rankkarin illassa jälkimmäinen ratkaisi lopulta ottelun Italialle. Kritiikkiä voittorankkarista voi esittää, mutta lähes samanlaisen lahjan kotijoukkue sai Pukin kaatuessa Italian rangaistusalueella.

Hyvä hoito riittää

Kanervan miehistön ratkaisevat ottelut ovat edessä 12. lokakuuta Bosnia-Hertsegovinassa ja kolme päivää myöhemmin Turussa, kun vastaan tulee Armenia. Marraskuun peli Liechtensteinia vastaan on pakkohoito, ja lohkon päätösottelussa Kreikka voi vielä kiusata Suomea Ateenassa.

Suomen jahtaajat Armenia ja Bosnia-Hertsegovina joutuvat onneksi vielä kerran Italian käsittelyyn.

Armeniassa Suomi oli työteliäs ja voitti viemällä tilan Jerevanissa vikkeliltä vastustajilta. Karsintojen parhaan pelinsä Suomi pelasi Ratinassa kesäkuun alussa, kun Bosnia-Hertsegovina kaatui Teemu Pukin kahdella maalilla.

Takaporttina kisoihin Suomella on vielä Kansojen liigan pudotuspelit, josta kisapaikka irtoaa voittamalla yksiosaisen välierän ja finaalin, mutta karsintalohkon kakkossijankin Suomi ottaa jatkamalla omaa tiivistä ja työteliästä urakointiaan.