Kolumni: Suomeen suunnitellaan areenoita 2,5 miljardilla — Lappeenranta on pienin niistä

Kai Skyttä, 3a69a7bb-d5f5-4e82-bc42-a217492d5c3c

Kolumni: Suomeen suunnitellaan areenoita 2,5 miljardilla — Lappeenranta on pienin niistä

Suomeen suunnitellaan tällä hetkellä kuutta areena-elämyskeskusta. Kaivurit rouhivat jo Tampereen Kannella (kustannusarvio 500 miljoonaa). Jyväskylän Hippoksen (300 miljoonaa) liikuntakeskuksen rakentaminen on käynnistymässä tänä vuonna, Oulun rautatieaseman alueen areena, liike- ja asuinkeskus (400 miljoonaa) on suunnittelu- ja kaavoitusvaiheessa samoin kuin Turun ratapihan alueen elämyskeskus (480 miljoonaa).

Garden Helsingin vaatima kaavamuutos on työn alla, mutta päätöstä 700 miljoonan kokonaisuuden aloituksesta ei kaupunki ole tehnyt. Kengässä hiertää etenkin suojellun Nordiksen eli vanhan jäähallin kohtalo.

Itärajan huoltoasemilla spekuloidaan varmasti venäläisen rahan uimisesta uuteen areenaan.

Lappeenrannassa valittiin rahoituskonsultit rakentamaan yhtälöä, jonka pääkohteena on keskustan jääareena ja tikkareina sen vieressä asuin-, liike- ja hotellitontit.

Kahden miehen show

Areenoiden taustalla on Suomessa kaksi miestä. Helsingin, Turun, Jyväskylän ja Oulun elämyskeitaita konsultoi eteenpäin HIFK:n puheenjohtaja Timo Everi, jonka yhtiö Sepos jäi Lappeenrannassa kakkoseksi. Tampere ja Lappeenranta ovat Mika Sulinin työmaita.

Sulin on myös Hjallis Harkimon yrityskumppani tapahtumien myyntiin ja markkinointiin keskittyvässä yrityksessä Starsquadissa ja entinen Jokereiden toimitusjohtaja ja pelaaja. Harkimo ei Lappeenrannan areenassa ole toimijana, mutta kaksikon yhteys tuo mukavasti väriä hallikeskusteluun.

Harkimon pääomistamasta Jokereista 49 prosenttia omistaa Arena Events, jonka takana ovat venäläis-suomalaiset miljardöörit Gennadi Timtshenko ja Roman Rotenberg. Arena Events omistaa Harkimon luomuksen Hartwall-areenan.

Itärajan huoltoasemilla spekuloidaan varmasti venäläisen rahan uimisesta uuteen areenaan.

Miljonäärit sijoittajina

Turun ratapihan alueen elämyskeskuksen vetäjänä on Supercell-miljonäärien ja Saku Koivun rinnalla VR-yhtymä, joka on myös Oulun asemanseudun areenan taustalla Senaatti-kiinteistöjen kanssa. Tampereella operoijina ovat SRV, pankit ja eläkevakuutusyhtiö, Jyväskylässä rakennuskonserni Lehto ja Fennia ja Garden Helsingissä rakennusyhtiö YIT.

Lappeenranta päätyi ainakin rahoittajien etsintävaiheessa rakennusjätti SRV:n leiriin.

Jos kaikki areenat toteutuvat, jäähallin kokoisilla artisteilla, arvokisakarsintoja pelaavilla palloilujoukkueilla tai kokousten järjestäjillä ei ole enää pulaa esiintymispaikoista.