HS: Ministeri olisi valmis joustamaan 500 ihmisen kokoontumisrajoituksesta tietyissä tapauksissa ylöspäin – IPV:ssä ja PEPOssa ilahduttiin uutisesta ja odotetaan positiivisia käänteitä

Imatran Pallo-Veikkojen kotiottelut miesten Superpesiksessä ovat perinteisesti Etelä-Karjalan kesän suosituimpia palloilutapahtumia. Arkistokuva.
Imatran Pallo-Veikkojen kotiottelut miesten Superpesiksessä ovat perinteisesti Etelä-Karjalan kesän suosituimpia palloilutapahtumia. Arkistokuva.

Yli 500 ihmisen tapahtumien sallimista saatetaan käsitellä hallituksessa pian uudelleen.

Helsingin Sanomat uutisoi torstai-iltana, että tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk) on valmis joustamaan nykyisestä 500 hengen ylärajasta etenkin ulkoilmatapahtumissa.

Kosonen kertoo sähköpostitse Helsingin Sanomille, että yli 500 ihmisen kokoontumisten mahdollistamista tulisi hänen mielestään arvioida esimerkiksi sellaisten ulkoilmastadioneiden kohdalla, jossa yleisön turvallinen ja väljä liikkuminen sekä riittävä hygieniataso voidaan taata.

Kesäkuun alusta alkaen kokoontumisrajoitus on 50 henkeä, mutta 50–500 hengen yleisötilaisuudet ovat mahdollisia erityisjärjestelyin.

Käytännössä linjaus mahdollistaa muun muassa kesäurheilulajien kilpailukauden aloittamisen.

Toisaalta jos päätetyt kokoontumisrajoitukset pysyvät voimassa kesäkuun jälkeenkin, ne kuristavat Etelä-Karjalassa erityisesti Imatran Pallo-Veikkoja.

IPV:n kotiottelut miesten Superpesiksen runkosarjassa keräsivät viime kaudella keskimäärin noin 1300 katsojaa Ukonniemen stadionille.

IPV:n urheilutoimenjohtaja Jani Valkeapää on Helsingin Sanomien uutisesta hyvillään.

– Odotamme hallituksen viimeisiä linjauksia tapahtumien järjestämisestä ja henkilömääristä. Siksi emme ole tehneet lopullisia päätöksiä lippujen hinnoista ja siitä, miten toimimme esimerkiksi kausikorttien kanssa, Valkeapää kertoo.

Mika Strandén

Voi viedä aikaa, kunnes tämä näky saa toistua Ukonniemen stadionilla. Imatran Pallo-Veikot veti jo Ykköspesiksessä kesällä 2016 Ukonniemen stadionille 3052 katsojaa kärkiotteluun Siilinjärveä vastaan.
Voi viedä aikaa, kunnes tämä näky saa toistua Ukonniemen stadionilla. Imatran Pallo-Veikot veti jo Ykköspesiksessä kesällä 2016 Ukonniemen stadionille 3052 katsojaa kärkiotteluun Siilinjärveä vastaan.

Paine on kova

Valkeapää toteaa, että paine urheilutapahtumien yleisömäärärajoituksien uudelleenarvioimiseksi on ollut kova.

– Keskustelu on ollut julkisuudessa aika voimakasta siitä, että urheilu on jäänyt varjoon. Pesäpalloliitto ja Veikkausliiga ovat toimineet tässä yhdessä ja todella aktiivisesti. Siksi olemme pitäneet jarrut päällä ja odottaneet, että jotain positiivista tässä tapahtuu.

Ukonniemen stadionille mahtuu normaalisti 3500 katsojaa.

– Uskon, että 1500 katsojaa voimme ottaa turvallisesti, kun otamme puukatsomon kakkospuolelta käyttöön.

Tässä on oppinut siihen, että kaikki voi muuttua hetkessä kuin sää Wimbledonissa. — Jani Valkeapää

Valkeapää muistuttaa, että päätöksiä jo linjattujen kokoontumisrajoituksien muuttamisesta ei ole.

– Tässä on oppinut siihen, että kaikki voi muuttua hetkessä kuin sää Wimbledonissa.

Mika Strandén

PEPOn ja Kultsun kohtaamisia Kakkosessa on odotettu Etelä-Karjalassa jälleen viime syksystä asti. Arkistokuva.
PEPOn ja Kultsun kohtaamisia Kakkosessa on odotettu Etelä-Karjalassa jälleen viime syksystä asti. Arkistokuva.

Kimpisessä riittää tilaa turvaväleille

Yli 500 hengen yleisötapahtumien kielto vaikuttaa myös PEPO Lappeenrannan miesten edustusjoukkueeseen.

– Jos yleisökeskiarvomme Kakkosessa on ollut 700:n luokkaa ja nykytilanteessa voisimme ottaa noin 400, jokainen voi laskea, miten paljon se vaikuttaa lippu-, puffet- ja olutmyyntituloihin sekä tunnelmaan, PEPOn puheenjohtaja Kari Suninen toteaa.

Parhaimmillaan PEPO on vetänyt Kimpiseen viime vuosina merkittävästi keskiarvoaan suurempia yleisömääriä.

PEPOn 60-vuotisjuhlaottelu keräsi Kimpiselle peräti 2115 katsojaa kesällä 2018. PEPOn sitä edeltänyt yleisöennätys 1524 katsojaa oli kesän 2016 paikallisottelusta Kultsua vastaan.

Kimpisessä oli 4900 istumapaikkaa ennen viimeisintä laajaa peruskorjausta ennen viime kesän Kalevan kisoja.

Sunisen mielestä kokoontumisrajoituksissa pitäisi ottaa huomioon, järjestetäänkö yleisötapahtuma ulko- vai sisätiloissa.

– Terveysasiantuntijatkin ovat kommentoineet, että tartuntariski ulkotiloissa on paljon pienempi kuin sisätiloissa. Stadionit ovat myös laajempia kuin yksikään jäähalli, jolloin etäisyyttä on helppo järjestää ja pitää.

Alkavalla kaudella PEPO ja Kultsu kohtaavat Kakkosessa kolmesti.

– Olemme sopineet Kultsun kanssa, että kaksi paikallisotteluista pelataan Kimpisessä ja yksi Joutsenossa niin, että toisesta Kimpisen ottelusta tulot jaetaan puoliksi, Suninen kertoo.

Sammonlahden kentälle Lappeenrannan liikuntatoimi toimitti irtokatsomoita PEPOn pyynnöstä, mistä Suninen on kiitollinen.

– Lisäkatsomoiden avulla ihmiset ohjautuvat automaattisesti laajemmalle alueelle kuin yhdellä katsomolla.